4.1.2019 20:01

Σμίγουν διαδικτυακά όλοι οι Πιτυανοί για «Μια ευχή για το Πιτυός»

Ένα αξιοπρόσεκτο πείραμα επιχειρείται το τελευταίο διάστημα στο Πιτυός. Στο χωριό με τη μεγάλη ιστορία και την κτηνοτροφική παράδοση επαγγελματίες και φορείς του συντονισμένα επιχειρούν να του δημιουργήσουν τις συνθήκες να κρατηθεί ζωντανό σε βάθος χρόνου.

Στις προηγούμενες προσπάθειες καθαρισμού του Πιτυούς και την ανοιχτή ξενάγηση στο χωρίο έρχεται να προστεθεί μια ιδιαίτερη εκδήλωση. Αύριο Σάββατο 5 Ιανουαρίου από τις 18.00  - 20.00 το Πιτυός ενώνει τα κομμάτια του. Επικοινωνεί με τα ξενιτεμένα του παιδιά στην Αμερική, με τους Πιτυανούς της Αθήνας, τους Πιτυανούς φοιτητές και ναυτικούς κι όλοι μαζί κάνουν «μια ευχή για το Πιτυός».

Η εκδήλωση, με τη βοήθεια του διαδικτύου, θα στηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του «Μάκελου» και γίνεται με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου και των επαγγελματιών του χωριού.

Οι Πιτυανοί εκτός Πιτυούς μεταφέρουν τις ευχές τους στους συγχωριανούς τους που ζουν στον τόπο καταγωγής. Ταυτόχρονα κάνουν μια ευχή για το ίδιο το Πιτυός, αναλύουν πως ονειρεύονται να δουν τον τόπο τους λίγα χρόνια μετά.

Ευχή για το Πιτυός μπορούν να δώσουν διαδικτυακά και μη Πιτυανοί, φίλοι του χωριού. Κριτική Επιτροπή θα αξιολογήσει τις ευχές και η καλύτερη θα τύχει της Πιτυανής φιλοξενίας με διήμερη παραμονή στον ξενώνα «Το Παλιό Σχολείο», δωρεάν γεύματα στο «Μάκελο» και κέρασμα στο καφεγλυκοπωλείο της Άννας.

Ενδιάμεσα Πιτυανές θα παρουσιάσουν πως φτιάχνονται τα χερίσια μακαρόνια, το Πιτυανό μπουρέκι και οι κοπανιστόπιτες. Κάτοικοι του χωριού θα εξιστορίσουν ιστορίες απ’ τα παλιά ενώ η μουσική ορχήστρα των νέων Πούπαλων (Αποστόλη και Σταμάτη) θα παίζει παραδοσιακούς βορειοχωρούσικους ρυθμούς.

 Η δίωρη εκδήλωση, στην οποία η πρόσβαση είναι ελεύθερη, θα μεταδοθεί διαδικτυακά και από το politischios.gr με τον «πολίτη» να αξιολογεί ότι παρόμοιες δράσεις με στόχο να στηριχτούν τα χωριά μας πρέπει από όλους να τύχουν συμπαράστασης. (φωτό: Β΄Φαρμάκης) 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ