31.3.2020 15:48

Η προσπάθεια να μην στοχοποιηθούν τα διεγνωσμένα κρούσματα του κορωνοϊού

Γράφει η Μαρίνα Μποζάνη, Ψυχολόγος

Σε αυτές τις στιγμές που όλοι μαζί περνάμε, το τελευταίο που μπορεί να βοηθήσει το ηθικό και την ψυχολογία μας είναι η στοχοποίηση των νοσούντων ατόμων από κορωνοϊό. Δεν νομίζω ότι ήταν επιθυμία κανενός από τους νοσούντες να αρρωστήσουν και ξαφνικά να βρεθούν στο νοσοκομείο, σε καραντίνα για τουλάχιστον 15 μέρες και αντιμέτωποι με τα συμπτώματα του ιού, σε άλλες περιπτώσεις σοβαρότερα και σε άλλες ελαφρύτερα. Επομένως, αυτή τη στιγμή το τελευταίο που έχει σημασία είναι ποιος κόλλησε ποιον και γιατί. Έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε την ευκολία μετάδοσης του ιού. Γνωρίζουμε ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει φορείς ή νοσούντες. Άρα η απόδοση ευθυνών υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει κανένα νόημα.

Εξάλλου, αυτό που έχει ήδη συμβεί, δεν μπορεί να αλλάξει και συνεπώς δεν προσφέρει τίποτα στην αντιμετώπιση του προβλήματος η οποιαδήποτε προσπάθεια κατηγορίας ή επίρριψης ευθυνών. Όταν κάποιος νοσεί αυτό είναι ένα γεγονός και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι αφενός να μεταφέρουμε την ηθική μας υποστήριξη στο άτομο ώστε να κρατιέται σε υψηλά, όσο γίνεται, επίπεδα η ψυχική του υγεία και αφετέρου η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος «από ‘δώ και πέρα». Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ένας γνωστός μας νοσήσει και πριν το μάθει ήρθε σε επαφή με εμάς, δεν έχει κανένα νόημα να τον κατηγορούμε επειδή μας «κόλλησε». Έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να το ξέρει και δεν έγινε με υστεροβουλία. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνουμε σε μία τέτοια περίπτωση είναι να επικοινωνήσουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας του κράτους και να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού που έχει απ΄ ότι έχουμε όλοι καταλάβει, την μορφή ντόμινο.

Σίγουρα, αυτό που θα πρέπει να αποφύγουμε σε οποιαδήποτε περίπτωση να κάνουμε, είναι να ντραπούμε και να κρύψουμε το ότι ήρθαμε σε επαφή με αυτό το άτομο. Να φοβηθούμε τον στιγματισμό και να παρακωλύσουμε το σημαντικό έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή με την συμβολή όλων μας ώστε να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού. Δεν είναι ώρα να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Είναι μια δοκιμασία που την περνάμε όλοι μαζί και έτσι πρέπει να είναι. Δεν είναι επιλογή κανενός να νοσήσει ο ίδιος και ακόμη περισσότερο να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων. Ας επικεντρωθούμε στο ίδιο το πρόβλημα και στους τρόπους αντιμετώπισης ή περιορισμού του και ας αφήσουμε τις ευθύνες και τις κατηγορίες κατά μέρους.

«Με αφορμή την είδηση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Χίο»

Μαρίνα Μποζάνη,

Ψυχολόγος

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ