27.10.2014 23:38

300 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

>> ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ JOHANNES HAHN

Στις πτυχές του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου για τη χρονική περίοδο 2014 – 2020 αναφέρθηκε μιλώντας στη γειτονική Μυτιλήνη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτική κι ανάπτυξης Johannes Hahn.

Η νέα περίοδος

Όπως εξήγησε το ύψος της χρηματοδότησης για το Βόρειο Αιγαίο ανέρχεται περίπου στα 300 εκ. ευρώ με τα 50 από αυτά να αποτελούν εθνικούς πόρους και τα 250 εκ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια. 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στους παριστάμενους κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει ξεχωριστά συμφωνίες με κάθε μία από τις περιφέρειες της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες επαφές θα πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ της Περιφέρειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο η κάθε περιφέρεια καλείται να προσδιορίσει με ακρίβεια το προσδοκώμενο αναπτυξιακό αποτέλεσμα από την κάθε επένδυση ξεχωριστά.

«Η νέα Περιφερειακή Πολιτική για το 2014-2020 προσφέρει τα εργαλεία για να γίνει αυτό πραγματικότητα: δηλαδή να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με έμφαση σε τομείς που κατέχουν θέση κλειδί για την ανάπτυξη και κυρίως βοηθώντας τις Περιφέρειες να εντοπίσουν τις ιδιαίτερες δυνατότητές τους και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Η στήριξη τομέων όπως τα γεωργικά τρόφιμα, η γεωργία, ο βιώσιμος τουρισμός, η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την ανάπτυξη, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η οικονομικά συμφέρουσα διαχείριση απορριμμάτων – όλοι αυτοί είναι τρόποι μέσω των οποίων οι Περιφέρειες επωφελούνται από όσα έχουν να προσφέρουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Αυτή είναι η βάση τόσο της Εταιρικής Συμφωνίας με την Ελλάδα που εγκρίθηκε το Μάιο όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα συμφωνηθούν με κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες για τα κονδύλια που προορίζονται αποκλειστικά για αυτές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Hans.

Στην παρουσίαση εκ μέρους του Δήμου Χίου παρέστη ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης ο οποίος κατά την παραμονή του συναντήθηκε υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ