Ιστορίες

6/12/18 10:52

τελ. ενημ.: 11/12/18 16:01

Η Χιακή καταγωγή του ιπτάμενου ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης

Ο Βαντιμίρ Κοκκινάκης θεωρείται ο υπ’ αριθμόν 2 ιπτάμενος ήρωας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μετά το Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που πήγε στο διάστημα.

Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης δεν έκρυψε τις ρίζες του από τη Χίο κι ας μην επισκέφτηκε ποτέ το νησί από το οποίο ξεκίνησε η επιτυχημένη πορεία της οικογένειάς του.

Ο οίστρος της προγονολατρείας και η περηφάνια της κοινής καταγωγής με ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στην Ιστορία επηρεάζει συχνά τους Χιώτες. Το επιτρέπει η οικονομική και πνευματική  ανέλιξη  τους προηγούμενους αιώνες αλλά και η διασπορά τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια ψηφίδα ανάλογης περηφάνιας έρχεται να προσθέσει ο φαρμακοποιός Δημήτρης Κοκκινάκης,  ανακαλύπτοντας τις χιακές ρίζες του θρύλου της Ρωσικής Αεροπορίας και δύο φορές «Ήρωα της Σοβιετικής ‘Ένωσης» Βλαντιμίρ Κοκκινάκη. «Η πρώτη μου επαφή με τον Βλαδίμηρο Κοκκινάκη ήταν  μέσω του πατέρα μου Γιάννη,  ο οποίος μια μέρα άρχισε να ου εξιστορεί την ιστορία του παππού μου Παντελή. Ο παππούς μου και τα αδέλφια του διατηρούσαν εργοστάσια  ζαχαρωδών στην Πολωνία. Όταν λοιπόν ο Βλαντιμίρ κατόρθωσε να διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό μετά από 23 ώρες περίπου συνεχούς πτήσεις με αεροπλάνο τύπου Ιλιούσιν, ο παππούς μου για να τον ευχαριστήσει του έστειλε γλυκά. Σκεφτείτε ότι ο Βλαντιμίρ ήταν ο πρώτος Ρώσος που κατάφερε να κάνει συνεχόμενη πτήση για Νέα Υόρκη και μάλιστα η διαδρομή που ακολούθησε θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για τις πτήσεις Μόσχα-Νέα Υόρκη», εξηγεί ο Δημήτρης.

Μπορεί ο Βλαντιμίρ να μην είχε επισκεφτεί ποτέ το νησί μας αλλά παρόλα ταύτα όποτε του δινόταν η ευκαιρία ανέφερε ότι καταγόταν από τη Χίο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του το 1962 σε Έλληνες δημοσιογράφους ότι ο πατέρας του ήταν από τη Χίο.

Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης στη Χίο

Ο Δημήτρης θυμάται ότι η δεύτερη φορά που ο πατέρας του αναφέρθηκε στον Βλαντιμίρ ήταν τη δεκαετία του 1980, όταν τη Χίο επισκέφτηκε η γυναίκα του πολιτικού Ανδρέα Παπανδρέου. « Η Μάργκαρετ δεν είχε έρθει μόνη. Συνοδευόταν από μια διάσημη γυναίκα επίσης Ρωσίδα. Τη Βαλεντίνα Τερέσκοβα, την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στον κόσμο….Ως χώρο διαμονής διάλεξαν το ξενοδοχείο «Χανδρή». Τις δυο γυναίκες υποδέχτηκε ο τότε διευθυντής του ξενοδοχείου Γιάννης Κοκκινάκης. Ο πατέρας μου χαιρέτησε την Τερέσκοβα στα Ρωσικά. Κατόπιν της εξήγησε στην ίδια γλώσσα τη σχέση της οικογένειας με το Βλαντιμίρ. Η Τερέσκοβα έμεινε έκπληκτη! «Μιλάμε για τον Βλαντιμίρ Κονσταντίνοβιτς;» του είπε. (Οι ρώσοι δεν χρησιμοποιούν το επίθετο αλλά το όνομα του πατέρα όταν μιλούν για κάποιον).  Μπορεί να φανταστεί κάποιος την έκπληξη της διότι από τη μια είχε κάποιον στη Χίο να της απευθύνεται σε άπταιστα ρωσικά, από την άλλη κάποιον που ονομάζονταν Κοκκινάκης. Δεν σταμάτησαν να μιλούν…Η Μάργκαρετ επενέβει και τους είπε «δεν τα λέτε αγγλικά να καταλαβαίνω και εγώ»….».

Ο Κοκκινάκης είχε πάντα δίκιο

Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης του Κονσταντίνοβιτς εργάστηκε ως ειδικός πιλότος δοκιμής νέων αεροπλάνων. Ήταν φίλος με το σχεδιαστή αεροπλάνων Ιλιούσιν και ένας από τους κύριους δοκιμαστές τους. Ο Ιλιούσιν αποτύπωσε την ιδιοφυία του Κοκκινάκη στην αεροπλοΐα με πέντε λέξεις: «Ο Κοκκινάκης είχε πάντα δίκιο». Δοκίμαζε τα καινούργια αεροπλάνα  και του αποδείκνυε τι έπρεπε να βελτιώσει. Υπήρξε μάλιστα και δάσκαλος του γιου του Ιλιούσιν με τον οποίο συνήθιζαν να πετάνε μαζί.

Τα 22 παγκόσμια ρεκόρ του Κοκκινάκη

Με την ιδιότητα του πιλότου πέτυχε ούτε ένα ούτε δυο αλλά 22 παγκόσμια ρεκόρ! Πρόκειται για ρεκόρ μεταφοράς φορτίου και ταχύτητας. Τρία από αυτά δεν έχουν καταρριφθεί ακόμη σύμφωνα με τη Wikipedia! Επίσης, τιμήθηκε με περισσότερα από 25 μετάλλια, ανάμεσα σε αυτά 5 φορές με βραβείο Τάγματος Λένιν, τόσο στη Ρωσία αλλά και στο εξωτερικό. Θεωρείτε ο υπ’αριθμόν 2 ήρωας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά το Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που πήγε στο διάστημα.

Κοκκινάκης, ο αντικαταστάτης του πρώτου κοσμοναύτη

Ο δημιουργός της Kokkinakis Sugar θέλοντας να αντλήσει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για αυτόν τον μύθο της Ρωσικής Αεροπορίας που τυγχάνει να είναι μακρινός συγγενής του και να φέρει και το ίδιο επώνυμο, ερεύνησε κάθε διαθέσιμη πηγή πληροφοριών και ανακάλυψε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της οικογένειας Κοκκινάκη.

«Ο Γιούρι Γκαγκάριν είχε επιλεγεί ανάμεσα από 20 υποψηφίους μαζί με τον Κωνσταντίνο, αδελφό του Βλαδίμηρου, για την σύντομη πρώτη αποστολή του διαστήματος. Ο Κωνσταντίνος, υπήρξε επιστήθιος φίλος του Γκαγκάριν και πολλές φορές του παρείχε τεχνογνωσία από τις πειραματικές πτήσεις που έκανε. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο militair.gr αν ο Γακγκάριν υπήρχε περίπτωση να αρρωστήσει την ημέρα της τελικής αποστολής, ο Κονσταντίν Κοκκινάκης ήταν ο πρώτος που θα τον αντικαταστούσε και αν αυτό ίσχυε θα γινόταν αυτός ο πρώτος κοσμοναύτης στην ιστορία!»

Ο Κοκκινάκης και το Ναγκασάκι

Τα κατορθώματα του Βλαδίμηρου τον καθιστούν λαϊκό ήρωα. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο συνθέτουν τραγούδι με το επίθετο Κοκκινάκη (ίσως και λόγω ομοιοκαταληξίας) στο οποίο λέει ότι αν χρειαστεί θα στείλουν τον Κοκκινάκη στο στρατηγικό στόχο του Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Ας σημειωθεί ότι όλα τα μέλη της οικογένειας ήταν  πιλότοι και ήταν από τις πιο γνωστές στη Ρωσία στον τομέα αυτό. Ο Κωνσταντίνος για παράδειγμα είχε καταφέρει να καταρρίψει 14 εχθρικά αεροπλάνα. Ο ίδιος τιμήθηκε με περισσότερα από 10 μετάλλια και κατείχε δυο παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας. Αντίθετα ο Παύλος συνόδευε τον Βλαδίμηρο ως πλήρωμα στις πτήσεις του και μάλιστα σε κάποιες από αυτές στις οποίες πέτυχε τα ρεκόρ που τον κατέστησαν διάσημο διεθνώς.

Ο record man  Βλαδίμηρος στην Ελλάδα

Το 1962 ο πολυβραβευμένος Βλαδίμηρος επισκέφτηκε την Ελλάδα. Σε συνέντευξη τύπου αποκάλυψε στους δημοσιογράφους την ελληνική καταγωγή του και τη σχέση του με τη Χίο και την Κρήτη. Αξιοσημείωτο είναι με πόση  απλότητα και φιλοσοφική διάθεση απαντούσε στις ερωτήσεις των ελλήνων δημοσιογράφων. Σε μια από αυτές, αν αισθάνονταν ευτυχισμένος, ο Βλαδίμηρος απάντησε ότι ήταν ευτυχισμένος αφού όπως είπε «ζω και εργάζομαι». Ίσως να το είπε αυτό διότι υπήρχε μια βαθύτερη αιτία. Είχε βιώσει το θάνατο του αδερφού του Αλέξανδρου, ο οποίος είχε καταρριφθεί από εχθρικά πυρά, αλλά και του μικρότερου Βαλεντίν ο οποίος σκοτώθηκε σε μια δοκιμαστική πτήση το 1955 με όλο το πλήρωμα της πτήσης έχοντας τη θέση του συγκυβερνήτη.

Οι ουρανοί του Βλαδίμηρου

Το 1967 εκλέγεται πρόεδρος της FAI (Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής). Στην ιστοσελίδα της FAI υπάρχουν ακόμη και σήμερα καταγεγραμμένα τα πολυάριθμα ρεκόρ του. Δεν σταματάει να πετάει ακόμη και όταν είναι κοντά στο τέλος του. Στα 79α γενέθλια του, το 1984,  ένα χρόνο πριν να φύγει από τη ζωή τα γιορτάζει στον αέρα πετώντας σε ύψος κάποιων χιλιάδων ποδιών…!

Οι Ρωσικές τιμές και το ρολόι της ΑVIATOR

Οι Ρώσοι  προς τιμήν του ονόμασαν το 1985 ένα τάνκερ, έναν τύπο μεταφορικού αεροσκάφους Ιλιούσιν Volga-Dnepr Ilyushin Il-76TD-90VD και ένα αεροσκάφος των ρωσικών αερογραμμών τύπου Ilyushin Il-96. Ακόμη και ένα δρόμο στη Μόσχα. Στην πατρίδα του Νοβοροσίσκ υπάρχει η προτομή του φτιαγμένη από μέταλλο, ενώ έχει φιλοτεχνηθεί μετάλλιο με τη μορφή του. Το 2004 το Ρωσικό κράτος κυκλοφόρησε γραμματόσημο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του. « Θα ξέραμε πολλά περισσότερα αν γνωρίζαμε ρωσικά γιατί θα υπάρχουν και άλλα σχετικά και ενδιαφέροντα με την οικογένεια αυτή. Όμως υπάρχει και κάτι καινούργιο το οποίο έρχεται να προστεθεί στις κατακτήσεις του ανθρώπου αυτού. Η εταιρεία ρολογιών AVIATOR τιμώντας τους πρώτους πιλότους κυκλοφόρησε κάτι ξεχωριστό. Ένα ρολόι με την ονομασία ΚΟΚΚΙΝΑΚΙ Β. C. (Κοκκινάκης Βλαδίμηρος Κονσταντίνοβιτς) και την εικόνα του δίπτερου αεροπλάνου του», αναφέρει ο Δημήτρης Κοκκινάκης, κοιτώντας γεμάτος καμάρι το ρολόι του Βλαντιμίρ Κοκκινάκη που κοσμεί το αριστερό του χέρι.

Οι γιοι του υπάλληλου του σιδηροδρόμου Κώστα Κοκκινάκη από τη Χίο αδιαμφισβήτητα αποτελούν τους πιο καταξιωμένους Χιακής καταγωγής Έλληνες της Ρωσίας και μια από τις πιο γνωστές οικογένειες πιλότων σε ολόκληρη την ιστορία της.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση