22.10.2012 17:21

135 φοιτητές έμειναν στο δρόμο

ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΝΕΣ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Ιδιαίτερα σοβαρό και οξυμένο πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο νησί μας με  πολλές και ποικίλες επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, όσο και στην ίδια την τοπική κοινωνία.
 
Αυξημένη ζήτηση
Η οικονομική κρίση έκανε για πολλούς γονείς τις φοιτητικές εστίες πιο θελκτικές για τα παιδιά τους από ό,τι παλιότερα. Τα έξοδα σπουδών για ένα παιδί μακριά από το σπίτι του είναι αυξημένα, τα οικονομικά των οικογενειών περιορισμένα κι έτσι η παραμονή στις φοιτητικές εστίες, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ύστατη λύση, σήμερα είναι η πιο ενδεδειγμένη για εκείνες τις οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή θέση και δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα της στέγης και συνολικά των σπουδών.
Από την άλλη, η αλλαγή στα κριτήρια  με τα οποία επιλέγονται οι φοιτητές που θα φιλοξενηθούν στις εστίες και η προσμέτρηση σε αυτά των τεκμαρτών εισοδημάτων οδήγησε πολλούς φοιτητές, που μέχρι σήμερα «φιλοξενούνταν» στις εστίες, στην πόρτα της εξόδου.
 
 Διπλάσιες οι αιτήσεις
Οι αιτήσεις φέτος για τις ελάχιστες θέσεις των φοιτητικών εστιών αυξήθηκαν. Για τις 175 κλίνες κατατέθηκαν 308 αιτήσεις κι εκτός εστιών βρέθηκαν 133 φοιτητές που προσπάθησαν μέχρι και την ύστατη ώρα  να καταφέρουν να μπουν, καταθέτοντας ενστάσεις που επανεξετάστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή. Κι αν ακόμη το πρόβλημα λύθηκε για κάποιους από αυτούς, η ανάγκη για φοιτητική στέγη αναδεικνύεται και πάλι. Η δεύτερη φάση των φοιτητικών εστιών είχε «κολλήσει» πριν ακόμη από την κρίση. Να την επεξεργαζόμαστε τώρα ως σενάριο, μαλλον με επιστημονική φαντασία θα μοιάζει.
 
Το πανό
Την Παρασκευή το πρωί έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών ήταν κρεμασμένο ένα πανό που έγραφε πως την ώρα που μένουν στο δρόμο 135 φοιτητές το ΞΕΝΙΑ μένει άδειο και εγκατελειμένο. Η φιλοξενία των φοιτητών στην παλιά Λέσχη Αξιωματικών ήταν άλλη μια πρόταση που ναυάγησε. Ο ΕΟΤ δεν παραχωρεί την περιουσία του, θεωρώντας προφανώς ότι αφήνοντας την να γκρεμίσει μόνη της την εκμεταλεύεται καλύτερα. Η άλλη πρόταση, που επίσης ναυάγησε, ήταν η χρησιμοποίηση των ξενώνων του Κολυμβητηρίου, κάτι που δεν επιτρέπει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Κύκλοι από το Πανεπιστήμιο πάντως απευθύνουν έκκληση ακόμη και σε επαγγελματίες ξενοδόχους να προσφέρουν δωμάτια προς ενοικίαση σε φοιτητές με ένα χαμηλό ενοίκιο από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο, εποχή που είναι εκτός σεζόν  και τα ξενοδοχεία είναι άδεια στην πλειοψηφία τους.
 
«Θα φύγω»
Παρεπόμενο της έλλειψης φοιτητικών εστιών είναι η εγκατάλειψη των σπουδών για κάποιους φοιτητές, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την τοπική μας κοινωνία.
Η Χίος θεωρείται ένας από τους ακριβούς τόπους για πανεπιστημιακούς και φοιτητές και δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που σκέφτονται να την εγκαταλείψουν. «Δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω. Δουλεύω και σπουδάζω για να καλύπτω τα έξοδα μου. Τώρα και με το ενοίκο δεν θα τα καταφέρω. Σκέφτομαι σοβαρά να σταματήσω» δηλώνει ο Σ.Κ., φοιτητής στο Πανεπιστήμιο, στο τρίτο έτος .
Προφανώς μαζί με εκείνον το ίδιο σκέφτονται κι άλλοι φοιτητές κι αυτό ίσως να είναι αρκετό να ενεργοποιήσει, έστω και τώρα, την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία προς μια κατεύθυνση εξεύρεσης χώρων και ρεαλιστικών λύσεων για τη φοιτητική στέγη. Ο τόπος μας σίγουρα δε θα αντέξει οικονομικά να χάσει και τους φοιτητές.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ