9.3.2016 20:22

Αναμενόμενη έξαρση, φυσιολογική εξέλιξη

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η «αρρώστια των φτωχών», όπως αποκαλούν την φυματίωση οι γιατροί, έκανε την εμφάνιση της στους πρόσφυγες,   αλλά οι φορείς της υγείας καθησυχάζουν όσους διαβιούν στη ΒΙΑΛ και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Όπως δηλώνει στον «π» ο πνευμονολόγος γιατρός του νοσοκομείου Σπύρος Γανιάρης, τα περιστατικά βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα και το νοσοκομείο τα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και εύκολα.

Προληπτικές δράσεις

Η  διοίκηση του φορέα λαμβάνει προληπτικά τα μέτρα της. Η διοικητής Ελένη Βουτιέρου δηλώνει στον «π», ότι ήδη έχει ζητήσει την πρόσληψη κι’ άλλων γιατρών, οργανώνονται  προληπτικοί  εμβολιασμοί στις εγκαταστάσεις του  hot spot και έχει προγραμματισθεί ενημερωτική διημερίδα  στις 7 και 8 Απριλίου 2016, με θέμα την πρόληψη του φαινομένου, με τη συνεργασία του Ιατρικού  Συλλόγου Χίου, του ΠΕΔΥ Χίου και του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Στη ΒΙΑΛ

Στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ προσφέρει τις υπηρεσίες της τετραμελής αποστολή των Γιατρών του Κόσμου, έχει περιθάλψει κάποια περιστατικά και όσα κρίθηκαν επικίνδυνα κατέληξαν στο νοσοκομείο. Ο Πνευμονολόγος Σπύρος Γανιάρης επιβεβαιώνει ότι διαγνώστηκε ενεργός φυματίωση σε  μια  30χρονη υπήκοο Συρίας και της παρέχεται αντιφυματική θεραπεία. Ταυτόχρονα όμως νοσηλεύεται και ο σύζυγος, ο οποίος τη συνόδευε, αφού διαπιστώθηκε ότι έχει μεταδοθεί και σ’ αυτόν ο ιός. Οι γιατροί  έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την διαπίστωση και έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν νέων περιστατικών.

Αναμενόμενα

Ο Σπ. Γανιάρης διαβεβαιώνει ότι δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

«Τα κρούσματα είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού αναμενόμενου ποσοστού  και η αύξηση του φαινομένου είναι  αναμενόμενη και αναπόφευκτη. Στη διαδρομή τους έως εδώ  εξασθενούν ως οργανισμοί  και νοσούν. Είναι λογική η αύξηση των χρόνιων  πνευμονοπαθειών, των λοιμώξεων του αναπνευστικού και άλλων σχετικών ασθενειών. Τα βεβαιωμένα περιστατικά είναι αρκετά, αλλά σε αναμενόμενα επίπεδα για τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Χίο. Πολλοί ασθενείς μεταφέρονται στα Επείγοντα και φεύγουν αμέσως  με δική τους ευθύνη, ή  εισάγονται στην Παθολογική κλινική για περίθαλψη, αλλά μετά από μία – δύο μέρες φεύγουν αναλαμβάνοντας την ευθύνη, επειδή θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τα σύνορα, αφού στόχος τους είναι να πάνε σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ