25.10.2013 20:35

«Δεν είμαστε επαίτες»

ΜΕ ΠΕΝΘΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΡΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Με σχεδόν ολική συμμετοχή συνεχίζεται για πέμπτη μέρα η πρώτη από τις επαναλαμβανόμενες πενθήμερες επαναλαμβανόμενες αναστολές των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, που έχει κυρήξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Φυσιοθεραπευτών σαν αντίδραση στην απαξίωση και τον οικονομικό μαρασμό του κλάδου, στην οποία συμμετέχει και το Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου, Χίου, Σάμου.
Οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές με τον ΕΟΠΥΥ, έχουν αναστείλει την παροχή φυσικοθεραπείας στους ασφαλισμένους του και παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο στους ασθενείς που συνεχίζουν και πρέπει να ολοκληρώσουν την θεραπεία τους.

Ο εκπρόσωπος της Χίου στο Περιφερειακό Τμήμα Νίκος Καρίτης δηλώνει ότι οι φυσιοθεραπευτές διαμαρτύρονται και αντιδρούν έντονα γιατί δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους από το Μάρτιο του 2013 και περικόπηκε από 70 σε 47 εκ. το κονδύλι που είχε εγκριθεί για την πληρωμή τους.

«Το υπουργείο υγείας φέρεται απαξιωτικά στον κλάδο μας. Ο υπουργός Α. Γεωργιάδης στην τηλεοπτική εκπομπή Ενικός του Χατζηνικολάου απαντώντας σε ερώτημα του προέδρου μας είπε ότι ο κωδικός μας δεν έχει χρήματα, φέτος μας έδωσαν κάποια, θα πληρώνουν όταν θα έχουν και όποιος αντιδρά θα διακόπτεται και δεν θα ανανεώνεται η σύμβαση. Γι’ αυτό αποφασίσαμε οι συμβεβλημένοι να μην παίρνουν για πέντε μέρες τα νέα παραπεμπτικά. Η αναστολή της λήψης θα επαναλαμβάνεται στις πενθήμερες κινητοποιήσεις».

Σε σύνολο 25 φυσιοθεραπευτών, μόνο δύο έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, γιατί δεν τους συμφέρουν οι οικονομικοί όροι, αφού για μια φυσιολογική θεραπεία θα εισπράττουν καθαρά μόνο 6 ευρώ.

Χορηγίες / Παραπεμπτικά

Το Π.Τ. Λέσβου , Χίου & Σάμου γνωστοποιεί μεταξύ άλλων τα παρακάτω στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το ασφαλιστικό  ταμείο χορηγεί φυσικοθεραπεία δύο  φορές το χρόνο. Κάθε παραπεμπτικό αντιστοιχεί σε δέκα  επισκέψεις στον φυσικοθεραπευτή ή δέκα  επισκέψεις του φυσικοθεραπευτή κατ’ οίκον. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφεί τη δεύτερη σειρά επισκέψεων οποτεδήποτε , ακόμα και αμέσως μετά το τέλος της πρώτης σειράς, ανεξάρτητα από το χρόνο που έχει μεσολαβήσει. Σε σοβαρές παθήσεις χορηγούνται δέκα  επισκέψεις το μήνα και για έξι μήνες μέσα σε ένα έτος. Γίνεται σαφές ότι κάθε παραπεμπτικό αντιστοιχεί σε 10 θεραπείες και οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνεχίζουν την αγωγή τους προσκομίζοντας άλλο παραπεμπτικό χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Οι φυσιοθεραπευτικές πράξεις εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο από πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή, είτε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας είτε κατ’ οίκον. Η φυσικοθεραπεία παρέχεται εντελώς δωρεάν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η ζήτηση οποιασδήποτε οικονομικής συμμετοχής ή επιβάρυνσης είναι παράνομη, καταχρηστική και πρέπει να καταγγέλλεται στα αρμόδια γραφεία του ΕΟΠΥΥ της Μυτιλήνης και του Π.Τ. Λέσβου , Χίου & Σάμου στο τηλέφωνο 22510-29802 και για Χίο 2271042010 .

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ