8.2.2021 15:46

Αμετακίνητη η συντονιστική, αμετακίνητος και ο χιώτικος λαός

«Συζήτηση με τη δημοτική αρχή με δημοσιότητα και μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου»

Με προσωπικές αναφορές στον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη αλλά και στη Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη, συνοδεύτηκε η Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Politischios.gr, με θέμα τις εξελίξεις για το μεταναστευτικό.

Οι συμμετέχοντες, αναφέρθηκαν εμφατικά στην απόφασή τους να μην επιτρέψουν τη δημιουργία υπερδομής, σημειώνοντας ότι το χρέος των κατοίκων του νησιού είναι να παραδώσουν τη Χίο καλύτερη στις επόμενες γενιές, διατρανώνοντας αρκετές φορές την αντίθεσή τους, σε οποιαδήποτε συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέας δομής στο νησί.

Αιρετοί και κάτοικοι, χαρακτήρισαν ως επίπλαστο και εκβιαστικό το επιχείρημα ότι η ΒΙ.ΑΛ. θα κλείσει μόνο σε περίπτωση δημιουργίας νέας δομής, καλώντας τον Υπουργό να προχωρήσει στην πλήρη αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ. το αργότερο μέχρι το Πάσχα, όπως είχε δεσμευτεί.

Παράλληλα απέρριψαν, το ενδεχόμενο νέου Κ.Υ.Τ. χωρητικότητας 1.500 ατόμων, επισημαίνοντας ότι η μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση είναι αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει επί μακρόν διαμονή αιτούντων άσυλο, στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Η Συντονιστική εκτός των άλλων, χαρακτήρισε την χωρητικότητα των 1.500 ατόμων που έχει εξαγγείλει ο Νότης Μηταράκης ως αναληθή δέσμευση με τον Γιάννη Καραβασίλη να αναφέρεται εκτενώς στους αριθμούς και να εξηγεί ότι στον συγκεκριμένο αριθμό δεν περιλαμβάνονται το ΠΡΟΚΕΚΑ, το safety zone, καθώς και ο χώρος για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Τα μέλη της συντονιστικής κάλεσαν τον Δήμαρχο να περιφρουρήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δομή 500 ατόμων μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή ο,τι και αν αποφασίσει θα ανατραπεί στην πράξη από τους Χιώτες, αυτή τη φορά πιο δυναμικά από τον Φλεβάρη του 2020, αφού όπως είπαν, «ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί σε όλη της την έκταση τη μεθόδευση, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία υπερδομής».

Η συζήτηση για τη συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα

Επιπλέον οι επικεφαλής των Παρατάξεων Κ. Τριαντάφυλλος, Γιάννης Καραβασίλης και Μάρκος Σκούφαλος, επεσήμαναν ότι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τη δημοτική αρχή μόνο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Θα δεχτούμε μια συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της ήδη ειλημμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με  ατζέντα και δημοσιότητα», δήλωσαν τα μέλη της συντονιστικής, αρνούμενοι παράλληλα να συζητήσουν εκ νέου το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού όπως είπαν το Σώμα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα 5 φορές συνολικά.


"Συνεχίζουν την αδιέξοδη προσωπική τους εμπάθεια"

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Πολιτικού Γραφείου Μηταράκη με τον Φιλόδωρο Βιτέλλα να σημειώνει:

"Ενώ η πλειοψηφία των Χιωτών επικροτεί τις επιτυχίες της Κυβέρνησης στην φύλαξη των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών, η "Συντονιστική" (δηλαδή οι δημοτικές παρατάξεις Τριανταφύλλου,  Καραβασίλη & Σκούφαλου) επέλεξαν να συνεχίσουν την αδιέξοδη προσωπική τους εμπάθεια. Ανήμποροι να προτείνουν λύσεις, προσπαθώντας να αναπαράγουν εντάσεις. Φοβούμενοι ότι η επιτυχία του νέου κλειστού / ελεγχόμενου κέντρου θα τους στερήσει το αφήγημα τους... Καθώς η Χίος αφήνει πίσω της την μεταναστευτική κρίση".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ