28.6.2016 10:23

Αναζητούν λύση για να μείνει η «Κιβωτός» στο Αίπος

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ «ΚΙΒΩΤΟΥ» Ο Μ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΩΣΤΟΣΟ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΠΟΣ

Συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί τόσο την «Κιβωτό του Αιγαίου» όσο και την «Προμηθευτική» αναζητά μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Δήμος Χίου που βλέπει το ρήγμα των δύο πλευρών να αυξάνεται επικίνδυνα, μετά και τη δημοσιοποίηση  του εξωδίκου που απέστειλε η εταιρία του Δήμου στην «Κιβωτό» για μη εισπραχθέντα ενοίκια από τον Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι σήμερα ύψους 22.000 ευρώ.

Τα λεγόμενα της εκπροσώπου της «Κιβωτού» Μαρίνας Κατσίμπαλη στον «π» δημιουργούν κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές με τον Μ. Βουρνού και τον Ηλία Φόρο να σημειώνουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί νομίμως.

Διαψεύδει ο Μανώλης Βουρνούς

Κύριο αγκάθι μεταξύ των δύο πλευρών αποτέλεσαν τα λεγόμενα του Δημάρχου Χίου Μ. Βουρνού ότι η «Κιβωτός δεν θα πρέπει να πληρώνει ενοίκια». Αυτή η προφορική ρήση του Δημάρχου εκλήφθηκε από την «Κιβωτό» ως προτροπή για μη καταβολή των μισθωμάτων, κάτι που έγινε πράξη από τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Είμαι κατηγορηματικός. Ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο και ουδέποτε παρότρυνα την «Κιβωτό» να μην εκπληρώνει τους όρους της σύμβασης που έχει υπογραφεί. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι θα ήταν πρέπον η «Κιβωτός» ως ανθρωπιστικός οργανισμός να μη πληρώνει ενοίκιο. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο μπήκαμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε τρόπους πιο μόνιμης παρουσίας της «Κιβωτού» στην περιοχή, προς όφελος και της «Προμηθευτικής». Θα ήμουν ο τελευταίος δήμαρχος που θα έδινe προφορική εντολή. Δεν το έχω πράξει δύο χρόνια τώρα και δεν θα το πράξω ούτε τώρα. Πέρα όμως των προθέσεων να βοηθηθεί η «Κιβωτός» υπάρχει μία δεδομένη σύμβαση που συνέταξε η εταιρία του Δήμου σε συνεργασία με την «Κιβωτό» και η οποία θα πρέπει τηρηθεί», εξήγησε μιλώντας στον «π» ο Δήμαρχος Χίου.

Σχολιάζοντας μάλιστα την αποστολή εξωδίκου ο κ. Βουρνούς αποκάλυψε ότι αυτό στάλθηκε κατόπιν συνεννόησης του Δήμου με την «Προμηθευτική» κι έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με την «Κιβωτό» στον εκπρόσωπό της στη Χίο καθώς επίσης και με τους νομικούς της συμβούλους.

«Για να μην υπάρξει κάποια παρανόηση και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, εξηγήσαμε στην «Κιβωτό» ότι για να προασπίσει τα συμφέροντά της η «Προμηθευτική» θα αποστείλει εξώδικο. Το γνώριζαν και το κάναμε ακριβώς για να μην υπάρξουν παρανοήσεις», κατέληξε ο κ. Βουρνούς.

Ηλ. Φόρος: «Να εφαρμοστούν οι συμβάσεις»

Περισσότερο καυστικός σε ότι αφορά τη στάση της Μ. Κατσίμπαλη, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Ηλίας Φόρος που απάντησε σε όσα καταμαρτυρά η εκπρόσωπος της «Κιβωτού του Αιγαίου».

«Η προμηθευτική είναι μία εταιρία του Δήμου που βασίζεται σε ίδιους πόρους, έχει ένα επιχειρηματικό και οικονομικό προγραμματισμό που οφείλει να εκτελεί, δίνει λόγο στο Διοικητικό της Συμβούλιο, στη Γ.Σ. των μετόχων και δεν χρηματοδοτείται από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί το 2014 με την "Κιβωτό" ήταν στα ελάχιστα ποσά που θα μπορούσε να ανταποκριθεί η εταιρία. Συγκεκριμένα το σκεπτικό ήταν τα έσοδα από το Αίπος να καλύπτουν τα τοκοχρεολύσια δανείου της εταιρίας. Επί του παρόντος η εταιρία δεν έχει εισπράξει για σχεδόν ένα έτος τα οφειλόμενα εκ των συμβάσεων και επιπλέον έχει πραγματοποιήσει τόσο την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ όσο και του Φ.Π.Α. που αναλογεί στα εκδοθέντα τιμολόγια. Πρόθεση τόσο της εταιρίας όσο και του Δήμου είναι να ευοδωθεί λύση προς την μονιμότερη εγκατάσταση της «Κιβωτού» στο Αίπος ικανοποιώντας και τις δύο πλευρές.

Το εξώδικο με κανένα τρόπο δεν αποτελεί εκδίωξη της Κιβωτού από το Αίπος αλλά κατοχύρωση των νόμιμων δικαιωμάτων της εταιρίας».  

Τέλος σχολιάζοντας τα λεγόμενα της Μ. Κατσίμπαλη ότι «η Κιβωτός για να φύγει από το Αίπος θα πρέπει πρώτα να καταβληθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί για την επισκευή των κτισμάτων του τουριστικού χωριού» ο κ. Φόρος σχολίασε:

«Στη σύμβαση δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα στην «Κιβωτό» να πραγματοποιήσει εργασίες στον χώρο χωρίς καμία ρήτρα ή άλλο όρο για επιστροφή ή καταβολή χρημάτων από την «Προμηθευτική». Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε», κατέληξε ο κ. Φόρος.

Η συνέχεια του θέματος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οπότε θα γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές του ζητήματος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ