28.10.2014 8:19

Αγώνας δρόμου για τα Λημνιά

>> ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Μάχη με αντίπαλο το χρόνο δίνει το Λιμενικό Ταμείο σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ένταξη και χρηματοδότηση της θωράκισης του λιμανιού των Λημνιών από τους Νοτιάδες.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η παραλαβή του έργου του τουριστικού καταφυγίου από τον ΕΟΤ, που είχε την κατασκευή του, στον Δήμο Χίου και από εκεί θα δοθεί προς χρήση κι εκμετάλλευση στο Λιμενικό Ταμείο Χίου. Το κλείσιμο όμως του ενός κύκλου ανοίγει έναν άλλο ακόμη πιο σημαντικό που θα σημάνει την ολοκλήρωση του έργου και τη θωράκιση του από όλους τους καιρούς και την πλήρη εκμετάλλευση του ή την παραμονή του στη σημερινή "προβληματική και ημιτελή" κατάσταση.

 Το κλείσιμο του ΕΟΤ

 Η παροιμία λέει μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες αλλά ανάλογες φουρτούνες βρίσκουν και το λιμανάκι των Λημνιών. Ο ΕΟΤ  που έφερε την υπογραφή του στην ολοκλήρωση του τουριστικού καταφυγίου κι υπήρχε μια δίοδος άμεσης επικοινωνίας για την ολοκλήρωση του έργου, κλείνει και η αντίστοιχη υπηρεσία εκχωρείται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου τουρισμού με ότι αυτό σημαίνει για την στασιμότητα ή μη του έργου.

Η καθυστέρηση

Για την ένταξη στο ΕΣΠΑ και χρηματοδότηση του έργου της θωράκισης του λιμανιού από το υπόλοιπο της έκπτωσης του αρχικού έργου (υπήρχε υπόλοιπο πίστωσης 1εκ. ευρώ) υπήρχαν τέσσερα προαπαιτούμενα κα:

* η παραλαβή του τουριστικού καταφυγίου από τον Δήμο (έπρεπε να είχε γίνει από τον προηγούμενο Ιούνιο)

* Η επέκταση της μελέτης χωροθέτησης του έργου (έχει ήδη ολοκληρωθεί)

* Η επέκταση της Μελέτης Περιβαλλοντικός Επιπτώσεων

* Η μελέτη κυματικής διείσδυσης (Δεν έχει ολοκληρωθεί)

Η καθυστέρηση στην παραλαβή και η μη εκτέλεση των μελετών οδηγούν με τη σειρά τους σήμερα το Λιμενικό Ταμείο σε έναν αγώνα με το χρόνο αντίπαλο για να προλάβει τις προθεσμίες.

Το χρονοδιάγραμμα

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου το Λιμενικό Ταμείο οφείλει να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη κυματικής διείσδυσης και να υποβάλει τον φάκελο στο υπουργείο Τουρισμού πλέον. Από κει και πέρα μέχρι  το τέλος του Φλεβάρη και με πολιτική παρέμβαση να εξασφαλιστεί ότι θα δοθεί η χρηματοδότηση του 1εκ που έχει προκύψει από την έκπτωση του αρχικού έργου και να ενταχθεί ως υποέργο στο ΕΣΠΑ η θωράκιση του λιμανιού. Κι αν όλα αυτά ευοδωθούν μένει η ολοκλήρωση του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, έτσι ώστε να μπορέσει να πληρωθεί από το ΕΣΠΑ!

 Λαϊκή συνέλευση

Τη ευρεία αποδοχή για το έργο και τη συστράτευση όλων των δυνάμεων της Αμανής επιδιώκει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, το τοπικό συμβούλιο και ο αντιδήμαρχος Αμανής προκαλώντας μια λαϊκή συνέλευση με μοναδικό θέμα τα Λημνιά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ