Στο χρονοδιάγραμμα και τη φύση των έργων που προγραμματίζονται στις καμένες περιοχές της Χίου, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουνίου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Κοινότητας Χίου ο υπεύθυνος των δασοτεχνικών έργων της Διεύθυνσης Δασών Χίου Τόλης Φλιούκας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Φλιούκας, πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η επίσκεψη έγινε με στόχο την καταγραφή των αναγκών και τη χάραξη του σχεδιασμού για τα αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία, όπως τόνισε, θα ξεκινήσουν άμεσα αφού αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την προστασία του εδάφους.
Σε επόμενη φάση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Χίου, του αντιεπεριφερειάρχη Παντελή Μπουρνιά, εκπροσώπων των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας, καθώς και των στελεχών του Υπουργείου και της Διεύθυνσης Δασών, ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός.
«Μέχρι το τέλος του 2025, φιλοδοξούμε να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον το 70-80% των αντιδιαβρωτικών έργων, ενώ μέχρι τις αρχές του 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι κύριες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Φλιούκας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέργειας των εμπλεκόμενων φορέων και της πιστής τήρησης του χρονοδιαγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, αυτά θα υλοποιηθούν συμπληρωματικά στα σημεία όπου απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις, με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή προστασία των περιοχών που γειτνιάζουν με ρέματα και επικίνδυνες κλίσεις. Οι εργασίες θα γίνουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως σημείωσε ο ίδιος.
Παράλληλα, η Διεύθυνση Δασών προγραμματίζει αναδασώσεις σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν ενδείξεις φυσικής αναγέννησης.
Ο σχεδιασμός υποστηρίζεται οικονομικά από το Πράσινο Ταμείο, του οποίου ο υπεύθυνος διαβεβαίωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο ότι έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κονδύλια, γεγονός που επιτρέπει την άμεση έναρξη των παρεμβάσεων.
«Έχουμε τη χρηματοδότηση, έχουμε το υλικό, έχουμε το πλάνο. Εκείνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι χρόνος και ακριβής εφαρμογή», κατέληξε ο Τόλης Φλιούκας, δίνοντας το στίγμα για μία σημαντική προσπάθεια που θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια και αναμένεται να επαναφέρει σταδιακά την περιβαλλοντική ισορροπία στις πληγείσες περιοχές του νησιού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.