25.2.2021 2:26

25 Φλεβάρη: 1 χρόνος από το αιματοκύλισμα της Χίου από τα ΜΑΤ

Από την απόβαση της δύναμης κατοχής στα Μεστά μέχρι την καταστροφική αποχώρηση και τις αναφορές περί… τουρκόσπορων

Ήταν Δευτέρα 24 Φλεβάρη 2020. Η δημοσιογραφική ομάδα του Politischios.gr μόλις είχε ολοκληρώσει τη ζωντανή της σύνδεση στο δελτίο ειδήσεων του Mega και ετοιμάζονταν να επιστρέψει στο γραφείο, όταν ένα τηλεφώνημα, αλλάζει τη ροή των γεγονότων.

Ένας αναγνώστης από το Λαύριο, τηλεφωνεί και μεταδίδει την πληροφορία ότι, δυνάμεις των ΜΑΤ επιβιβάζονται στο πλοίο με προορισμό τη Χίο και τη Λέσβο. Άμεσα ακολουθεί η διασταύρωση της πληροφορίας και λίγα λεπτά αργότερα, η είδηση ότι τα ΜΑΤ θα αποβιβαστούν σε λίγες ώρες στα Μεστά, κάνει τον γύρο του διαδικτύου ξεσηκώνοντας κάθε Χιώτη.

Παρότι είχαμε πρώτοι μεταδώσει την είδηση, η αμφιβολία μήπως αυτή δεν ήταν σωστή, ήταν διάχυτη. Το πρώτο συνεργείο του politischios.gr που μετέβη στα Μεστά, εντόπισε έντονη αστυνομική παρουσία και δραστηριότητα κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει την επικείμενη απόβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Οι τοπικές δυνάμεις των ΜΑΤ στο λιμάνι των Μεστών κατά τη χρήση χημικών

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου 2020, οι πρώτες δυνάμεις των ΜΑΤ που εδρεύουν στη Χίο και έχουν επιφορτιστεί με την επιβολή της τάξης στη ΒΙ.ΑΛ. καταφθάνουν στο λιμάνι των Μεστών, ξεκινώντας την απώθηση των διαδηλωτών ώστε ο χερσαίος χώρος να αδειάσει πριν την άφιξη του πλοίου.

Παράλληλα, η οπισθοφυλακή της Αστυνομίας απέκοψε με μπλόκα στους δρόμους, κάθε πρόσβαση στη Νότια Χίο, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την άφιξη κι άλλων διαδηλωτών.

Ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης σε μία προσπάθεια να πάρει ανάσα μετά τη χρήση χημικών.

Σε λίγη ώρα ένα σύννεφο δακρυγόνων σκεπάζει το λιμάνι των Μεστών ενώ η εκτεταμένη χρήση κρότου- λάμψης καταφέρνει να ωθήσει τους πολίτες εκτός λιμένα. Πρώτα θύματα της Αστυνομικής βίας ο Ιερέας της Καλλιμασιάς π. Γεώργιος Κωνσταντίνου καθώς και ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, που μεταφέρονται στο νοσοκομείο Χίου και στο Κέντρο Υγείας Πυργίου σε ημιλυπόθημη κατάσταση από τα δακρυγόνα.

Άφιξη του… «στρατού κατοχής»

Οι άνδρες των ΜΑΤ αποβιβάζονται από το πλοίο της γραμμής και ξεκινούν αμέσως τη χρήση χημικών

Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα το πλοίο φθάνει στο λιμάνι των Μεστών και οι δυνάμεις των ΜΑΤ εξέρχονται παραταγμένοι ξεκινώντας άμεσα το «έργο τους» και δείχνοντας εξ αρχής τις προθέσεις τους αφού λίγα λεπτά μετά τη «θεαματική έξοδο» ξεκινούν εκτεταμένη χρήση χημικών κάτι που έτρεψε του άμαθους από χημικά Χιώτες, σε φυγή.

Από τη δυτική Χίο στο πρώτο οργανωμένο μπλόκο του Πιτυούς

Η πρώτη οργανωμένη αντίσταση των κατοίκων στην περιοχή του Πιτυούς

Ουσιαστικά η επέλαση των ΜΑΤ στο νησί, ξεκίνησε λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα της της 25ης Φεβρουαρίου με το… κυριολεκτικά κομβόι, αποτελούμενο από κλούβες, οχήματα ρίψης νερού και μηχανήματα του στρατού να κατευθύνεται στο «17» μέσω… Σιδηρούντας.

Παρότι, όπως ήταν αναμενόμενο, στη διαδρομή δεν υπήρξε κάποια αντίσταση, το πρώτο οργανωμένο οδόφραγμα το αντιμετώπισε στη διασταύρωση του Πιτυούς, εκεί όπου κάτοικοι είχαν τοποθετήσει πέτρες, κάδους και άλλα βαριά αντικείμενα προκειμένου να εμποδίσουν την διέλευση των ΜΑΤ. Και προς στιγμήν τα κατάφεραν αφού για πάνω από 3 ώρες, η διέλευση των ΜΑΤ ήταν ακατόρθωτη. Έτσι επιστρατεύτηκε ειδικό μηχάνημα για την απομάκρυνση του οδοφράγματος. Λίγη ώρα αργότερα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήρθαν αντιμέτωποι με Χιώτες, που επιδόθηκαν σε «ανταρτοπόλεμο» από τα βουνά του Αίπους και τους οπλισμένους σαν «αστακούς» άνδρες των ΜΑΤ να αναγκάζονται να βγουν από τα οχήματα και να διανύσουν απόσταση χιλιομέτρων μέχρι το «17» με τα πόδια.

Το μέτωπο του Αγίου Μακαρίου

Οδοφράγματα στον Άγιο Μακάριο

Την ίδια ώρα, ένα άλλο μέτωπο λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα ήταν σε εξέλιξη. Από τις 5 το πρωί της 25ης Φλεβάρη, οι καμπάνες του Αγίου Μακαρίου Βροντάδου, καλούσαν σε συγκέντρωση τους κατοίκους του Βροντάδου, που δίνοντας δυναμικά το «παρών», έστησαν οδοφράγματα, εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια διόδου των ΜΑΤ προς το «17».

Εκεί έμελλε να γραφτεί ακόμα μία μεγάλη σύγκρουση, αφού τα ΜΑΤ παρότι δεν προκλήθηκαν, έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και οδήγησαν αναίτια δύο συμπολίτες μας στο Νοσοκομείο, έπειτα από άγριο ξυλοκόπημα.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση της πλατείας και η κυβερνητική προπαγάνδα

Είναι γεγονός ότι ακόμα και οι πιο υποψιασμένοι δεν είχαν φανταστεί το μέγεθος της βιαιότητας που θα ασκούσαν τα ΜΑΤ σε έναν φιλειρηνικό λαό, αυτόν της Χίου. Τα όσα έγιναν την πρώτη ημέρα απόβασης των ΜΑΤ είχαν σαν αποτέλεσμα, την καθολική αντίδραση της Χίου, που πέρα από κόμματα και πεποιθήσεις σαν μία γροθιά, κατέκλεισαν την κεντρική πλατεία του νησιού σε μία άνευ προηγουμένου μεγαλειώδη και συγκλονιστική συγκέντρωση στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και κάνοντας για πρώτη φορά την κυβέρνηση να αρχίσει να αναθεωρεί τις σκέψεις της.

Την ίδια ώρα όμως, η κυβερνητική προπαγάνδα κυρίως μέσω των Μ.Μ.Ε. της Αθήνας, διαστρέβλωνε την εικόνα στη Χίο κάνοντας λόγο για ακραίες ομάδες κατοίκων, κάτι που κατάφερε να αντιστρέψει με τις μικρές του δυνάμεις το politischios.gr, μεταφέροντας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυρίως, την πραγματική διάσταση των γεγονότων εκτός νησιού.

Τα γεγονότα στο Ερύθα και η βία που έφερε τη βία

Αμέσως μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία, χιλιάδες Χιώτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας αρχικά προς την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου κι έπειτα στα ξενοδοχεία που είχαν καταλύσει οι άνδρες των ΜΑΤ.

Η ήδη τεταμένη κατάσταση και η πρωτόγνωρη βία που είχαν ασκήσει προηγουμένως στους Χιώτες οι δυνάμεις των ΜΑΤ, είχαν ως αποτέλεσμα την εισβολή διαδηλωτών σε δωμάτια στελεχών των ΜΑΤ στο ξενοδοχείο Ερύθα και στην καταγραφή βίαιων γεγονότων, που οδήγησαν 2 Αστυνομικούς στο Νοσοκομείο Χίου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολουθεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αίπος στο Φλώρι. 

Έδερναν αδιακρίτως

Μετά τα γεγονότα στο Ερύθα ήταν κάτι παραπάνω από πασιφανές ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Έτσι το βράδυ της ίδιας ημέρας κι ενώ είχε προηγηθεί η μάχη του Αίπους, τα ΜΑΤ προχώρησαν αδιακρίτως σε ξυλοδαρμό κατοίκων όπου και αν τους έβρισκαν.

Μάλιστα ο «π» στο πλαίσιο ρεπορτάζ βρέθηκε στο Νοσοκομείο Χίου, καταγράφοντας όλα αυτά τα περιστατικά τα οποία μετέδωσαν τα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε..

Η αποτυχία της κυβέρνησης και η επεισοδιακή αποχώρηση

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ, αφού ολοκλήρωσαν το έργο τους – το οποίο ποτέ δεν μάθαμε ποιο ήταν- αναχωρούν από τα νησιά.

Η αναχώρηση είχε προγραμματιστεί για τις 27 Φεβρουαρίου από το λιμάνι των Μεστών. Κι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι διμοιρίες θα εισέλθουν στον Λιμένα εντός των οχημάτων λίγη ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου, οι κλούβες εμφανίστηκαν 2 τουλάχιστον ώρες πριν την αναχώρηση από τα Μεστά.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν αρχικά αντεγκλήσεις με λιγοστούς κατοίκους που βρίσκονταν έξω από το λιμάνι των Μεστών, οι οποίες εξελίχθηκαν σε βίαια σκηνικά με τους άνδρες των ΜΑΤ να φορούν πολιτικά και με κράνη και γκλομπς να εφορμούν πάνω από τα κάγκελα να βγαίνουν έξω από το λιμάνι και να σπάζουν σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Το κερασάκι στην τούρτα; Λίγα λεπτά πριν εισέλθουν στο πλοίο αποκαλούσαν «που@@@νας γιους» και «τουρκόσπορους» τους Χιώτες.


Σημείωση: Ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου 2021, το κανάλι του Politischios.gr στο Youtube, δέχθηκε μαζικές αναφορές στα βίντεο που απεικόνιζαν όλα τα τεκταινόμενα με τα ΜΑΤ, ακριβώς πριν 1 χρόνο. Αποτέλεσμα των μαζικών αναφορών ήταν να χαθούν αρκετά από τα βίντεο που κατέγραψε η δημοσιογραφική ομάδα του Politischios.gr.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ