22.3.2016 17:02

Ακόμη αναζητά την περιουσία του

4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ

Καμπανάκι κινδύνου για την ακίνητη περιουσία του Δήμου που ακόμη δεν έχει απογραφεί παρότι έχουν περάσει 4 ολόκληρα χρόνια μετά την ενοποίηση των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων, έκρουσε για μία ακόμη φορά η Οικονομική Υπηρεσία σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος.

Το γεγονός ότι παρά της προσπάθειες των προηγούμενων ετών δεν υπάρχει αποτύπωση της πάγιας περιουσίας αλλά και το ότι ο Δήμος δεν είχε κλείσει τον ισολογισμό του 2011, τον κατατάσσει ανάμεσα στους 10 Δήμους Πανελλαδικά που ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Αυτό όπως εξήγησαν υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και ποινικές ευθύνες αν αποφάσιζε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου να ασχοληθεί με την υπόθεση. Επιπλέον αν το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσιζε να τηρήσει κατά γράμμα τις εγκυκλίους του, τότε ο Δήμος Χίου πρώτον δεν θα μπορούσε να επιχορηγηθεί από το κράτος και δεύτερον δεν θα μπορούσε να λάβει δάνειο.

Η πιο σημαντική όμως επίπτωση έχει να κάνει με τη διαφύλαξη της περιουσίας αφού μέχρι να αποτυπωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος καταπατήσεων από ιδιώτες. 

Με αργούς ρυθμούς

Η αποτυχία της Μονομετοχικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δήμου να απογράψει τα περιουσιακά του στοιχεία, εκφράστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, με τον Γ. Καραμανή να τονίζει ότι η απογραφή προχώρησε στο παρελθόν με αργούς ρυθμούς ενώ έχει διακοπεί στην παρούσα φάση ελλείψει προσωπικού και κονδυλίων.

«Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Η καταγραφή δεν είναι θέμα λίγων μηνών, δυστυχώς απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε στην κατοχή μας ούτε γεωγραφικά στοιχεία για το που βρίσκονται τα ακίνητα που ανήκουν στον Δήμο, όπως για παράδειγμα αγροτεμάχια σε χωριά της Χίου», σημείωσε ο κ. Καραμανής.

Αναζητούν κονδύλια

Ένα από τα πιο σημαντικά πάντως προβλήματα της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δήμου είναι το οικονομικό κόστος που απαιτεί μία τέτοια διαδικασία. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν για κάθε Δημοτική Κοινότητα θα πρέπει να οριστεί ένας δικηγόρος, ένας ιδιώτης μηχανικός αλλά και ιδιώτης εκτιμητής.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η κάθε καταγραφή και εκτίμηση ακινήτου κοστίζει περί τα 1.000 ευρώ τότε ο Δήμος θα χρειαστεί να δαπανήσει πάνω από 3 εκ. ευρώ για να καταγράψει τα 3.000 ακίνητα που υπολογίζεται ότι διαθέτει στην κατοχή του.

Έτσι η Οικονομική Επιτροπή έλαβε την απόφαση, σε επόμενη συνεδρίασή της να ορίσει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασία καταγραφής, κάτι που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει  πάνω από 2 χρόνια. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ