2.11.2015 11:25

Ενεργείν και στη Χίο

ΥΨΗΛΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Παρουσίαση του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΝ» που περιλαμβάνεται στο διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας –Κύπρου 2007-2013 πραγματοποίησαν ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Βουγιούκας Στρατής με τον εκπρόσωπο του ΚΑΠΕ Στεφανάκη Νίκο.  «Το στρατηγικό έργο ΕΝΕΡΓΕΙΝ στοχεύει στην αξιοποίηση των μεγάλων προοπτικών για την προαγωγή μιας αρμονικής ισόρροπης και βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης σε περιφερειακό, διαπεριφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο» ανέφερε ο Δρ Νίκος Στεφανάκης Χημικός Μηχανικός και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΠΕ. « Η ενεργειακή ανάπτυξη  θα οδηγήσει σε επιδεικτική εφαρμογή ώριμων και καινοτόμων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, βιοκλιματικού σχεδιασμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια, χώρους και εγκαταστάσεις του δημοσίου τομέα, με άμεσο πολλαπλασιασμό των αποτελεσμάτων σε όλους τους πολίτες», είπε ο εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ Ν. Στεφανάκης προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αφιερώθηκε στις επιδεικτικές εφαρμογές. «  Από τα 4 εκ ευρώ τα 3,5 εκ δόθηκαν σε επιδεικτικά έργα όπως αντικατάσταση λαμπτήτρων με  led  και αυτόνομη φωτοβολταϊκή στήριξη για οδικούς κόμβους. Επίσης δημιουργήθηκαν 60 θέσεις εργασίας», κατέληξε ο Ν. Στεφανάκης.

Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου Ζώης Σωτήρης, επισήμανε τα έργα του ΕΝΕΡΓΕΙΝ, που έχουν υλοποιηθεί στη Χίο, υπογραμμίζοντας ότι στα περισσότερα από αυτά υπήρξε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. « Αντικαταστάθηκαν οι αντλίες θερμότητας του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας Χίου με αντλίες εξοικονόμησης ενέργειας. Από την λειτουργία τους το καλοκαίρι διαπιστώσαμε ότι πράγματι υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας 20% αλλά περιμένουμε να δούμε και την απόδοσή τους το χειμώνα», ανέφερε ο Σωτ. Ζώης προσθέτοντας ότι έγινε ηλεκτροφωτισμός του κόμβου των Καρυών ,με φωτιστικά led  ανεξάρτητης λειτουργίας από το  δίκτυο  της ΔΕΗ και υποστηριζόμενα από φωτοβολταικά πάνελ ενώ  αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά στους κόμβους της ΔΕΗ, του Κοκκαλά και του Καρφά με φωτιστικά led όπου αναμένεται  εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 60%. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ