8.2.2018 12:19

Η ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ ανοίγει τα φτερά της στον απαιτητικό κόσμο της μουσικής

«Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΨΩΝΙΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ»

Προσγειωμένη και  απόλυτα συνειδητοποιημένη για τον δύσκολο επαγγελματικό δρόμο της μουσικής που επέλεξε να ακολουθήσει, η Νικολέττα Φιλιππάκη, λίγες ημέρες μετά την καταπληκτική της εμφάνιση στο Ομήρειο  (στη φιλανθρωπική εκδήλωση  του Συλλόγου Καρκινοπαθών) μιλάει στον «π» για τα πρώτα της μουσικά βήματα στο Κουκουνάρειο,  τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τα «σχόλια» και τους «ψιθύρους» του κόσμου για την απόφασή της να γίνει τραγουδίστρια αλλά και την τεράστια στήριξη των γονιών της.

 

Συνέντευξη στη Γρηγορία Μαχαλιά

 

- Ποιά ήταν η πρώτη φορά που θυμάσαι τον εαυτό σου να τραγουδάει;

Ν.Φ: Από τότε που διατηρώ μνήμες παιδικής ηλικίας. Έχω μόνιμα μια εικόνα χαραγμένη στη μνήμη μου. Τον εαυτό μου σε ηλικία  3,5-4 ετών να τραγουδώ ό,τι παιζόταν τότε στο ραδιόφωνο και να με ηχογραφώ σε κασέτα.

 

- Επαγγελματικά πότε αποφάσισες ότι θα ασχοληθείς με το τραγούδι;

Ν.Φ: Ήμουν 12 χρονών όταν το αποφάσισα και το ανακοίνωσα στους γονείς μου.

 

- Ο π. Β. Φιλιππάκης είναι η ψυχή του «Κουκουνάρειου» Πνευματικού Κέντρου. Σε αυτό έχουν μαθητεύσει εκατοντάδες παιδιά, πολλά εξ’ αυτών μάλιστα ασχολούνται σήμερα επαγγελματικά με τη μουσική. Λειτούργησε και για εσένα ως φυτώριο;

Ν.Φ: Μαθήτευσα πράγματι στη χορωδία του «Κουκουνάρειου» Πνευματικού Κέντρου με πρώτο δάσκαλο που με μύησε στη μουσική τον κ.  Στέλιο Παντελογιάννη. Έκανα μαζί του μαθήματα κιθάρας. Σε όλες τις εμφανίσεις που είχε με χορωδιακούς συλλόγους ήμουν πιστή ακόλουθος του. Συνόδευα με την κιθάρα μου τη χορωδία αλλά είχα και σολιστικό ρόλο χορωδού.

 

- Από την πρόσφατη εμφάνιση στο Ομήρειο φάνηκε ότι προσανατολίζεσαι προς το έντεχνο τραγούδι. Δεν σε φοβίζει το γεγονός ότι αυτού του είδους το τραγούδι είναι μη εμπορικό και οι τραγουδιστές που το επιλέγουν δεν έχουν μεγάλη προβολή και δημοσιότητα;  

Ν.Φ: Αν θα έπρεπε να προσδιορίσω τη μουσική μου ταυτότητα  θα με χαρακτήριζα λαϊκή τραγουδίστρια. Ο κάθε καλλιτέχνης επιλέγει την προβολή και τη δημοσιότητα που θα έχει.  Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας, για παράδειγμα, και τόσοι άλλοι κορυφαίοι τραγουδιστές υπηρετούν το χώρο διατηρώντας χαμηλό προφίλ .’Έχει όμως αποτυπωθεί μια τεράστια καριέρα στο βιογραφικό τους. Όταν ο καλλιτέχνης έχει αξία, αργά ή γρήγορα θα αναδειχτεί όταν το χειριστεί σωστά. Αν θα ασχοληθούν τα media αποκλειστικά και μόνο με τη δουλειά τους ή με ποιον θα πάνε για ψώνια στην  Κηφισιά, είναι επίσης ξεκάθαρα στο χέρι του τραγουδιστή και το ξέρουμε όλοι αυτό.

 

- Οι γονείς στήριξαν την απόφασή σου να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον χώρο της μουσικής;

Ν.Φ: Αρχικά υπήρξε μεγάλη αντίρρηση, από τον πατέρα μου κυρίως, εξαιτίας της ιερατικής ιδιότητας του αλλά και γιατί θα έφευγα από το νησί. Υπήρχε έντονος φόβος ότι μπορεί να μου συμβεί κάτι κακό δουλεύοντας το βράδυ. Όμως, είχα σωστά επιχειρήματα και τεράστια θέληση, που εν τέλει με εμπιστεύτηκαν και μου επέτρεψαν να ανοίξω τα φτερά μου στο χώρο της μουσικής.

 

 - Σε ενοχλούν τα σχόλια που μπορεί να κυκλοφορούν και έχουν να κάνουν με την το ιερατικό λειτούργημα του π. Βασιλείου και την απόφασή σου να ασχοληθείς με τη μουσική και το τραγούδι;   

Ν.Φ: Όταν ξεκίνησα να τραγουδάω επαγγελματικά υπήρξε μια υποτίμηση στα σχόλια του κόσμου όταν συναντούσαν τον πατέρα μου, αλλά ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις. Δε με ενόχλησε ποτέ κάτι τέτοιο γιατί ξέρω πως πάντα κυκλοφορούν φήμες ,είτε είσαι τραγουδιστής, είτε εργάζεσαι ως στέλεχος σε πολυεθνική. Αν θέλει κάποιος να πει κάτι θα βρει την αφορμή, εξάλλου δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα για κακεντρεχή σχόλια. Όταν αγαπάς τη δουλειά σου και τη σέβεσαι, την κάνεις με σοβαρότητα και μόνο να στο αναγνωρίσουν μπορούν.

 

- Υπήρξαν στιγμές που εξαιτίας δυσκολιών που αντιμετώπισες σε αυτό τον δύσκολο χώρο σκέφτηκες να εγκαταλείψεις το τραγούδι και να ασχοληθείς με άλλο επάγγελμα;

Ν.Φ: Ναι, είχα σταματήσει να τραγουδάω επαγγελματικά για 3,5 χρόνια και ασχολήθηκα με τις πωλήσεις. Ήταν ένα διάλειμμα, που με βοήθησε να ωριμάσω και να επανέλθω στο χώρο φέτος πιο συνειδητοποιημένη.

 

- Έχεις συνεργαστεί και υπήρξαν δάσκαλοί σου σπουδαίοι άνθρωποι της μουσικής. Τι εμπειρίες αποκόμισες από αυτούς;

Ν.Φ: Πολλές και πολύτιμες. Από τη δασκάλα μου φωνητικής, Άννα Διαμαντοπούλου, να προσέχω τη φωνή μου, να μη κάνω καταχρήσεις. Να εκτιμώ και να σέβομαι τους μουσικούς που με πλαισιώνουν στις εμφανίσεις. Γιατί αυτοί έχουν την ευθύνη για το αποτέλεσμα της παρουσίας του τραγουδιστή.

 

-  Που μπορούμε να σε απολαύσουμε αυτή την περίοδο;

Ν.Φ: Αυτή τη περίοδο είμαι σε έναν πολύ ζεστό χώρο-μουσικό μεζεδοπωλείο στο Γαλάτσι στην  «Ανθελιά» κάθε Σαββατοκύριακο. Είμαι μαζί με τον συμπατριώτη μας  Στέλιο Χατζηγεωργίου στο μπουζούκι-φωνή και τον Τάσο Λούκο στην κιθάρα-φωνή. Το ρεπερτόριο μας είναι λαϊκό-ρεμπέτικο.

 

- Ποια τα  σχέδια σου  για το μέλλον;

Ν.Φ: Επαγγελματική προτεραιότητα μου είναι το τραγούδι πια. Θέλω να κάνω σωστές συνεργασίες που θα με βοηθήσουν να εξελιχθώ στο χώρο. Με ενδιαφέρει η δισκογραφία.  Όπως έχει πει ο W.Disney : «Aν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις».

 

- Σκέφτεσε την επιστροφή στη Χίο; 

Ν.Φ: Αυτό είναι ένα ερώτημα που δε μπορώ να το απαντήσω με βεβαιότητα. Δε μπορώ να ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον και πως θα είναι τα θέλω μου στις επόμενες δεκαετίες. Αγαπώ το τόπο μου και, αν επιστρέψω,  θα το υπερασπιστώ σίγουρα με χαρά.

 

WHO IS WHO

Η Νικολέττα είναι απόφοιτη με άριστα παμψηφεί του Εθνικού Ωδείου Αθηνών στο σύγχρονο τραγούδι και κατέχει πτυχίο θεωρητικών. Επίσης είναι απόφοιτη του τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ