3.4.2018 19:33

Σηκώνουν τα εθελοντικά μανίκια τους στα χωριά για να μην τα αφήσουν να βρωμίσουν

• Αμέτοχος παρατηρητής του διογκωμένου κύματος εθελοντισμού η Υπηρεσία Καθαριότητας.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και αυτό οι κάτοικοι των χωριών φαίνεται να το γνωρίζουν καλά, αφού το ένα χωριό μετά το άλλο, με τη βοήθεια των πολιτιστικών τους συλλόγων, αναλαμβάνουν δράσεις  εθελοντικού καθαρισμού και καλλωπισμού  των δρόμων και των πλατειών των χωριών τους. 

Οι σύλλογοι, με την παρότρυνση και των παρέδρων, αντιλαμβανόμενοι ότι τα δημοτικά συνεργεία καθαριότητας περιορίζουν τη δράση τους στα στενά όρια της πόλης και τα διάφορα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού που πληρώνει ο Χιώτης δημότης καθαρίζουν «επιδερμικά» μόνο τη βιτρίνα του κάθε χωριού, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση «στα χέρια τους» και να ομορφύνουν μόνοι τους τον τόπο τους.

Μια τέτοια χαρακτηριστική πρωτοβουλία αναλαμβάνει αύριο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμολίων, που μαζί με τον πάρεδρο του χωριού και τους κατοίκους θα καθαρίσουν και θα ασπρίσουν τους δρόμους του χωριού για να υποδεχθούν το Πάσχα «καθαροί». «Θα καθαρίσουμε όλο το χωριό περιμετρικά. Θα σκουπίσουμε, θα ασπρίσουμε, θα το κάνουμε ομορφότερο. Είναι μια εθελοντική δράση που πραγματοποιούμε τα τελευταία χρόνια μαζί με το Σύλλογο», εξηγεί ο πάρεδρος των Αρμολίων, Κ. Γιαγκουδάκης, συμπληρώνοντας ότι η καθαριότητα που παρείχε ο Δήμος ήταν για εργασίες χορτοκοπής.

Η ανάγκη … φιλοτιμία

Στην προσφορά του εθελοντισμού και στο θετικό αντίκτυπο του στην κοινωνία εστίασε το σχολιασμό του  για τις εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των Συλλόγων και των κατοίκων των χωριών ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γ. Μπελέγρης, υπερασπιζόμενος συνάμα το έργο της Υπηρεσίας που προΐσταται.

« Ο Δήμος έχει διαθέσει το ποσό των 60.000€ για καθαρισμούς σε ολόκληρη τη Χίο. Εδώ και δύο εβδομάδες ιδιωτικό συνεργείο κάνει χορτοκοπές στα χωριά και καθαρίζει τους κεντρικούς δρόμους. Δυστυχώς δεν έχουμε προσωπικό για να ανταπεξέλθουμε στις τεράστιες ανάγκες καθαριότητας του νησιού», εξηγεί  ο Γ. Μπελέγρης. Παράλληλα ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι μέσα στον επόμενο μήνα η κατάσταση με την καθαριότητα στα χωριά θα βελτιωθεί, αφού θα προσληφθούν συνολικά 25 εποχικοί υπάλληλοι με 3μηνη σύμβαση.

Η παθητική στάση του Δήμου και η αδυναμία να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες καθαριότητας των δημοσίων χώρων στο βαθμό που το επιθυμούν οι δημότες έχει πράγματι ενισχύσει τελευταία την εθελοντική συμβολή. Ακόμα κι εκεί όμως ο Δήμος μένει αθέατος παρατηρητής. Αντί να την τονώσει με παροχή κάθε είδους υλικοτεχνικής στήριξης και κυρίως αντί να την επικοινωνήσει ως το … φάρμακο για την ευταξία του νησιού σε περιόδους ισχνών αγελάδων, απλά παρακολουθεί το κύμα εθελοντισμού να διογκώνεται και να υπερκαλύπτει τα κενά του.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ