22.5.2012 9:31

Ένα χωριό στα δυο!

- ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΟΙΩΣΗ

Πως είναι δυνατόν ένα χωριό να φτάνει στα πρόθυρα να χωρίζεται σχεδόν στα δυο; Εύκολα είναι η απάντηση, ειδικά όταν στη μέση μπαίνουν χρήματα και δη από απαλλοτριώσεις ακινήτων.
Το έργο της παράκαμψης του Ζυφιά που βρίσκεται σε εξέλιξη περίπου 6 μήνες τώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ιδιοκτητών των οποίων τα ακίνητα απαλλοτριώθηκαν και ιδιοκτητών που διεκδικούν μέρος των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν, με την αιτιολογία ότι συμπεριλήφθηκαν στις απαλλοτριώσεις και δικά τους ακίνητα χωρίς να έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει ή να έχουν πάρει χρήματα.
Από την παραπάνω κατάσταση προκαλούνται συχνά πυκνά καβγάδες, έριδες και άλλες εκτροπές που έχουν διαμορφώσει στον Άγιο Γιώργη Συκούση ένα «ψυχροπολεμικό» κλίμα, ενώ όλοι μαζί δείχνουν ως υπεύθυνη την Περιφερειακή Ενότητα Χίου που καταθέτει στο ρεπορτάζ του «π» τη δική της άποψη για το θέμα. 
 
Η έριδα για τις αποζημιώσεις
Όλα δείχνουν να ξεκίνησαν όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης της απόφασης του Πρωτοδικείου το οποίο όριζε ποια ακίνητα θα συμπεριληφθούν στις απαλλοτριώσεις του έργου της παράκαμψης και τι αποζημιώσεις θα λάβουν. Η διαδικασία των αποζημιώσεων είχε ήδη διαρκέσει μερικούς μήνες αφού από την αρχή οι ιδιοκτήτες διαφωνούσαν να τους καταβληθεί η μισή αποζημίωση και τελικά μετά από αντιπαράθεση με την Περιφέρεια κατατέθηκε συνολικά το ποσό των αποζημιώσεων σε δυο δόσεις. Έκτοτε όμως ήρθαν στο φως αντιπαραθέσεις και διαπληκτισμοί καθώς υπήρξαν ιδιοκτήτες που ισχυρίστηκαν ότι τα ακίνητά τους συμπεριλήφθηκαν συλλήβδην στη διαδικασία και οι ίδιοι δεν εισέπραξαν τίποτα. Κι αν στο Ζυφιά οι ιδιοκτήτες ήταν λίγοι, στον Άγιο Γιώργη Συκούση η κατάσταση είναι εκρηκτική γεγονός που παραδέχεται τόσο ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης.
 
Ζητούν αποζημιώσεις
Και ενώ το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο εκείνοι που αποζημιώθηκαν για τα ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν, όσο και εκείνοι που διεκδικούν αποζημιώσεις βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση, κατάσταση που βιώνει το χωριό χωρίς να υπάρχει από πουθενά διαφαινόμενη λύση.
 
«Να τα βρουν μεταξύ τους»
Ο Κ. Γανιάρης έχει λάβει γνώση του προβλήματος τόσο από τους παρέδρους όσο και από τους ιδιοκτήτες. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Προφανώς κάποιοι δεν έδειξαν το πρέπον ενδιαφέρον για τις ιδιοκτησίες τους και ασχολήθηκαν αργά με το θέμα. Το έργο προχωράει και η μόνη λύση είναι να τα βρουν μεταξύ τους. Εμείς δεν έχουμε άλλες λύσεις να δώσουμε», τονίζει στον «π».
 
Δυσαρέσκεια
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Αγ. Γεωργίου Β. Ποδιάς επιρρίπτει τις κυριότερες ευθύνες στους μηχανικούς της περιφέρειας για τα λάθη που έχουν γίνει και οδήγησαν σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση και δευτερευόντως στους συχωριανούς του που πληρώθηκαν αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση 20 ιδιοκτησιών που δεν τους ανήκουν. Παράλληλα όμως,  δηλώνει δυσαρεστημένος και από τη συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη, που δεν φαίνεται πρόθυμος να βοηθήσει, όπως του ζητήθηκε, για την επίλυση του προβλήματος.
«Μου είπε να τους αφήσω να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, αλλά αυτό είναι που θέλω να αποφύγω. Δεν πρέπει να αφήσουμε να οδηγηθεί η κατάσταση και η σύγκρουση στα άκρα, γιατί θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο χωριό. Ακόμη σε αυτή την περίπτωση, οι θιγόμενοι δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα, αφού θα έχουν ξοδέψει στα δικαστήρια τα χρήματα που θα πάρουν από τις απαλλοτριώσεις».
Πάντα με πρωτοβουλία του ίδιου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητηθεί η στήριξη και συνεργασία των δύο βουλευτών και των υποψήφιων των κομμάτων για την προώθηση της υπόθεσης στα αρμόδια όργανα και  τη λύση του προβλήματος χωρίς προσφυγή σε ενέργειες που θα πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο το ήδη πολύ τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Όλα καλά στο Ζυφιά
Αντίθετα στο Ζυφιά έχει λυθεί - σχεδόν - με επίδειξη καλής θέλησης το ίδιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε μικρότερη έκταση. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γ. Τσιβής «Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες ήταν λίγοι και η λύση βρέθηκε με επίδειξη καλής διάθεσης και από τις δύο πλευρές».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ