2.7.2020 13:57

«Αν είχαν καθαριστεί τα χωράφια δεν θα είχε επεκταθεί η πυρκαγιά»

Στην αναγκαιότητα καθαρισμού των χωραφιών σε επικίνδυνες περιοχές όπως αυτή της ΒΙ.ΑΛ. υπογράμμισε σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Γιάννης Βουράκης, με αφορμή την χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή των Καμποχώρων.

«Οι κάτοικοι θα μπορούσαν αυτό που έκαναν χθες και έσκαβαν με όλη τους τη δύναμη, να το έκαναν δύο μέρες πιο νωρίς και να τα είχαν καθαρίσει μόνοι τους ώστε να μην υπάρξει τόσο μεγάλη κινητοποίηση και να προστατευθεί το χωριό», ανέφερε ο κ. Βουράκης.

«Εννοείται ότι ήταν εμπρησμός από πρόθεση»

Ερωτώμενος από τον «π» για την αιτία έναρξης της πυρκαγιάς ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επεσήμανε:

«Τη στιγμή που έχει τεθεί μία πυρκαγιά σε τρεις διαφορετικές εστίες, έχει αποτυπωθεί φωτογραφικά στην έναρξή της, υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις για τις τρεις διαφορετικές εστίες στον συγκεκριμένο χρόνο, δηλαδή προτού πάρουν διαστάσεις και την ίδια στιγμή από την έναρξη της πρώτης πυρκαγιάς σε περίπου 20 λεπτά, εκδηλώνεται άλλη πυρκαγιά σε μικρή απόσταση από την αρχική, ε τότε τι άλλο πρέπει να πούμε για να μιλήσουμε για εμπρησμό;», διερωτήθηκε ο κ. Βουράκης, σημειώνοντας ότι το αρχικό σημείο πυρκαγιάς ήταν σε απόσταση 350 μέτρων από το κτίριο της ΒΙ.ΑΛ. αντί 600 μέτρων όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. 

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, σημείωσε ότι: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του hotspot και των πυρκαγιών. Άλλωστε στα σημεία που εκδηλώθηκε η Πυρκαγιά ναι μπορεί να διέρχονται μετανάστες, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη δραστηριότητα. Εκεί που ξεκίνησαν οι πυρκαγιές δεν υπάρχουν σκουπίδια. Οι μετανάστες από όπου περνάνε υπάρχουν σκουπίδια. Μας προβληματίζει ο τρόπος και ο στόχος αυτή της ενέργειας και είναι κάτι που ερευνάμε σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως υπερβολή τη δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή αφού όπως είπε σε απόσταση 5 χιλιομέτρων υπάρχει οργανωμένη πυροσβεστική βάση, πυροσβεστικό κλιμάκιο πάνω από τους Βαβύλους ενώ κατά τον ίδιο υπάρχουν τουλάχιστον 2 ή και 3 οχήματα επί καθημερινής βάσης κοντά στη ΒΙ.ΑΛ..

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ