14.2.2019 10:10

Η Ελλάδα πρέπει να ζητάει πίσω τα παιδιά της

Η μαέστρος της Χορωδίας Χίου στοχεύει στη δημιουργία μια δυνατής ομάδας χορωδών

Άτομο συνειδητοποιημένο και απόλυτα πειθαρχημένο. Ξεχωρίζει για το αυστηρό της ύφος ενώ  το έντονο βλέμμα της σε καθηλώνει. Η μαέστρος της  Χορωδίας Χίου, Αγγέλα Τσιμπιρλού, αφού διέγραψε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στην κλασική μουσική ως μαέστρος σε διάφορες σπουδαίες ορχήστρες της Αυστρίας και της Ευρώπης, αποφάσισε να  επιστρέψει στη Χίο και να αναλάβει τη διεύθυνση της Χορωδίας Χίου.

Η νεαρή και πολλά υποσχόμενη μαέστρος, μιλάει στον «π» για τη ζωή της στο εξωτερικό και αναλύει τους λόγους που την οδήγησαν να πάρει το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα.

 

Νοιώθω πολύ τυχερή γιατί στη  Χορωδία Χίου βρήκα ανθρώπους με κατανόηση, που συμπράττουν, βοηθούν και κατανοούν την αγάπη μου για τη μουσική.

 

 Όλα ξεκίνησαν από ένα αρμόνιο

 • Γεννήθηκα στη Χίο και μέχρι το νηπιαγωγείο δεν είχα καμία σχέση με τη μουσική. Ο μπαμπάς μου που ήταν ναυτικός, μου έφερε ως δώρο ένα μικρό αρμόνιο, από ένα ταξίδι του στην Κίνα και από τότε το αρμόνιο έγινε το αγαπημένο μου παιχνίδι. ολημερίς και ολονυχτίς ασχολούμουν με το νέου απόκτημα ως που είπα στη μαμά μου σε ηλικία 7 ετών ότι θέλω να κάνω μαθήματα πιάνου. Όμως οι γονείς μου ήταν διστακτικοί στην αρχή καθώς θεωρούσαν ότι ήμουν μικρή και δεν ήξερα τι ήθελα. Επίμονο ον εγώ τους κατάφερα και ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα πιάνου με την Π. Σταμπόλου και έπειτα από την Ε.Λυκοπάντη.
 • Στην οικογένεια δεν υπήρχαν ακούσματα κλασικής μουσικής ούτε κάποιος από το στενό μου οικογενειακό περιβάλλον ασχολούνταν με τη μουσική. Θυμάμαι ότι όταν ο πατέρας μου, αγόρασε το πιάνο, του έδωσα υπόσχεση ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να παίζω. Και καθώς πάντα κρατώ τις υποσχέσεις μου από τότε δεν το αποχωρίστηκα.

Η μετοίκιση στην Αθήνα και η απόφαση να γίνει μαέστρος

 • Στη Χίο δεν είχα τη δυνατότητα τότε να κάνω μαθήματα Θεωρίας ούτε Αρμονίας.  Δεν μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να δώσω εξετάσεις για να εισαχθώ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών καθώς δεν μπορούσα να προετοιμαστώ κατάλληλα για αυτό . Έτσι αποφάσισα μόλις τελείωσα το Λύκειο να μετακομίσω στην Αθήνα  και να εγγραφώ στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας από όπου αποφοίτησε με άριστα. Εκεί ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο πιάνο με τη σολίστ Μερόπη Κολλάρου, καθώς επίσης  και στα Ανώτερα Θεωρητικά, λαμβάνοντας Πτυχίο Αρμονίας (1997), Πτυχίο Αντίστιξης (1999), Πτυχίο Φούγκας (2001) και Πιάνου με άριστα παμψηφεί (2003).
 • Σε μία πρόβα όπου έπαιζα πιάνο και ο μαέστρος  Μίλτος Λογιάδης  διεύθυνε την ορχήστρα,  στο τέλος του ζήτησα να δοκιμάσω και εγώ να διευθύνω. Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Είδε το πάθος μου και την αγάπη μου για τη μουσική, διέκρινε ότι κατάφερνα να κάνω με ευκολία κινήσεις που άλλοι δυσκολεύονταν και μου είπε να με προετοιμάσει ώστε να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις  στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς. Στην αρχή ήμουν διστακτική καθώς δεν ήξερα Γερμανικά και όλα μου φαίνονταν δύσκολα. Όμως στη συνέχεια απόλυτα συνειδητοποιημένη για αυτό που θέλω να  κάνω ξεκίνησα την προετοιμασία  στη Διεύθυνση Ορχήστρας με τον Μίλτο Λογιάδη και πήγα στο Βερολίνο όπου έκανα μαθήματα με τον μαέστρο Αλέξανδρο Μαγκρέλι. Έδωσα εξετάσεις μαζί με  δεκάδες υποψήφιους  μαέστρους από άλλες χώρες, πέτυχα την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκράτς και αποφοίτησα με άριστα παίρνοντας  Bachelor of Arts (BA, 2010) και Master of Arts (MA, 2012) στην διεύθυνση Χορωδίας, καθώς επίσης και τον τίτλο Bachelor of Arts (BA, 2010) αλλά και Master of Arts (MA, 2013) στην διεύθυνση Ορχήστρας.
 • Όταν ήμουν στην Αυστρία φοίτησα με τους μαέστρους Μάρτιν Σίγκχαρτ, Βόλφγκανγκ Ντέρνερ,  Γιοχάνες Πριντς και τον Φραντς Γιόχουμ. Όλοι τους ήταν μεγάλο σχολείο.

Εξαιρετική μαέστρος  δύο φορές

 • Έχω  διακριθεί ως «Εξαιρετική Μαέστρος» δύο συνεχόμενες χρονιές στο μουσικό φεστιβάλ «Micul Paris» του Βουκουρεστίου κατά την διάρκεια του Διεθνούς Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας. Επίσης έχω αποσπάσει την υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσικής και Καλών Τεχνών «Palazzo Ricci» ενώ ταυτόχρονα έχω επιλεγεί βοηθός καθηγητή  κατά την διάρκεια του Διεθνούς Σεμιναρίου Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Μοντεπουλτσάνο της Ιταλίας καθώς επίσης και του Διεθνούς Σεμιναρίου Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Ινστιτούτο Στράους της Γερμανίας.
 • Υπήρξα στη διεύθυνση    διάφορων ορχηστρών του εξωτερικού, όπως στην Ρουμανική Ραδιοφωνική Ορχήστρα του Βουκουρεστίου, στην Συμφωνική Ορχήστρα του Σόμπατέι της Ουγγαρίας, στην Συμφωνική Ορχήστρα της Γαλλίας, στην Ορχήστρα Συνφωνιέτα της Αυστρίας, στην Ορχήστρα του Κούγκ τoυ Πανεπιστημίου του Γκράτς της Αυστρίας, την Ορχήστρα Πνευστών του Γκράτς κ.α.
 • Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου υπήρξα μαέστρος της καθολικής κοινότητας του Κρόισμπαχ (Kroisbach) στο Γκράτς της Αυστρίας. Παράλληλα εργάστηκα ως μαέστρος της εκκλησιαστικής Χορωδίας του Φέρνιτς (Kirchen-Chor in Fernitz) και στη συνέχεια ανέλαβα τα δύο σύνολα της μικτής Χορωδίας Κονκορντάρε, «Conchordare Singkreis» στο Κάινντόρφ αν ντερ Σούλμ «Kaindorf Sulm».

Η επιστροφή στο νησί

 • Αποφάσισα να γυρίσω πίσω σε μία περίοδο που πάρα πολλοί Έλληνες εγκατέλειπαν τη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή.  Δεν άντεχα να βλέπω όλα τα «μυαλά» να  βρίσκουν νέες πατρίδες και να προσφέρουν τις γνώσεις τους σε άλλες χώρες. Άρχισα να σκέφτομαι τι μπορώ εγώ να κάνω ως Ελληνίδα που ζούσα στο εξωτερικό για να βοηθήσω τη χώρα μου.
 • Μόλις  ανακοίνωσα την απόφασή μου να γυρίσω πίσω όλοι με έλεγαν τρελή. Η οικογένεια μου αντέδρασε και μου είπε να το ξανασκεφτώ γιατί εγκαταλείπω μια καριέρα που στην Ελλάδα δεν θα την έχω. Όμως πιστεύω ότι  έκανα τον κύκλο μου στο εξωτερικό, πήρα ότι είχα να πάρω και τώρα γεμάτη εμπειρίες  επέστρεψα για να προσφέρω τις γνώσεις μου.
 • Τα τελευταία χρόνια η κλασική μουσική αναπτύσσεται στην Ελλάδα γιατί πολλοί Έλληνες που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό μουσική(Γερμανία-Αμερικήή) επέστρεψαν στην χώρα μας και ενσωματώθηκαν σε κρατικές ή μη ορχήστρες προσφέροντας σπουδαίο έργο και μεταλαμπαδεύοντας σε όλους εμάς τις γνώσεις που απέκτησαν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να ζητάει πίσω τα παιδιά της.

Η Χορωδία Χίου είναι μια όμορφη ομάδα

 

 • Νοιώθω πολύ τυχερή γιατί στη  Χορωδία Χίου βρήκα ανθρώπους με κατανόηση, που συμπράττουν, βοηθούν και κατανοούν την αγάπη μου για τη μουσική.
 • 1,5 χρόνο μετά νοιώθω ικανοποιημένη που επέστρεψα και θεωρώ ότι  η Χίος έχει ανάγκη την προσφορά στην κλασική μουσική. Ο  κόσμος διψάει και το έχει ανάγκη. Η Χορωδία Χίου είναι μια όμορφη ομάδα.
 • Έχω χωρίσει τη Χορωδία σε δύο τμήματα. Είναι το σολιστικό-η χορωδία δωματίου- και η απλή χορωδία. Στη μεν πρώτη συμμετέχουν άτομα που έχουν γνώσεις στη μουσική και που επιθυμούν να δουλέψουν σκληρά για να επιτύχουν το τέλειο αποτέλεσμα και στην απλή χορωδία συμμετέχουν άνθρωποι με υπέροχες φωνές που θέλουν απλά να τραγουδούν δίχως πίεση και άγχος.
 • Το ότι γύρισα στο νησί μου δεν σημαίνει ότι απέκοψα τις γέφυρες με την Αυστρία. Είμαι πολύ περήφανη που τα Χριστούγεννα η  Χίος υποστήριξε μια τόσο μεγάλη εκδήλωση όπως αυτή που πραγματοποιήσαμε με την Αυστριακή Ορχήστρα του Γκρατς.  Ήταν ένα όνειρο που  όνειρο έγινε πραγματικότητα. Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει συναυλία αυτής της κλάσης στο νησί με ορχήστρα κλασικής μουσικής του εξωτερικού.  Ήταν ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που πήγε πολύ καλά.

 

Ένας Μουσικός διάλογος μόλις ξεκίνησε

 

 • Έχει ήδη ξεκινήσει ένας μουσικός διάλογος. Μας κάλεσαν να πάμε με τη Χορωδία Χίου τον Οκτώβριο στην Αυστρία και να συμμετέχουμε στο Γκρατς σε ένα φεστιβάλ χορωδιών. Η εμπειρία που θα αποκομίσουν είναι μεγάλη. Θα συνυπάρξουν με χορωδίες από Ιταλία , από Αυστρία και Πολωνία . Το θέμα θα είναι εκκλησιαστικό και θέλουμε να τραγουδήσουμε και κάτι ορθόδοξο για να τιμήσουμε και τη δική μας κουλτούρα.
 • Μετά από αυτό το φεστιβάλ θα συμμετέχουμε και σ ε μία άλλη συναυλία με την αυστριακή χορωδία και μετά και εκείνη με τη σειρά τους αυτή θα έρθουν στη Χίο τον Νοέμβριο του 2020. Επίσης μας έχουν υποσχεθεί άλλη μία συναυλία στην Αυστρία μόνο με τη χορωδία Χίου και θα είναι μια ζωντανή διαφήμιση για το νησί μας. Απευθύνω ανοικτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία ή έμπορο να έρθει στην Αυστρία και να εκμεταλλευτεί αυτή την συναυλία για να παρουσιάσει αν επιθυμεί χιώτικα προϊόντα.
 • Στόχος μου είναι η Χίος να γίνει ξακουστή παντού μέσα από τη μουσική. Η μουσική ενώνει και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

 

Είμαι περήφανη για το Μαστιχόνειρο

 

 • Πέρσι ξεκίνησα την πρώτη μου δράση για παιδιά, με τη χορωδία των Νενήτων «το μαστιχόνειρο». Ξεκίνησα με πολύ μεγάλη χαρά. Τα παιδιά πέρασαν ακρόαση και ξεκινήσαμε τα μαθήματα.  Η πρώτη μας παρουσίαση έγινε το καλοκαίρι. Τα παιδιά έκαναν άθλο αφού τραγουδούσαν χωρίς παρτιτούρα σ ε αγγλικά, γαλλικά γερμανικά, με κινησιολογία από την Ειρήνη Σταμούλη, την οποία και ευχαριστώ πολύ.

Είμαι υπέρμαχος της ύπαρξης πολλών χορωδιών

 

 • Είναι καλό να υπάρχουν πολλές χορωδίες. Γενικά ο πλουραλισμός είναι θετικός. Όμως είναι εντελώς διαφορετικό το να συμμετέχεις σε μία χορωδία επειδή απλά αγαπάς το τραγούδι και σου αρέσει να τραγουδάς από το να είσαι πραγματικός  χορωδός  που δουλεύεις τη φωνή σου με ασκήσεις.  Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό όπως και η εξέλιξη και έχω πολλά τέτοια παραδείγματα χορωδών στη Χορωδία Χίου

 

 

 • Εντελώς διαφορετικό το να συμμετέχεις σε μία χορωδία επειδή απλά αγαπάς το τραγούδι και σου αρέσει να τραγουδάς από το να είσαι πραγματικός  χορωδός  που δουλεύεις τη φωνή σου με ασκήσεις.

Στόχος μου η Χορωδία Χίου να πάει πολύ ψηλά

 

 • Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησα την παιδική χορωδία Χίου. Αρχικά ευελπιστούσα ότι θα δημιουργούνταν τρία τμήματα, τα junior, η παιδική και η  εφηβική χορωδία . Δυστυχώς  δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και αυτό  πραγματικά με στεναχώρησε. Ίσως ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να είσαι σε μία χορωδία, να κάνεις φωνητικές ασκήσεις , να δουλεύεις  με τη φωνή σου. Στο μέλλον θέλω να υπάρχει μια παιδική χορωδία Χίου.  Αυτή θα είναι το κύτταρο,  που αργότερα θα ενισχύσει τη Χορωδία Ενηλίκων.
 •  Η Χίος έχει ένα φοβερό μουσικό υλικό. Και είμαι περήφανη που στη Χορωδία Χίου εκτός από Χιώτες έχουμε και ανθρώπους διάφορων εθνοτήτων(Γάλλους,  Άγγλους ακόμη και μία κοπέλα πρόσφυγα είχαμε). Η μουσική ενώνει. Αναμειγνύονται οι κουλτούρες, γίνεται ανταλλαγή εμπειριών. Είμαι χαρούμενη που συμβαίνει αυτό, είναι πραγματικό δώρο για εμένα.

Η Χίος έχει ένα φοβερό μουσικό υλικό. Και είμαι περήφανη που στη Χορωδία Χίου εκτός από Χιώτες έχουμε και ανθρώπους διάφορων εθνικοτήτων

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ