27.9.2022 14:08

Περιφερειακός Χαλκειούς – Ο νέος δρόμος καταστρέφει 32.000 τ.μ. παραγωγικής γης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ύστατη έκκληση από τους κατοίκους του χωριού προς την Περιφέρεια να σταματήσει ένα έργο που «δεν εξυπηρετεί κανέναν»

Ανεξήγητο πόλεμο προς το χωριό τους από την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη, απέδωσαν σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου οι κάτοικοι του Χαλκειούς, αναφερόμενοι στο αμφιλεγόμενο έργο της παράκαμψης του χωριού.

Με πρώτο τον πρόεδρο της Κοινότητας Βασίλη Βίγκα, οι κάτοικοι επεσήμαναν ότι τα τελευταία 3 χρόνια, έχουν αναγκαστεί να εμπλακούν σε μία πολυδάπανη δικαστική διαμάχη, που έχει φθάσει μέχρι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μοναδικό στόχο να αποτρέψουν ένα έργο που σχεδιάστηκε το 2003 και με δεδομένα που σήμερα έχουν ανατραπεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Βίγκας, οι κάτοικοι δεν είναι δυνατόν να δεχτούν έναν δρόμο ο οποίος απαλλοτριώνει ακόμα και άδειες οικοδομής σπιτιών.

«Πώς είναι δυνατόν να δεχτούμε ένα δρόμο ο οποίος καταστρέφει 32.000 τετραγωνικά μέτρα καλλιεργήσιμης γης. Δεν μιλάμε για τη Θεσσαλία, τον θεσσαλικό κάμπο ή τη Μακεδονία. Μιλάμε για τη Χίο και για 32.000 τετραγωνικά μέτρα καλλιεργήσιμης γης, όχι πέτρα, όχι βουνό, που είναι πολύ βασική για τους κατοίκους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και που τα προϊόντα τους κατεβαίνουν κάθε πρωί στην αγορά της Χίου», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αν υπολογίσουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες στρέμματα τα οποία δεν τα καλλιεργούμε λόγω της υπάρξεως της ΒΙ.ΑΛ., τότε να μας απαντήσουν τι θα μείνει να καλλιεργούν στο τέλος».

Παράλληλα ο κ. Βίγκας έκανε λόγο και για εμμονή της Περιφέρειας με το έργο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν δρόμο ο οποίος περνά ακριβώς μπροστά από το Σχολικό Κέντρο Καμποχώρων, δηλαδή ακριβώς μπροστά από την αυλή του σχολείου.

«Μιλάμε για έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που περνά μπροστά από το σχολείο», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το Χαλκειός θα αντισταθεί όπως έκαναν και τα Αρμόλια με τον αντίστοιχο σχεδιασμό για παράκαμψη του χωριού τους.

«Είναι ένας δρόμος που πραγματικά δεν εξυπηρετεί κανέναν», κατέληξε ο κ. Βίγκας σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ οι κάτοικοι να συνηγορήσουν σε ένα τέτοιο έργο.

Στις λεπτομέρειες της δικαστικής διαμάχης σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρθηκε με τη σειρά της η δικηγόρος Πέννυ Τασσοπούλου, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για την σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου, την οποία συνδύασε εκτός των άλλων και με τη ΒΙ.ΑΛ..

Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν δρόμο 2 χιλιομέτρων που ξεκινά από το Σχολικό Κέντρο Καμποχώρων, διέρχεται μέσα από παραγωγική γη και καταλήγει στη ΒΙ.ΑΛ..

Με την πορτοκαλί γραμμή απεικονίζεται η προτεινόμενη παρέμβαση από την Περιφέρεια σε μήκος 2 χλμ.

«Αυτός ο δρόμος αναδεικνύει την μεγάλη πληγή του Χαλκειούς, το ΚΥΤ της ΒΙ.ΑΛ.», εξήγησε η κα. Τασσοπούλου.

Τέλος, εκ μέρους των θιγόμενων ιδιοκτητών επισημάνθηκε ότι σε πολλές των περιπτώσεων οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες δεν αποζημιώνονται αφού υπάρχει η ρήτρα της αυτο-αποζημίωσης που σημαίνει ότι, το κράτος θεωρεί ότι το οικόπεδο που θα απομείνει στον ιδιοκτήτη μετά την απαλλοτρίωση αυτομάτως θα πάρει μεγάλη αξία λόγω του περιφερειακού δρόμου, με αποτέλεσμα να μη λάβουν χρήματα.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ