4.12.2015 15:34

Αυτό τον τουρισμό θέλουμε!

ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η Χιακή Συμπολιτεία με την ημερίδα για τον τουρισμό, με θέμα “Ποιο τουρισμό θέλουμε” συνέχισε  την προσπάθεια τεκμηριωμένης παρέμβασης για τα μεγάλα ζητήματα του νησιού. Η πρόταση που κατέθεσε έχει ως επίκεντρο τον θεματικό ποιοτικό τουρισμό με σωστή  αξιοποίηση του πολιτισμού, του φυσικού πλούτου και τη διασύνδεση τους με τον πρωτογενή τομέα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Οι προτάσεις

Το πλαίσιο των θέσεων του συνδυασμού ανάπτυξε ο Δημήτρης Αντώνογλου, καθηγητής στον σχεδιασμό, τη διοίκηση και την πολιτική του τουρισμού. Ως ισχυρά σημεία τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ταυτότητας και της αυθεντικότητας των προορισμών, την μη εκβιομηχάνιση των προϊόντων μας λόγω της μικρής κλίμακας των τοπικών επιχειρήσεων, το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον πολλών οικισμών και κτηρίων, τους σημαντικούς πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους και την εγγύτητα στη μεγάλη αγορά της Τουρκίας, χωρίς αυτή να περιορίζεται σε καταστροφικό αυτοσκοπό.

Στον φυσιολατρικό τουρισμό η Χιακή Συμπολιτεία περιλαμβάνει τις περιπατητικές, ιστορικές, φυσικές διαδρομές, την αξιοποίηση και προβολή των παραδοσιακών μας προϊόντων όπως η μαστίχα, οι ορχιδέες, η τουλίπα, τα εσπεριδοειδή του Κάμπου, το ροδώνα της Βολισσού και τα σπήλαια του νησιού μας.

Χρηματοδότηση

Ο Οικονομολόγος Πέτρος Σταύρου ανέλυσε τη διαχρονική προσφορά και τις δυνατότητες χρηματοδότησης του τουρισμού από το ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι την περίοδο 2013-2020 θα χρηματοδοτηθούν έξυπνες και πρωτότυπες προτάσεις. Κρατήσαμε όμως και τον προβληματισμό του “που θα βρούμε τα χρήματα για την απαραίτητη Συμμετοχή Εθνικών Πόρων”, που είναι αναγκαστική προϋπόθεση για την έγκριση των προγραμμάτων.

Πόλοι έλξης

Η αρχαιολόγος Δέσποινα Τσαρδάκα  μίλησε για τη  διασύνδεσή  του Πολιτισμού, των μνημείων και του περιβάλλοντος για τη δημιουργία  πόλου έλξης επισκεπτών. Μεταξύ άλλων πρότεινε την αναβάθμιση και μετατροπή του δημοτικού γραφείου Τουρισμού σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Τουριστών, τη δημιουργία Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης της Γενουατοκρατίας στη Χίο, Θεματικού Πάρκου και Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης της πλούσιας Γεωλογικής μας Ιστορίας με αξιοποίηση της μελέτης του γεωλόγου / Σπηλαιολόγου Κώστα Μάγγου, την δημιουργία πολιτιστικών δικτύων, μουσείων, χώρων πολιτισμού και την υλοποίηση Δικτύων Πολιτιστικών και Φυσικών διαδρομών, προτείνοντας συγκεκριμένα σημεία κατασκευής και λειτουργίας του κάθε φορέα.

Παρεμβάσεις  

Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Πασχαλίδης στην εισήγηση του παρουσίασε τις δυνατότητες  αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων σε οικισμούς και κτίσματα για τη διαμόρφωση τουριστικών πλεονεκτημάτων

Τον τουρισμό με την πρωτογενή παραγωγή συνέδεσε συνοπτικά και παραστατικά ο πρόεδρος της Αριούσιος Α.Ε Δημήτρης Κεφάλας

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο συγκεκριμενοποιήθηκαν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για τις  δυνατότητες σχεδιασμού της  ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ