19.3.2019 20:04

Από την κόλαση των Locos στο ξεκίνημα μιας νέα ζωής

Ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του 2012 μιλά στον «π» 7 χρόνια μετά για τον εφιάλτη των ναρκωτικών και στέλνει μήνυμα στη νέα γενιά της Χίου

Τον Παναγιώτη τον γνώρισα το 2010 όταν συνυπηρετήσαμε μαζί στα Τεθωρακισμένα στην 96 ΕΑΡΜΕΘ στο Χαλκειός. Σχεδόν 2 χρόνια αργότερα, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε εγώ ως δημοσιογράφος και εκείνος ως κατηγορούμενος να βρεθούμε ξανά μαζί, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης των Locos που συντάραξε την τοπική κοινωνία.

Από τότε μέχρι σήμερα συχνά- πυκνά μάθαινα νέα του μέχρι που τον τελευταίο χρόνο η αλλαγή του ήταν θεαματική. Μία σύντομη παρουσία του στο νησί, ήταν αρκετή για να βρεθούμε στον ίδιο χώρο, αποφασίζοντας εκείνος να πει κι εγώ να μεταφέρω μέσω του «π» όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές μίας υπόθεσης που συνεχίζει να στέλνει μηνύματα προς όλους.

Αποφασίσαμε ότι σε αυτή τη συνέντευξη, θα πούμε αλήθειες. Και ο Παναγιώτης είπε τις δικές του αλήθειες που αρκετούς μπορεί να τους ξενίσουν, όμως είναι αλήθειες κοφτερές χωρίς στρογγυλέματα. Είναι η κατάθεση ψυχής ενός παιδιού, που έμπλεξε με τα ναρκωτικά, έζησε στα άκρα, κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, όμως 7 χρόνια μετά είναι έτοιμος να επιστρέψει πίσω στην κοινωνία και να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Ο Παναγιώτης, 7 χρόνια μετά μας συστήνεται ξανά και δηλώνει έτοιμος να γυρίσει ένα προς ένα τα σχολεία της Χίου και ως ζωντανό παράδειγμα να μιλήσει για το «αθώο» χασίς, δίνοντας το δικό του μήνυμα στη νέα γενιά αυτού του τόπου.


Τα παιδικά χρόνια και η πρώτη επαφή με το χασίς

  • Γεννήθηκα στη Χίο στις 12 Ιανουαρίου του 1991. Μεγάλωσα με τα παιδιά του χωριού, με αυτά έπαιζα και με αυτά έχτισα τις παιδικές μου αναμνήσεις. Αργότερα κατέβηκα στην πόλη για να φοιτήσω στο Τεχνικό Λύκειο και εκεί άλλαξαν οι παρέες μου.  Η πρώτη μου εμπειρία με το χόρτο ήταν στα 15.
  • Είναι εύκολο να βρει κανείς σε αυτή την ηλικία χασίς και αυτό γιατί, αυτοί που το πουλάνε θέλουν να βγάλουν χρήματα και σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά έχουν ή τουλάχιστον είχαν το χαρτζιλίκι τους. Σίγουρα δεν το δίνουν κατευθείαν στα παιδιά τέτοιων ηλικιών, αλλά το παιχνίδι παίζεται με τις παρέες. Δηλαδή το δίνουν σε μεγαλύτερα παιδιά, 17-18 χρονών και εκείνοι με τη σειρά τους στους μικρότερους.

Οι λόγοι που οδηγούν στο χασίς

  • Ο λόγος που ξεκινάει κάποιος να «πίνει» είναι αρχικά για να γίνει κάποιος αποδεκτός από την παρέα του, έπειτα για την περιέργεια και για την μαγκιά. Όταν το ξεκινάς δεν έχεις ιδέα τι μπορεί να σε περιμένει! Οι μοναδικοί που γνωρίζουν είναι αυτοί που στο προμηθεύουν και ίσως αυτοί που «πίνουν» πολλά χρόνια. Ένας φρέσκος χρήστης όμως, όχι δεν μπορεί να γνωρίζει. Αυτός είναι ο λόγος που δεν ξεχωρίζει τα όρια, δηλαδή που και πότε πρέπει να σταματήσει.
  • Οι περιπτώσεις χρηστών που σκέφτονται ότι θα το κάνουν μία – δύο φορές είναι ελάχιστες. Μόλις 1 στους 500 θα λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο και αυτό γιατί είτε η πρώτη φορά μπορεί να μην τους προσέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα είτε γιατί βρίσκονται σε πλήρη συναίσθηση του τι ξεκινούν να κάνουν.

Η περίπτωση των Locos

  • Το 2011- 2012 ο λόγος που ξέφυγε η κατάσταση ήταν γιατί ο αριθμός των εμπλεκόμενων ατόμων ήταν τεράστιος. Είχαμε αποκοπεί εντελώς από τη χιώτικη κοινωνία και είχαμε φτιάξει τη δίκη μας στην οποία δεν περίσσευε κανείς, όλοι ήταν αποδεκτοί στην μικροκοινωνία μας, κάτι που στις πραγματικές κοινωνίες δυστυχώς δεν συμβαίνει. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας τους ναρκομανής είναι λάθος και οδηγεί την κατάσταση στα άκρα. Με το να τους απομονώνει δεν γλιτώνει.
  • Αν η Αστυνομία μας είχε αφήσει περισσότερο και δεν μας είχε συλλάβει τότε τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερα, αλλά παράλληλα βάζοντας στη φυλακή παιδιά 16, 17, 18… 20 χρονών τους κάνεις «ένα» με ληστές, δολοφόνους, ισοβίτες. Για παράδειγμα εγώ πήγα σε μία φυλακή 1.000 ατόμων εκ των οποίων οι 40 ήμασταν Έλληνες.

Η ζωή στη φυλακή

  • Η ζωή στη φυλακή σε κάνει σκληρό, γιατί είναι δύσκολη. Οι φασαρίες που γίνονται στη φυλακή σε κάνουν να χάνεις τον έλεγχο, καθώς σκέφτεσαι ότι ή εσύ θα βγεις όρθιος ή ο άλλος.  Επομένως βγαίνοντας κάποια στιγμή από τη φυλακή αυτό σου μένει, όταν για παράδειγμα βρεθείς μετά σε κάποιον καβγά πιθανότατα να λειτουργήσεις όπως είχες μάθει στη φυλακή.
  • Στη φυλακή μπαίνεις πορτοφολάς και βγαίνεις ο χειρότερος ληστής, η έννοια του σωφρονισμού δεν υπάρχει. Πρέπει να μάθεις να ζεις με το υπάρχον κλίμα της φυλακής, διαφορετικά θα σε αντιμετωπίζουν σαν «καθαριστή εσωρούχων», η σαν το εύκολο θύμα βιασμού. Αναγκαστικά για να επιβιώσεις πρέπει να εγκλιματιστείς καταλλήλως.

Η Χίος και η μη ύπαρξη δομών

  • Κατά τη γνώμη μου τότε έπρεπε να μας δώσουν την ευκαιρία ενός προγράμματος. Η Χίος δεν ήταν προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση, για να σκεφτείτε τα τελευταία χρόνια άνοιξε ένα κέντρο του ΚΕΘΕΑ. Έπρεπε πρωτίστως οι γονείς να αναγνωρίσουν το πρόβλημα σαν πρόβλημα και να μην εθελοτυφλούν και να ντρέπονται για το τι θα πει η κοινωνία. Αυτό μας έφαγε, το «τι θα πει η κοινωνία».

Η αξία της ενημέρωσης και η διακίνηση στο νησί

  • Η μόνη λύση είναι οι ενημερώσεις στα σχολεία και προετοιμασία. Έχω σκοπό τα επόμενα χρόνια που θα έχω ολοκληρώσει το πρόγραμμα μου και θα είμαι για αρκετά χρόνια καθαρός, μαζί με άλλους δύο φίλους μου να πηγαίνουμε στα σχολεία και να ενημερώνουμε τα παιδιά.
  • Η διακίνηση ναρκωτικών στη Χίο είναι μεγάλη και σίγουρα δεν τελείωσε με την σύλληψη των LOCOS. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει η διακίνηση ναρκωτικών.
  • Μερικά παιδιά από την ομάδα του 2012 κατάλαβαν νωρίς το λάθος τους και ανέλαβαν τις ευθύνες των πράξεων τους. Ακολούθησαν ένα πρόγραμμα και ξέμπλεξαν. Κάποιοι δεν ξέμπλεξαν ποτέ και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να βρίσκονται στον ίδιο δρόμο με τότε και άλλοι βρίσκονται ακόμη στην προσπάθεια απεξάρτησης και απεμπλοκής από όλο αυτό.

«Πρέπει να αποδεχτείς το σφάλμα σου»

  • Είναι δύσκολο να παραδεχτείς το σφάλμα σου. Είναι ευκολότερο να κατηγορήσεις τον περίγυρο σου. Όταν καταλάβεις ότι εσύ είσαι ο πρώτος αίτιος της κατάστασης, τότε μπορείς να πεις ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο. Η κοινωνία σε δυσκολεύει, γιατί δεν ξεχνά το παρελθόν σου, δεν σε δέχεται. Υποτιμούν την προσπάθεια του ατόμου και του κλείνει την πόρτα, ακόμη και αν έχει ξεμπλέξει από τα πάντα, δεν ξεχνά. Στιγματίζει τον άνθρωπο σαν «τον ναρκομανή», «τον κλέφτη»… Μόνο αυτοί που σε αγαπούν πραγματικά μπορούν να πιστέψουν στην αλλαγή σου.

Το χασίς και η χρήση στα σχολεία

  • Χρήστης μπορεί να είναι ο οποιασδήποτε, σίγουρα όμως τότε τα παιδιά που δεν είχαν κοντά τους τον πατέρα και την μητέρα τους έμπλεξαν ευκολότερα.
  • Το χασίς δεν είναι καθόλου «αθώο» ναρκωτικό, αφήνει ψυχολογικά προβλήματα και παιδικά τραύματα. Το χόρτο είναι το πιο ψυχοφθόρο ναρκωτικό που υπάρχει, σε κάνει να νιώθεις ανίκανος. Σε κάνει να παραλύεις, να χάνεις το μυαλό σου.
  • Μπορεί το 2012 η κατάσταση να είχε ξεφύγει όμως οι Locos κράτησαν μακριά την ηρωίνη, το πιο θανατηφόρο ναρκωτικό. Εμείς το είχαμε σαν νόμο αυτό, προσπαθήσαμε να το κρατήσουμε μακριά από το νησί.
  • Η διακίνηση στα σχολεία γίνονταν από τα ίδια τα παιδιά. Από τους πιο «μάγκες» στα σχολεία. Και επειδή πάντα αυτοί είναι που «τραβούν» τις παρέες, αν πίνουν αυτοί θα το κάνεις και εσύ.
  • Προσωπικά έφτασα στα άκρα, βρέθηκα πολύ κοντά να χάσω τη ζωή μου από τα ναρκωτικά και επειδή βρίσκομαι πολύ κοντά στο να τα καταφέρω και να απεμπλακώ εντελώς από το κεφάλαιο «ναρκωτικά», όλη αυτή η ιστορία από μόνη της με κινητοποιεί στο να στραφώ στο κομμάτι της ενημέρωσης.

Ο ρόλος της Αστυνομίας και το όνειρο μιας νέας αρχής

  • Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να πατάσσει την παρανομία. Η Αστυνομία του τότε είναι πολύ καλύτερη από την τωρινή. Οι αστυνομικοί που μπλέχτηκαν στην υπόθεση των Locos ήταν πραγματικά φανταστικοί, ήταν έμπειροι και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
  • Όταν είσαι στη φυλακή το όνειρο σου είναι να βγεις, όταν είσαι σε ένα πρόγραμμα δεν έχεις όνειρα στην αρχή, αποκτάς με την πάροδο του χρόνου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήμουν σε ένα πρόγραμμα που δεν με βοήθησε καθόλου, όταν τελείωσα ξεκίνησα πάλι να πίνω… Άλλαξα πρόγραμμα και βρήκα ένα το οποίο μου ταίριαξε από την πρώτη στιγμή, περιλαμβάνει εργασιοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.
  • Το όνειρο μου, σήμερα, είναι να ζήσω τη ζωή μου καθαρός, με την αποδοχή των ανθρώπων που με αγαπούν και τους αγαπώ και όχι την αποδοχή μίας ολόκληρης κοινωνίας, κάτι το οποίο ποτέ δεν επιδίωξα. Να έχω τη δουλειά μου, να κάνω την οικογένεια μου και να ζω αξιοπρεπώς.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ