23.8.2013 17:34

Αντι-Press Container

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

Χρόνο και πολύ χρήμα κοστίζει στην Υπηρεσία Καθαριότητας η αποκομιδή των απορριμμάτων με τον τρόπο που γίνεται σήμερα κινδυνεύοντας να εκτινάξει στα ύψη το κόστος καυσίμων που πληρώνονται και να ρίξει σε ξέρα τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Η αιτία του προβλήματος, όσο παράδοξη κι αν ακούγεται, δεν οφείλεται στο Δήμο Χίου αλλά στις αντιρρήσεις που συναντά η τοποθέτηση των Press Containers στα σημεία όπου έχουν επιλεγεί για να τοποθετηθούν λειτουργώντας ως Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που ουσιαστικά μειώνουν τα εκτελούμενα από τα απορριμματοφόρα δρομολόγια στα μισά.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει αγγίξει τα όρια της πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου, εφιστώντας την προσοχή όλων και τονίζοντας ότι εάν άμεσα δεν βρεθεί λύση με τους Σ.Μ.Α. τότε στον επόμενο προϋπολογισμό η αύξηση των ανταποδοτικών τελών θα είναι αναγκαία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές υποχρεώσεις των δημοτών.

«Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας»

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ν. Μαρτάκης περιγράφει το πρόβλημα αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται σήμερα τα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων από το νησί. «Κάθε μέρα και ένα διαφορετικό πρόβλημα, κάθε μέρα και ένα καινούργιο πλάνο, κάθε μέρα και μια καινούργια δοκιμασία. Όλα θα μπορούσαν να γίνουν πιο απλά και αποτελεσματικά αν δεν συναντούσαμε την άρνηση των δημοτών να δείξουν κατανόηση σε ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «π».

«Περάσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις μέχρι να μπορέσουμε να πάρουμε το έκτακτο προσωπικό και να αναπτύξουμε πλήρως τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας. Να βγάλουμε περισσότερα δρομολόγια, να στείλουμε εργάτες καθαριότητας στα χωριά, να καθαρίσουμε περισσότερες φορές σημεία του νησιού που υπήρχε ανάγκη, όμως αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ αν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε και πρώτα να αποδεχθούμε την ανάγκη λειτουργίας των Σ.Μ.Α.», εξηγεί. «Πρώτα από όλα καθημερινά καταναλώνουμε πολλά λίτρα καύσιμα δεδομένου του ότι τα δρομολόγια όλα καταλήγουν στη Βέσσα στο ΧΥΤΑ. Ξέρετε όμως τι είναι να κάνει ένα απορριμματοφόρο τον κύκλο της Αμανής και μετά να πρέπει να πάει στη Βέσσα; Υπολογίστε το σε καύσιμα και υπολογίστε το και σε χρόνο. Το αποτέλεσμα κοστίζει πανάκριβα και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να είναι», αναφέρει ο αντιδήμαρχος, δηλώνοντας ότι όσο το πρόβλημα εντείνεται, μια άλλη πιθανότητα εμφανίζεται στον ορίζοντα, και δεν είναι άλλη από την πιθανότητα να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη αφού τα κόστη συντήρησης, κίνησης, εξοπλισμού και επισκευής των οχημάτων καθημερινά μεγαλώνει.

Σε αποθήκη ένα χρόνο!

Εφόσον δεν προκύψει λύση με τους Σ.Μ.Α. ο Δήμος θα αναγκαστεί και τον επόμενο χρόνο να προϋπολογίσει περίπου 600.000 ευρώ για τα καύσιμα των απορριμματοφόρων, ποσό που θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα μισά εάν είχε προηγηθεί η εγκατάσταση των Σ.Μ.Α.

Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τα press containers δηλαδή που μπορούν να δεχτούν αρκετούς τόνους σκουπίδια, βρίσκονται σε αποθήκη εδώ και περίπου ένα χρόνο αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ένας θα τοποθετηθεί στην πόλη της Χίου, ένας στα Καρδάμυλα και ένας στην Αμανή.

Τα απορριμματοφόρα θα πραγματοποιούν τα δρομολόγια τους και αντί να αδειάζουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ στη Βέσσα, θα τα εναποθέτουν στα press containers και μια – δυο φορές την εβδομάδα θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ. Η απλούστατη αυτή διαδικασία κοστίζει λιγότερο χρόνο, χρήμα, εργατικό δυναμικό, όμως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες φαντάζει δύσκολο να φτάσει στην υλοποίηση χωρίς να περάσει από τις «συμπληγάδες» των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν.

«Σκέψεις έχουν γίνει για τους χώρους όμως ο κόσμος θεωρεί ότι πρόκειται για σκουπιδότοπους ή για χωματερές. Οι Σ.Μ.Α. είναι press containiers απόλυτα στεγανά, χωρίς οσμές και με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους χρήσης. Κανείς δεν μπορεί να τους παραβλέψει. Στα Γιάννενα οι Σ.Μ.Α. είναι μέσα στην πόλη, στη Θεσσαλονίκη δίπλα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και λειτουργούν τέλεια. Γιατί εδώ δεν μπορούμε να το καταλάβουμε;», αναρωτιέται ο Ν. Μαρτάκης.

Πως είναι το ημερήσιο πρόγραμμα αποκομιδής

Καθημερινά η Υπηρεσία Καθαριότητας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει ένα δρομολόγιο για την αποκομιδή των απορριμμάτων τόσο στη Χώρα όσο και στα χωριά. Αναλυτικά για να γίνει κατανοητό, χθες η Υπηρεσία διέθεσε το παρακάτω 42 εργάτες και 8 οδηγούς για την εκτέλεση των παρακάτω δρομολογίων:

11 άτομα (πεζούς) για την καθαριότητα της πόλης και των παραδρόμων του κέντρου.

6 άτομα (πεζούς) για τον καθαρισμό των οικισμών Δαφνώνα, Χαλκειός, Βερβεράτο, Θυμιανά, Νεχώρι, ενώ σήμερα το προσωπικό θα βρίσκεται σε άλλα χωριά.

19 δρομολόγια απορριμματοφόρων (2 Ομηρούπολη, 2 Άγιο Μηνά, 2 Ιωνία, 1 Μαστιχοχώρια, 1 Αμανή,  1 Καρδάμυλα, 7 για την πόλη της Χίου και 1 δρομολόγιο εφεδρικό).

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ