20.7.2015 16:57

Δεν έχει γιατρειά η υγειονομική εγκατάλειψη της βόρειας Χίου

• ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΑΝΗ ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ!

Θα το ζήσουμε κι αυτό. Τη μισή Χίο στη Βολισσό για να προσκυνήσει τη χάρη της Αγίας Μαρκέλλας και το Πολυδύναμο (ο Θεός να το κάνει) Ιατρείο Βολισσού να μην διαθέτει εφημερίες ούτε το διήμερο της πολυκοσμίας στην Αμανή.

Για την υπόθεση όλοι βάζουν το χεράκι τους. Ο μόνιμος ιατρός φρόντισε όλες οι εφημερίες του να χωρέσουν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη κι όποτε αισθάνεται ότι ζορίζεται απειλεί ότι θα μετακινηθεί στο Πολυδύναμο των Καρδαμύλων. Ο άλλος γιατρός βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας κι ένας τρίτος γίνεται μπαλάκι για να καλύπτει τα κενά σε Ψαρά και άλλα ακριτικά αγροτικά ιατρεία, για να μην μετακινούνται οι γιατροί  από το Κέντρο Υγείας του Πυργίου.

Ο έλεγχος της κατάστασης έχει χαθεί από τον υπεύθυνο για τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων, κ. Φλατσούση, με μόνιμο θύμα την Αμανή, τον τόπο με τη μεγαλύτερη ανάγκη για εφημερίες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η τακτική των ιατρών να αποφεύγουν τις εφημερίες στην Αμανή έχει εξοργίσει την τοπική κοινωνία της περιοχής αλλά και τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου.

«Τώρα πια ξέρουμε. Στο επόμενο θλιβερό περιστατικό θα αναζητηθούν προσωπικές ευθύνες. Η Δικαιοσύνη, που κάνει πλάτες στα παιχνίδια όσων έχουν την ευθύνη να μας παρέχουν τη στοιχειώδη υγειονομική φροντίδα, θα μας βρει στην πόρτα της, απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες. Στην Αμανή χάνονται ζωές, κυριαρχεί η αίσθηση του μόνιμου κινδύνου», σημειώνει ο πρόεδρος της Βολισσού, Γ. Μαδιανός.

«Να αναλάβει επίσημα ο Ιατρικός Σύλλογος να μας ενημερώσει για την κατάσταση. Αν αληθεύει ότι γιατροί υπάρχουν αλλά κάνουν το παν για να αποφύγουν την εφημερία στη Βολισσό. Τέρμα πια η ένοχη σιωπή. Να ειπωθούν ονοματεπώνυμα», συμπληρώνει ο περιφερειακός σύμβουλος, Ν. Αγραφιώτης.

Οι συσκέψεις για την κατάλληλη προετοιμασία του εορτασμού λαμβάνουν άραγε υπόψη την τραγική υποστελέχωση; Αληθεύει ότι ο κ. Φλατσούσης προειδοποιεί πως δεν θα υπάρχει ούτε διαθέσιμο ασθενοφόρο, αν δεν βρεθούν γιατροί να καλύψουν τις εφημερίες; Είναι δυνατόν να εξετάζουμε τις λεπτομέρειες για την  ασφαλή μετακίνηση των προσκυνητών και κανέναν, πέραν των ντόπιων, να μην αγγίζει η τόσο  σοβαρή έλλειψη; Τα στόματα πρέπει τώρα να ανοίξουν.

Update: 20:05

Τη δική του απάντηση μέσω του "π" δίνει ο ιατρός Α. Σκούφαλος σχετικά με τη ανάρτηση του Politischios.gr για το θέμα των εφημεριών στο πολυδύναμο ιατρείο της Βολισσού. Αναλυτικά σημειώνει: 

Ο υπογράφων μόνιμος γιατρός δεν «φρόντισε» (όπως γράφετε ειρωνικά στο άρθρο σας) όλες οι εφημερίες του να χωρέσουν το πρώτο 15θημερο αλλά εφημέρευσε (με συνεχή φυσική παρουσία κι όχι με εικονική όπως συνηθίζεται αλλού) και τα τρία (3) Σαββατοκύριακα του Ιουλίου απλούστατα γιατί δεν υπήρχε άλλος γιατρός να εφημερεύσει! Αν υπονοείτε ότι κάποια απ’ αυτά τα Σαββατοκύριακα έπρεπε να μείνουν κενά ώστε να εφημερεύσω τις ημέρες της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας, υποθέτω ότι δεν θα συμφωνήσουν  μ’ αυτό οι δεκάδες ασθενείς που εξέτασα κατά τις εφημερίες του Ιουλίου, οι οποίοι (σε περίπτωση που δεν υπήρχε εφημερεύων) θα καλούνταν να ζητήσουν ιατρικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο της Χίου ή οπουδήποτε αλλού.

Σημειώνω ότι  σ’ αυτές τις 6 εφημερίες που πραγματοποίησα τον Ιούλιο το πιθανότερο είναι να γίνουν περικοπές και να πληρωθώ τις 4, επομένως τσάμπα εργασία για 1 Σαββατοκύριακο εκ των τριών. Αν και εφόσον τις πληρωθούμε αφού δεν έχουμε πληρωθεί για τις εφημερίες που έχουμε πραγματοποιήσει από την αρχή της χρονιάς και για 7 μήνες μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος που ένας εκ των συναδέλφων ιατρών της Αμανής έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Επισημαίνω ότι το έγγραφο της 2ης ΔΥΠΕ περί εφημεριών των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες, εξακολουθεί να ισχύει (παρά την εντύπωση ότι ανακλήθηκε) και ότι η ημέρα της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας δεν αποτελεί αργία για τον δημόσιο τομέα (δεν γνωρίζω αν η «σημαία» έχει αντίθετη άποψη και παραχωρεί σχετικές άδειες, μια βόλτα στις δημόσιες υπηρεσίες θα σας πείσει) οπότε το ιατρείο Βολισσού θα λειτουργήσει κανονικά κατά το πρωινό ωράριο. Για τις υπόλοιπες ώρες πέριξ της εορτής άλλοι είναι υπεύθυνοι να μεριμνήσουν για την ιατρική κάλυψη της περιοχής.

Τέλος σχετικά με τις υποτιθέμενες απειλές μου όταν «ζορίζομαι» ότι θα μετακινηθώ στο ιατρείο Καρδαμύλων (αναρωτιέμαι τι μεγαλύτερο ζόρι από το να εφημερεύσω 3 Σαββατοκύριακα  τον Ιούλιο εκ των οποίων το 1 μάλλον δωρεάν. Ίσως αν εφημέρευα δωρεάν και το 4ο) θα παρακαλούσα και θα προκαλούσα οποιοδήποτε  πρόσωπο να επιβεβαιώσει ότι έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα τέτοια απειλή. Ομολογώ πάντως ότι μετά την αναφορά σας, η ιδέα της μετακίνησης σε άλλο ιατρείο δεν φαίνεται άσχημη αφού, σύμφωνα με το άρθρο σας, με τα «τερτίπια» μου δεν πληρώ τις προϋποθέσεις για την περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ