31.5.2016 13:51

Διπλό «όχι» Κάρμαντζη για νέο χώρο προσφύγων και περαιτέρω διαμονή στο νησί

- «ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ»

Τα μένεα κατά την κυβέρνησης αλλά και του τοπικού βουλευτή Ανδρ. Μιχαηλίδη πνέει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης αναφορικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό, καθώς, όπως υπογραμμίζει στον «π», ο τόπος ούτε αντέχει ούτε μπορεί να περιμένει πότε η κυβέρνηση θα προκαλέσει εξελίξεις.

Η προσφορά της Περιφέρειας στο ζήτημα της ανακούφισης των προσφύγων ιδιαίτερα κατά τους δύσκολους πρώτους μήνες της έξαρσης του φαινομένου ήταν καταλυτική και μη αμφισβητήσιμη. Από κει και πέρα όμως, μια σειρά από αστοχίες στην συνεργασία με τον Δήμο και πρώτιστα ο «παραγκωνισμός» της Περιφέρειας από τις καίριες αποφάσεις, όπως εξηγεί και ο κ. Κάρμαντζης, έθεσαν ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησης και παρακολούθησης του φαινομένου.

«Δεν αγανακτήσαμε ως περιφέρεια από τη μία μέρα ως την άλλη. Όλοι γνωρίζουν και κύρια η κοινωνία ότι από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το προσφυγικό συνεισφέραμε άμεσα, τάχιστα και αποτελεσματικά στην εξεύρεση λύσεων, όπως τα Ταμπάκικα και συνδράμαμε στο δύσκολο έργο που είχε ξεκινήσει στον τόπο. Από εκείνο το σημείο βέβαια έως τώρα πολλά άλλαξαν. Αναλήφθηκαν λάθος πρωτοβουλίες, δημιουργήθηκαν μόνιμες υποδομές αλλά πιο κύρια, αφεθήκαμε να παλεύουμε μόνοι μας ως κοινωνία με ένα σωρό προβλήματα που αφορούν αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον τοπικό βουλευτή που πρέπει να δώσει λύσεις. Δεν ανεχόμαστε άλλο να παραμένει ο τόπος σε αυτή την κατάσταση απευχόμενοι κάθε μέρα μη τυχόν και συμβεί κάτι χειρότερο από όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει. Καλώ τον κυβερνητικό βουλευτή να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης.

«Όχι στη χωματερή η άλλου νέος καταυλισμός»

Αναφορικά με το ζήτημα της προοπτικής δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων, η Περιφέρεια εκφράζει μια κάθετη αντίδραση. «Δεν ρωτηθήκαμε για την χωματερή παρότι εμπλέκονται οι υπηρεσίες μας στην διαδικασία αδειοδότησης. Παρόλα αυτά δεν συμφωνώ. Όχι μόνο για την χωματερή, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο σημείο ενδεχόμενα αποφασιστεί», τονίζει στις δηλώσεις του, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ο χώρος της πρώην χωματερής του Δήμου Χίου δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη περιβαλλοντικά από την χρήση που προηγήθηκε για αρκετές δεκαετίες. Μάλιστα για τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για τον χώρο και την περιβαλλοντική του επιβάρυνση, έχει ενημερωθεί και ο Δήμος Χίου.

«Η λύση δεν μπορεί να προέλθει από την κοινωνία. Θεωρώ ότι όσα ήταν να προσφέρει τα προσέφερε. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να αποκαταστήσει την ομαλότητα και την ηρεμία στον τόπο, αποδεχόμενη το αίτημα αυτών των ανθρώπων να αποχωρήσουν από το νησί. Αυτό πρέπει να γίνει και είναι υπεύθυνοι να το κάνουν», καταλήγει στην αναφορά του ο κ. Κάρμαντζης, θέτοντας το πλαίσιο των επόμενων απαραίτητων κινήσεων που πρέπει να γίνουν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ