Χωριά

29/8/18 14:47

τελ. ενημ.: 30/8/18 15:46

Μια γιορτή " θεσμός" για τα Λεπτόποδα

Σημείο συνάντησης και «σουμοποσίας» για ολόκληρη την Αμανή και όχι μόνο  γίνονται κάθε χρόνο  τον Αύγουστο, τα Λεπτόποδα, ένα από  τα βορειότερα, ομορφότερα και πιο φιλόξενα χωριά της ΒΔ Χίου. Όσοι τυχεροί έχουν περάσει έστω και μία φορά από το χωριό και έχουν συμμετάσχει στη γιορτή της σούμας, έχουν γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές των Λεπτοπόδων αφού η φιλοξενία των κατοίκων πραγματικά σε σκλαβώνει.

12 χρόνια γιορτή σούμας

Όταν πριν από 12 χρόνια ο Κώστας Ρυμικής και η παρέα του εγκαινίαζαν την πρώτη γιορτή σούμας στα Λεπτόποδα, σίγουρα δεν ανέμεναν τέτοια επιτυχία. «Όποιος δεν έχει γευτεί τη Βορειοχωρούσικη σούμα κατευθείαν από το καζάνι,  ζεστή, χωρίς γλυκάνισο, δεν μπορεί να καταλάβει τι θα πει σούμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εμπνευστής και πρωτεργάτης της γιορτής Κώστας Ρυμικής. « Η παραγωγή σύκων στο χωριό είναι πολύ μεγάλη και επειδή υπήρχαν δύο τρία καζάνια αποφασίσαμε πριν από χρόνια, να στήσουμε μια γιορτή στην οποία ουσιαστικά προσκαλούσαμε όλο τον κόσμο να γευτεί τη σούμα μας. Με τα χρόνια η γιορτή εξελίχθηκε, οργανώθηκε καλύτερα και σήμερα 12 χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει να επισκεφτούν το χωριό μας εκατοντάδες Χιώτες και μη επισκέπτες».

Από το καζάνι στο ποτήρι μας

Ζεστή και αχνιστή, η σούμα, σερβίρεται στα ποτήρια του κόσμου απευθείας από το καζάνι . « Λίγες ημέρες πριν τη γιορτή μαζεύουμε τα σύκα και τα αφήνουμε στον ήλιο να ξεραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε  μύκητες και ζυμώνονται μαζί με τα σύκα για 15 περίπου ημέρες. Την ημέρα της γιορτής τα σύκα έχουν μπει στο καζάνι και ο επισκέπτης γεύεται τη ζεστή σούμα που είναι βάλσαμο», εξηγεί ο Κώστας συμπληρώνοντας ότι παλαιότερα αντί για μύκητες χρησιμοποιούνταν σταφύλια. « Έχω ακούσει από τους γηραιότερους ότι η παραγωγή σύκων στο χωριό ήταν τόσο μεγάλη που εξάγαμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας».

Η σούμα θέλει το μεζέ της και το χορό της

Στη γιορτή της σούμας κανείς δεν μένει παραπονεμένος και προπάντων πεινασμένος, αφοί οι Λεπτοπαδούσοι έχουν φροντίσει να «τρατάρουν» τους επισκέπτες του χωριού τους λαχταριστούς μεζέδες για να συνοδεύσουν τη σούμα τους. « Αυτή τη μέρα κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη. Όλοι φτιάχνουν και από ένα μεζέ για να τον προσφέρουμε στους επισκέπτες μας που μας τιμούν με την παρουσία τους στο χωριό μας. Όσοι έχουν έρθει έστω και μία φορά δεν ξεκολλούν μετά. Πίνουν, τρώνε , χορεύουν. Γλεντούν αυθεντικά και βορειοχωρούσικα».  

Συνεργασία-ομαδικότητα –αγάπη για το χωριό

Όσοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ένα τόσο μικρό χωριό να συγκεντρώνει τα βλέμματα και τον θαυμασμό όλων όσων το επισκέπτονται, η απάντηση έρχεται από τους ίδιους τους Λεπτοπαδούσους « Αγαπάμε το χωριό μας και φροντίζουμε να το διατηρήσουμε ζωντανό. Δεν συνοριζόμαστε μεταξύ μας, εργαζόμαστε όλοι για το καλό και την πρόοδο του χωριού, προσφέρουμε ο καθένας ότι μπορεί και το αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια μας έχει δικαιώσει», αναφέρουν.

 

Info: Η Γιορτή της Σούμας πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά το Δεκαπεντάγουστο στα σοκάκια των Λεπτοπόδων.

• Οι επισκέπτες εκτός από τη σούμα που θα γευτούν απευθείας από το καζάνι, θα  κεραστούν μεζέδες που προσφέρει δωρεάν ο σύλλογος ενώ θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στα πεντακάθαρα και ασπρισμένα σοκάκια του χωριού ενώ μια βόλτα στο Λαογραφικό Μουσείο θα τους ταξιδέψει στην εποχή του 1950-1960.  

• Μην ξεχάσετε να κάνετε μία στάση στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού, όπου θα πιείτε και θα φάτε, θα αυτοεξυπηρετηθείτε αλλά θα αφήσετε και τον οβολό σας!!!

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση