8.3.2019 9:56

Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον

5 γυναίκες της δημόσιας ζωής της Χίου εκμυστηρεύονται στον «π» τους πολλαπλούς ρόλους που εκπληρώνουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας οι δημοσιογράφοι του «π», Γρηγορία Μαχαλιά και Κυριακή Μαυριάνου, επέλεξαν να αφιερώσουν την εβδομαδιαία κεντρική συνέντευξη της εφημερίδα όχι σε 1 αλλά σε 5 γυναίκες του νησιού μας, που αποδεικνύουν καθημερινά – εμπράκτως- ότι το θηλυκό γένος μπορεί να τα καταφέρει σε όλους τους τομείς και να ανταγωνιστεί ισάξια τους άνδρες, ακόμη και σε χώρους που μέχρι σήμερα θεωρούνται ανδροκρατούμενοι. Μ. Τομπάζη, Ελ. Κανταράκη, Ειρ. Αργύρη, Γ. Αργυρούδη και Δ. Μουτζούρη απαντούν στον «π» το ερώτημα: τι σημαίνει γυναίκα, αν και την απάντηση έχει δώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια ο Αριστοφάνης με το  «Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον»…

Μ. ΤΟΜΠΑΖΗ: «ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΛΕΥΚΟ ΠΛΕΡΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΑΣ»  

Η Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου, Μαρία Τομπάζη, κατέχει μία θέση ευθύνης που απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση και  υπομονή. Δεν παύει να είναι γυναίκα και να δίνει τον δικό της αγώνα καθημερινά, προκειμένου να αποδείξει την αξία της, μιας και τα στερεότυπα καλά κρατούν... 

«Ο αρχέγονος κάλυκας της Ζωής! Η θερμή μήτρα που εγκυμονεί το Θαύμα! Το χάδι που σκορπά τη γαλήνη και η υπομονή που οικοδομεί κάστρα!

Η γυναικεία δύναμη συνίσταται ωστόσο στην αυτοδιαχείριση. Με τους ετερόκλιτους και κρίσιμους ρόλους που φέρει στους ώμους, το πλέον βέβαιο είναι ότι, η σύγχρονη γυναίκα δικαιούται χώρο κι ελευθερία να διαπρέψει και να αυτοπραγματωθεί, να ζήσει με αξιοπρέπεια και να καλλιεργηθεί, να ξεφύγει από την πνευματική αγκύλωση και το «εσώκλειστο» της οικίας της.

 Δικαιούται να ενδυναμώνεται από το περιβάλλον της διότι, όλο το περιβάλλον της «τρώει» από το «είναι» της, που το παρέχει γυμνό και ατόφιο!

Έτσι, γυναίκα δεν είναι παρεξηγημένα μόνο Πόθος. Είναι άγκυρα βαριά. Κρατά το πλεούμενο ασφαλές στο «αρόδου» με όποιον καιρό.

Για να τα καταφέρει όμως η Άγκυρα στο έργο της, οφείλει να κάνει τακτική συντήρηση στην καδένα, έλεγχο μαστού και τεστ ΠΑΠ, άντληση χαμόγελου, κουράγιου και ντοπαμίνης, από όσες, κατά το δυνατόν, περισσότερες υγιείς πηγές.

Σεις λοιπόν οι Άντρες, που έχετε την ευλογία να είστε το άλλο μισό, γίνετε παρακαλώ η αναβλύζουσα υγιής πηγή και δώστε στη Γυναίκα, στη Μάνα, στη Σύντροφο, στην Κόρη σας, βάδισμα ευθυτενές και προβάδισμα κάποτε!

Τα αγαθά θα σας τα αντιγυρίσουν οι Γυναίκες της ζωής σας δεκαπλά! Μη μας φοβάστε. Να μας σέβεστε, να μας παραδέχεστε όπου το αξίζουμε και, να μας αγαπάτε με το πιο λευκό πλέριο της δυναμικής σας αντρικής Ψυχής! Μάθετε να ακούτε προσεκτικά τη σιωπή μας».

Ε. ΚΑΝΤΑΡΑΚΗ: «ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ-ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ»

Είναι μητέρα δύο παιδιών , έχει ενσαρκώσει στην επαγγελματικής και προσωπική της πορεία διάφορους ρόλους, σήμερα ηγείται σε έναν τους πιο ευαίσθητους και συνάμα απαιτητικούς οργανισμούς υγείας του νησιού αλλά η ίδια θεωρεί ‘ότι πάνω από όλους και από όλα είναι Μητέρα. Η διοικήτρια του νοσοκομείου της Χίου Ελένη Κανταράκη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εξυμνεί την δυναμικότητα της γυναικείας φύσης, υποστηρίζοντας ότι η  γυναίκα όποιον ρόλο και αν υπηρετεί είναι σπουδαίος.

«Οι ρόλοι της γυναίκας σήμερα είναι πολυδιάστατοι.  Ο δικός μου ρόλος είναι αρχικά της μητέρας , έχω δύο υπέροχες κόρες τις οποίες μεγαλώνω από κοινού με το ν πρώην σύζυγό μου, διότι όπως συχνά μου αρέσει να λέω χωρίσαμε ως ζευγάρι και όχι ως γονείς.  Βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους, αντιμετωπίζουμε μαζί τα προβλήματα, τις χαρές τους, τις επιτυχίες τους, τις αποτυχίες τους. Για εμένα ο ρόλος της μητέρας είναι ο σπουδαιότερος όλων.

Χαίρομαι που ηγούμαι σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως αυτός της υγείας. Χαίρομαι που η Χίος με αγκάλιασε και που βρήκα συνεργάτες-συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο που επιτελούμε. Ουδέποτε στην επαγγελματική μου πορεία από όποια θέση και αν έχω υπηρετήσει, ένοιωσα υποτίμηση ή υποβιβασμό επειδή είμαι γυναίκα. Η γυναίκα από τη φύση της έχει ως όπλα της τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη διορατικότητα, την ενσυναίσθηση, την εσωτερική δύναμη και με αυτά μπορεί και ανταπεξέρχεται σε κάθε δυσκολία.

Για εμένα η Γυναίκα όλα τα μπορεί και όλα τα καταφέρνει. Βέβαια για να ανταπεξέλθει σε όλους της τους ρόλους κάποιες φορές θυσιάζει τον ελεύθερό της χρόνο και αναβάλει για λίγο τα θέλω της αλλά στο τέλος πάντα είναι νικήτρια».

Δ. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ: « Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ»

Όσοι τη συναντούν για πρώτη φορά εντυπωσιάζονται από την έντονη προσωπικότητα της, την εξωστρέφεια του χαρακτήρα της και τη δυναμικότητα της.  Η Δήμητρα Μουτζούρη εμφανίστηκε πριν από λίγους μήνες στη δημόσια ζωή της Χίου με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του συζύγου της, Κώστα Μουτζούρη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και έκτοτε έκανε σχεδόν μόνιμη την παρουσία της στο νησί μας, αφού όπως η ίδια λέει είναι ένας τόπος προικισμένος με σπάνιες φυσικές ομορφιές και ήρεμη καθημερινότητα. Η Δήμητρα Μουτζούρη, παρότι σπούδασε πολιτικός μηχανικός, επέλεξε τον ρόλο της συζύγου και της μητέρας και αφοσιώθηκε εξολοκλήρου στο μεγάλωμα και την ανατροφή των τριών παιδιών της. Ταυτόχρονα όμως δεν έμεινα ανενεργή ως πολίτης και επέλεξε να ασχοληθεί με τα κοινά προσφέροντας  τις γνώσεις της και τις υπηρεσίες της στον Δήμο Κηφισιάς όπου και διατέλεσε δημοτική σύμβουλος. Η Δήμητρα Μουτζούρη μιλάει στον «π» για τον ρόλο της γυναίκας επισημαίνοντας ότι η γυναίκα κερδίζει τον σεβασμό από όποια θέση και από όποιο ρόλο και αν επιλέξει.

«Μου αρέσει να βλέπω την γυναίκα «παραδοσιακά»,  υπό την έννοια ότι θεωρώ την προσφορά συνυφασμένη με την γυναικεία υπόσταση .
Είναι γεγονός ότι το γυναικείο μυαλό είναι πολύ προχωρημένο και ικανό για όλα και  πολλές γυναίκες σήμερα βρίσκονται σε δίλημμα για το που να δώσουν βάρος: στην οικογένεια η στην καριέρα τους .Με κάποιες  υποχωρήσεις συνδυάζονται και τα δυο.Σέβομαι και εκτιμώ την γυναίκα που μένει στο σπίτι, θαυμάζω τη γυναίκα που καταφέρνει και τα δύο ή και μόνο στη δουλειά της .
Προσωπικά επέλεξα να μην εργαστώ μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά μου και εκ των υστέρων δεν το μετάνιωσα καθόλου, αν και τον καιρό εκείνο μου έλλειπε η εργασία έξω  από το σπίτι .Ήμουνπολύ τυχερή γιατί  μπόρεσα σε μια ηλικία που είναι δύσκολο να ξεκινήσεις από την αρχή ένα επάγγελμα, να ασχοληθώ με τα κοινά.
Το οποίο μπορεί βέβαια να μην είναι επάγγελμα , αλλά μου έδωσε την δυνατότητα να περάσω από τη «μικρή» μου  οικογένεια στη «μεγάλη» της κοινότητας και να κάνω αυτό που έκανα πάντα , να προσπαθώ για το καλό,  αλλά  αυτή την φορά των πολλών και όχι μόνοτο δικό μου. Αυτό μου έδωσε πληρότητα και ηθική ικανοποίηση αυτήν που αποκτά  κανείς όταν έχει καλό σκοπό και κάνει ό,τι μπορεί για να τον πραγματοποιήσει  .
Πιστεύω στο «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» και για αυτό φροντίζω στα μέτρα του δυνατού να μην κάνω μεγάλα, τουλάχιστον, λάθη .
Μεγαλώνοντας , έμαθα ότι μια μητέρα είναι η θα έπρεπε να είναι  λίγο πολύ και μητέρα όλων των παιδιών του κόσμου  και ότι ο καλύτερος τρόπος να φροντίζεις τα παιδιά σου όταν πια μεγαλώσουν είναι να φροντίζεις για το γενικότερο καλό .
Τώρα που έφτασα σε μια ώριμη ηλικία βλέπω όλο και λιγότερο τηγυναίκα ως γυναίκα και  περισσότερο ως άνθρωπο .Για αυτό και θα ήθελα να κλείσω με την αγαπημένη μου ρήση του Ευαγγελίου : «και αν.... και αν όλες τις γλώσσες του κόσμου ομιλώ, αγάπην  δε ουκ  έχω ,χαλκός ειμι και κύμβαλο  αλαλάζον». 
Αυτό  ισχύει για όλο τον κόσμο  και για όλες τις γυναίκες  άσχετα με την καριέρα, την οικογένεια, την ηλικία ή την εμφάνιση τους ανεξάρτητα με τις  επιτυχίες πού είχαν στη ζωή τους.Η δύναμη τους είναι η ψυχή τους, απλά  κάθε γυναίκα  ψάχνει έστω και ασυνείδητα να βρει τον τρόπο που θα την εκφράσει καλύτερα.
Εύχομαι σε όλες τις γυναίκες να τον βρουν και  να μεγαλουργήσουν».

Γ. ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ: « Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΖΕΙ ΣΑΝ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ»

Είναι μητέρα 4 παιδιών, είναι σύζυγος, είναι φοιτήτρια, είναι ενεργή πολίτης και παράλληλα αφιερώνει αρκετό από τον χρόνο της στην αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια. Η Γιούλα Αργυρούδη, μια γυναίκα αποδεδειγμένη μαχήτρια της ζωής, δεν θα μπορούσε να λείπει από το σημερινό αφιέρωμα του «π» στις γυναίκες.

"Όλοι οι ρόλοι της σύγχρονης γυναίκας είναι δύσκολοι, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον 21ο αιώνα. Η γυναίκα δίνει καθημερινά για πολλά πράγματα μάχη. Για εμένα κυριάρχησε ο σύνθετος ρόλος πολύτεκνης μητέρας και συζύγου, που ήθελε να βρίσκεται στη ζωή των παιδιών της, του συζύγου της και του τόπου της.

Σαφώς και έχει αλλάξει το μοντέλο ζωής. Οι οικογένειες είναι πολύ μικρότερες από ότι ήταν κάποτε και φυσικά η οικονομική κατάσταση της χώρας μας έχει επηρεάσει αρκετά τον τομέα αυτόν. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η επαφή με ένα παιδί σε αλλάζει ριζικά σαν άνθρωπο. Βγάζει από μέσα σου όλη την ευαισθησία που μπορεί να έχεις και σε κάνει να την εκφράζεις ποικιλοτρόπως. Ποτέ δεν στάθηκαν τα παιδιά μου εμπόδιο στην όποια προσωπική μου επιδίωξη ή στην καριέρα μου. Τουναντίον ήταν αρωγοί σε όλες μου τις προσπάθειες. Ήταν και είναι οι καλύτεροι συμπαραστάτες και εμψυχωτές.

Τα παιδιά μου ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθώ με τα κοινά, την αυτοδιοίκηση και γενικότερα αποτέλεσαν την αφορμή στο να είμαι ενεργή πολίτης. Η μητρότητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για εμένα, αφού ήθελα και συνεχίζω να θέλω έναν καλύτερο τόπο για τα παιδιά μου. Υπάρχουν ακόμη στερεότυπα για τις γυναίκες. Η γυναίκα θα κριθεί για την εμφάνιση της, τη σεξουαλικότητα της, από την ηλικία της… ακόμη το θέμα γυναίκα και πολιτική – τουλάχιστον για τη χώρα μας- αποτελεί ταμπού. Όλες οι γυναίκες που ασχολούνται με αυτή πρέπει να αγωνίζονται καθημερινά για να αποδεικνύουν την «ισότητα» Πιστεύω όμως ότι το συγκεκριμένο στερεότυπο υπάρχει τυπωμένο στο γυναικείο μυαλό, δηλαδή η σκέψη «μα η πολιτική είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος, που πάω να μπλέξω;», είναι αισθητή πολλές φορές. Εμείς οι γυναίκες βλέπουμε τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική γωνία από ότι οι άντρες και συγχωρήστε με για αυτό που θα πω κατ’ εμέ είναι πιο σωστή.  Έχει να κάνει με την ευαισθησία, που δεν διέπει την πολιτική πολλές φορές, και με την ολιστική ματιά. Βλέπετε, μια μάνα έχει μάθει να είναι πρακτική στη ζωή της, για να είναι ικανή να αντιμετωπίσει ένα ολόκληρο φάσμα καταστάσεων με τα παιδιά της, γεγονός που μπορεί κάλλιστα να μεταγγίσει στην άσκηση μιας πολιτικής.  Ας γίνει ο «π» και αυτή εδώ η συνέντευξη η αιτία να με ακούσουν οι γυναίκες και αν το θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική- αυτοδιοίκηση, χωρίς φόβο. Η γυναίκα λειτουργεί και ζει σαν πολυεργαλείο… Η πρώτη σκέψη που κάνω ακούγοντας τη λέξη «γυναίκα» είναι αγώνας, γιατί πασχίζει διαρκώς να αποδείξει και να καταφέρει πράγματα που δεν είναι αυτονόητα". 

ΕΙΡ. ΑΡΓΥΡΗ: «ΕΧΩ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΥ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΜΟΥ»

Η πρώτη γυναίκα Κεντρική Λιμενάρχης στην Ελλάδα μιλά για την καθημερινότητά της σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, περνώντας το μήνυμα ότι οι γυναίκες είναι… για τα δύσκολα.

Στη Χίο είμαι σχεδόν 14 χρόνια, είναι η πρώτη μου υπηρεσία μετά τον Πειραιά. Μεγαλώνω στη Λευκάδα αλλά η Χίος είναι πια η δεύτερη πατρίδα μου.

Δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ κανένα πρόβλημα και κανένα σεξιστικό σχόλιο από τους άνδρες συναδέλφους μου, σε οποιαδήποτε βαθμίδα κι αν βρίσκονταν. Εκείνο που έχω εισπράξει σε όλα τα χρόνια της καριέρας μου είναι ο απόλυτος σεβασμός. Σεβασμός και στη γυναικεία μου υπόσταση αλλά και στο βαθμό μου. Σε αυτό θεωρώ πως έχει συμβάλλει και ο τρόπος που εγώ είμαι δομημένη ως χαρακτήρας αλλά και το γεγονός πως έχω αφιερωθεί στη δουλειά μου. Ο τρόπος που βλέπεις εσύ τη δουλειά σου είναι πηγή σεβασμού.

Πάντα έμπαινα στα δύσκολα χωρίς να με νοιάζει. Δεν είπα ποτέ αυτό είναι ανδρική δουλειά και δεν το κάνω. Ήμουν, είμαι θα είμαι μέσα σε όλα, στην πρώτη γραμμή. Έτσι σκέφτονται όλες οι γυναίκες που είναι στο λιμεναρχείο Χίου κι έχω εικόνα ώστε να μπορώ να το μεταφέρω.

Ο χώρος μας παραμένει ανδροκρατούμενος αλλά οι γυναίκες όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται και αποτελούν πια πολύ σημαντικό κομμάτι του Λιμενικού Σώματος. Οι γυναίκες είναι εξαιρετικά άξιες και λειτουργούν με απόλυτο επαγγελματισμό.

Δε χωρούν διαχωρισμοί μεταξύ γυναίκας και άνδρα γιατί το αντικείμενό μας είναι τόσο ευρύ, τόσο δύσκολο και απαιτεί να είσαι έτοιμος για δράση ανά πάσα στιγμή. Δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να σκεφτείς «είμαι γυναίκα και δεν μπορώ».

Στις υπόλοιπες γυναίκες που σκέφτονται να μπουν στο Λιμενικό Σώμα θα έλεγα πως αν αγαπούν την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και τη δράση είναι ένα ιδανικό επάγγελμα και σε κάνει να νιώθεις πλήρης.

Στιγμή «σταθμός» στην καριέρα μου είναι όταν οι ανώτεροί μου με επέλεξαν για τη θέση του λιμενάρχη στο κεντρικό λιμεναρχείο Χίου, τον Μάιο του 2018. Ήταν μεγάλη τιμή για ‘μενα. Η θέση αυτή βρισκόταν στο μυαλό μου και τον τελευταίο καιρό, πριν μου ανακοινωθεί, σκεφτόμουν πως μπορεί να συμβεί χωρίς να έχω κάτι σίγουρο. Όταν ήρθε η διαταγή εξεπλάγην.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ