30.5.2012 22:03

Αφιερωμένη στην ελληνική χλωρίδα η 2η ημέρα του συνεδρίου

Η δεύτερη μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου EUROGARD VI, ήταν αφιερωμένη σχεδόν αποκλειστικά στην Ελληνική Χλωρίδα. Τρείς Έλληνες ομιλητές την παρουσίασαν, καθένας από τη σκοπιά του: 

  • Η κυρία Κοκκίνη Στέλλα καθηγήτρια Συστηματικής Βοτανικής στο Α.Π.Θ., αναφέρθηκε στη χρήση των φυτών κατά την αρχαιότητα.
  • Η κυρία Βαλαμότη Σουλτάνα-Μαρία, καθηγήτρια Αρχαιοβοτανικής στο Α.Π.Θ., παρουσίασε ευρήματα της αρχαιοβοτανικής σχετικά με τη χρήση  των φυτών.
  • Ο κύριος Τσανουδάκης Δημήτριος, καθηγητής Συστηματικής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μας ταξίδεψε σε όλο το Αιγαίο, μιλώντας για τα 6.000 περίπου αυτόχθονα φυτά μας και την εξάπλωσή τους στη χώρα μας.

Ακολούθησαν οκτώ προφορικές ανακοινώσεις μεταξύ των οποίων μία που αναφέρθηκε στη διατήρηση της Ελληνικής Χλωρίδας σε Βοτανικούς Κήπους (ΒΚ) σε όλον τον κόσμο –την παρουσίασε ο κύριος Κρίγκας Νικόλαος- και μία έρευνα για το «σίλφιον», φυτό των αρχαίων που προσπαθούν να ταυτοποιήσουν οι ερευνητές σήμερα –το παρουσίασε η κυρία Kiehn Monika.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τρία εργαστήρια:

  • της κυρίας Ασημίνας Βέργου με θέμα τον κοινωνικό ρόλο των Βοτανικών Κήπων,
  • του κυρίου Heywood Vernon για τον Κώδικα Οδηγιών των ΒΚ για τα εισβολικά είδη και
  • του κυρίου Maxted Nigel σχετικά με το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΒΚ στη διατήρηση των συγγενών φυτών των αγρίων ειδών.

Στο ενδιάμεσο, ο κύριος Ostgaard Havard αναφέρθηκε στο ρόλο της τεχνολογίας στους ΒΚ.
Πολύ συγκινητική ήταν η στιγμή που οι Φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας τίμησαν την Πρόεδρο του Συνεδρίου κυρία Μαλούπα Ελένη για την προσφορά της στο έργο της Διατήρησης της Ελληνικής Χλωρίδας, με τη δημιουργία του Βαλκανικού ΒΚ Κρουσσίων το 2000, την επιστημονική επίβλεψη του ΒΚ Αιγαίου και του ΒΚ Κεφαλονιάς,  αλλά και την προσπάθειά της να δημιουργήσει το Δίκτυο των Ελληνικών ΒΚ και την πολυετή εκπροσώπηση της χώρας μας ως Εθνική Εκπρόσωπος στην Κοινοπραξία των Ευρωπαϊκών ΒΚ και τη συμμετοχή της στο Δίκτυο Planta Europa. Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Μαρκογιάννης Σπύρος, γεωπόνος, φωτογράφος, εκπροσωπώντας τους φίλους της Βαλκανικής Χλωρίδας, πρόσφερε στη Δρα. Μαλούπα έργο του, στο οποίο την αποτύπωσε στη συνάντησή της με μια σπάνια διπλή Fritillaria pelinea, στο Πελιναίο όρος πριν δύο χρόνια, στη διάρκεια εξόρμησης των συμμετεχόντων στις εργασίες της 2ης Συνάντησης των Ελληνικών ΒΚ.
Το απόγευμα οι σύνεδροι επισκέφτηκαν στον Κάμπο το πολυτελές ξενοδοχείο «Αργέντικο» με τον εξαιρετικό κήπο του και  το Citrus για να δουν αφενός το πολύ σημαντικό μουσείο του, αλλά και το περίφημο σύστημα άρδευσής του και, τέλος, τη Βιβλιοθήκη Κοραή όπου, μεταξύ των άλλων, είδαν και τμήμα ενός σημαντικού φυτολογίου της Χλωρίδας της Χίου των αρχών του 20ού αιώνα.
Το βράδυ, ακολούθησε φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Βουνάκι, το οποίο οργάνωσε ο Δήμος Χίου με αφορμή τo 6o Διεθνές Συνέδριο EUROGARD, όπου οι σύνεδροι απόλαυσαν εξαιρετικά δείγματα της Χιώτικης κουζίνας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ