25.2.2021 19:58

Τα ετοιμόρροπα βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της Καλαμωτής

Πως τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα απειλούν τις τουριστικές επενδύσεις

Φωνή αγωνίας μέσω επιστολής του στον «π» υψώνει ο Αρχιτέκτων Μηχανικός Ι. Λουκάς, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με τα ετοιμόρροπα κτίρια στον διατηρητέο οικισμό της Καλαμωτής.

Στην επιστολή του σημειώνει ότι, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πρόσφατες σεισμικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα, αρκετά ερειπωμένα κτίρια να καταρρέουν.

Όπως δε, εξηγεί ακόμα και οι χρηματοδοτούμενες τουριστικές επενδύσεις μέσω Leader, έρχονται αντιμέτωπες με τα εμπόδια που δημιουργούν τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Αναλυτικά σημειώνει

Ο παραδοσιακός και ιστορικός διατηρητέος οικισμός της Καλαμωτής απευθύνει έκκληση βοήθειας για τη σωτηρία του, σε όποιον αρμόδιο είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στη θέση του και να βοηθήσει στην επίλυση ενός προβλήματος, που ξεπερνά τα στενά όρια του χωριού.

Είναι δεδομένη η εγκατάλειψη του οικισμού από τους μόνιμους κατοίκους του τις τελευταίες δεκαετίες, παρά την ανάπτυξη της καλλιέργειας της μαστίχας κατά τα τελευταία χρόνια, που έδωσε διέξοδο στην οικονομική κρίση για πολλούς.

Αυτή η ερήμωση δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της περιφέρειας από την κεντρική εξουσία, αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση, που δίνει έμφαση και προσοχή στο πολυπληθέστερο κέντρο του δήμου και παραμελεί τα χωριά.

Δυστυχώς ο πολεοδομικός ιστός, μένοντας έρημος από κατοίκους για δεκαετίες, υπέστη πολλά πλήγματα από έντονες καιρικές συνθήκες και φυσικά φαινόμενα, όπως ο τελευταίος μεγάλος σεισμός.

Αρκετά ερειπωμένα σπίτια καταρρέουν και με τις συχνές έντονες βροχοπτώσεις θα καταρρεύσουν κι άλλα στο άμεσο μέλλον.

Οι τοπικές οδοί και μάλιστα η έξοδος από το ιστορικό κέντρο του χωριού έχει κλείσει . Δρόμοι του οικισμού φράζουν και κλείνονται ως επικίνδυνοι ο ένας μετά τον άλλο, εμποδίζοντας το πέρασμα οχημάτων και πεζών και κάνοντας δύσκολη τη ζωή των εναπομεινάντων κατοίκων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι.

Υπάρχει, εντούτοις, ένα επιπλέον πρόβλημα, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται κάποια προσπάθεια να επισκευαστούν μεμονωμένα κτίσματα ή και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, στο πλαίσιο τουριστικών επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα έχει εγκριθεί στο όνομά από το τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΕΤΑΧ ΑΑΕ ΟΤΑ ) στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, επιχορηγούμενη τουριστική επένδυση, ώστε να επισκευασθεί συγκρότημα κατοικιών ( επτά κτίρια ), όμως αυτό εμποδίζεται από όμορα κτίσματα που έχουν καταρρεύσει ή είναι ετοιμόρροπα και εμποδίζουν τη δίοδο και την εξέλιξη των εργασιών, με συνέπεια τη μεγάλη οικονομική ζημία τη δική μου και του οικισμού.

Είναι η στιγμή που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τις αρχές, αν δεν θέλουμε να ακολουθήσουν τον δρόμο της ερήμωσης και της εγκατάλειψης όλα τα Νοτιόχωρα, κάποια από τα οποία, όπως η Καλαμωτή, πληρούν πολλές προϋποθέσεις, για να αποκτήσουν ζωή και να αναπτυχθούν πληθυσμιακά και οικονομικά.

Επομένως αναμένω από την πλευρά των αρμοδίων φορέων συγκεκριμένες απαντήσεις και πολύ περισσότερο συγκεκριμένες ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευελπιστώ και εύχομαι όχι μόνο να υπάρχει ανταπόκριση, αλλά και να μην είναι αρκετά αργά και η κατάσταση γίνει πλέον μη αναστρέψιμη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ