31.1.2022 9:57

Είναι σημαντικός ο έπαινος και η επιβράβευση για τα παιδιά;

Γράφει η Δέσποινα Βασιλάκη, Φιλόλογος- ειδική εκπαιδευτικός, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Είναι καλό να του λέω συνέχεια μπράβο; Μήπως με τον έπαινο κακομαθαίνω το παιδί μου; Μήπως με ακούει μόνο όταν ξέρει ότι θα λάβει κάποια εξωτερική ανταμοιβή; Μήπως να φυλάω τον έπαινο για τους άριστους βαθμούς;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει το παιδί από μόνο του να αλλάζει κάποια συμπεριφορά. Πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Αρκετοί γονείς θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να επιβραβεύουν τα παιδιά και ότι ο έπαινος και η επιβράβευση πρέπει να δίνονται μόνο σε ξεχωριστές περιπτώσεις, με συνέπεια να εστιάζουν κυρίως στη αρνητική συμπεριφορά των τελευταίων.

Ο έπαινος και η επιβράβευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γονείς, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να νιώσουν πιο σίγουρα για τις ικανότητές τους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να χτίσουν μια θετικότερη εικόνα για τον εαυτό τους, να καλλιεργήσουν την επινοητικότητά τους και, κατ’ επέκταση, να πετύχουν τους στόχους τους. Επιπρόσθετα, με τη χρήση τους θεμελιώνεται η ύπαρξη πάνω σε υγιείς και στέρεες βάσεις και αποφεύγονται ή περιορίζονται οι αρνητικές μορφές δράσης, ενώ το παιδί γίνεται περισσότερο υπεύθυνο και κινητοποιείται πιο εύκολα σε δύσκολες καταστάσεις.

Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν επαινείτε το παιδί, φροντίστε τα παρακάτω:

Να είστε συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα: «τα πήγες πολύ καλά στην ορθογραφία χθες».

Να είστε αληθινοί, διότι το παιδί, όταν καταλάβει ότι κάποιος του λέει ψέματα, χάνει την πίστη του σε αυτόν.

Να επιβραβεύετε το κάθε βήμα προς την κατάλληλη συμπεριφορά με απλές λέξεις που περιγράφουν την κατάσταση και όχι το αποτέλεσμα.

Να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του σε νέες δραστηριότητες ακόμη και εάν το παιδί φοβάται ότι θα αποτύχει.

Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Ξενοφών, «ο έπαινος είναι ο πιο γλυκός απ’ όλους τους ήχους».

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271-0 20 000 (εσωτ. 1 / Κα Γιαλούση, καθημερινά από τις 13:30-21:00)

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ