3.7.2019 10:24

Μια γιορτή για τη λησμονημένη κτηνοτροφία μας

• Το τριήμερο 26 -28 Ιουλίου διοργανώνεται στο Πιτυός η 1η Γιορτή Χιώτικης Κτηνοτροφίας σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε ξανά τα αγαθά που προσφέρει ο κλάδος.

Κοπανιστή; Τι είναι αυτό; Ξηρομούζυθρο; Πρώτη φορά το ακούω.

Οι νεότερες γενιές των Χιωτών πήραν τις τελευταίες δεκαετίες διαζύγιο από την γαστρονομική μας παράδοση, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρωτογενή κτηνοτροφική παραγωγή. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που απαγορεύουν ρητά τη διακίνηση μη τυποποιημένων κτηνοτροφικών προϊόντων απομάκρυνε κι άλλο από το χιώτικο τραπέζι τυροκομικές γεύσεις που πρωταγωνιστούσαν πριν χρόνια στα γεύματα.

Πρωτίστως ο ανταγωνισμός από τυριά της παγκόσμιας αγοράς και η δυνατότητα τους να λανσάρονται στα ράφια των super market με μεγαλύτερη ευκολία και να διαφημίζονται ως αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης γευσιγνωσίας φέρνει πια σε δυσχερή θέση την τοπική κτηνοτροφική παραγωγή, αδιάθετη σε μεγάλο βαθμό φέτος, καταστρέφοντας τους κόπους ενός παραδοσιακού επαγγελματικού κλάδου με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

«Είναι η δική μας αντεπίθεση. Με την 1η Γιορτή Κτηνοτροφίας επιδιώκουμε να υπενθυμίσουμε στους μεγαλύτερους και να γνωρίσουμε στους νεότερους την αγνότητα, την υψηλή ποιότητα και γεύση όσων παράγονται από τα κοπάδια μας», αιτιολογεί την απόφαση για τη διοργάνωση της τριήμερης Γιορτής Κτηνοτροφίας ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χίου, Γιάννης Γεωργούλης.

Στη … μάνα της κτηνοτροφίας

Η επιλογή του Πιτυούς εύλογη. «Το χωριό μας ανέκαθεν διατηρούσε την πιο έντονη κτηνοτροφική ταυτότητα στη Χίο. Σχεδόν όλες του οι οικογένειες ήταν μικροί ή μεγάλοι τσοπάνηδες κι ως τις μέρες μας διατηρεί αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα θυμίσω ότι πριν χρόνια το Όρος και την Αμηθούντα ανεβοκατέβαιναν καθημερινά περίπου 18.000 κατσίκια. Θεωρήσαμε αυτονόητη τη φιλοξενία της Γιορτής. Το Πιτυός μεταφορικά και κυριολεκτικά είναι η έδρα της κτηνοτροφίας στο νησί μας», αναφέρει ο εκ των συνδιοργανωτών της Γιορτής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς, Ζ. Κοκκολιάς.

Διασπορά στο χωριό

Η Γιορτή, που θα έχει την οργανωτική επιμέλεια της Art Line, θα μετατρέψει για τρεις μέρες το Πιτυός σε ένα ανοιχτό θέατρο παράλληλων εκδηλώσεων.

Στην κεντρική του πλατεία θα στηθούν περίπτερα, όπου θα παρουσιάζονται και θα πωλούνται προϊόντα που παράγονται στο βουνό. Από τυροκομικά ήδη, μέχρι βότανα, μέλι και … γκλίτσες.

Τα τέσσερα στενά που οδηγούν στην εσωτερική πλατεία του Πιτυούς θα φιλοξενούν 4 εκθέσεις, πάντα σε άμεση σχέση με την κτηνοτροφία.

Στην πλατεία του Αγιού Γιωργιού θα υπάρχουν δυο εξέδρες. Στη μια κτηνοτρόφοι θα αναπαριστούν την κουρά, το άρμεγμα και την τυροκομία. Στη δεύτερη θα λαμβάνουν χώρα εναλλασσόμενες εκδηλώσεις. Από θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις θεάτρου σκιών, μέχρι διαλέξεις για τη διατροφική αξία των κτηνοτροφικών προϊόντων και τις δυνατότητες ενσωμάτωσης τους στη σύγχρονη γαστρονομία. Στις 27 Ιουλίου θα γίνει από τον κ. Γ. Πίττα η παρουσίαση του μοντέλου για τη σύσταση της Γαστρονομικής Κοινότητας Χίου.

Μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Αγίας Παρασκευής, σε ειδικά διαμορφωμένους πάγκους, κτηνοτρόφοι θα προσφέρουν προϊόντα τους, γυναίκες του Πιτυούς παραδοσιακές τυρόπιτες και κοπανιστόπιτες και Πιτυανοί μάγειρες το κλασσικό κατσικοπίλαφο, για δωρεάν γευσιγνωσία στους επισκέπτες.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Το τριήμερο θα αποτελέσει την ευκαιρία για ανάδειξη όλων των χώρων του Πιτυούς. Στις αθλητικές του εγκαταστάσεις θα διεξάγονται παραδοσιακά παιχνίδια για τους μικρούς επισκέπτες. Επισκέψιμοι θα είναι οι χώροι του πύργου, του ελαιοτριβείου και του ξυλόφουρνου. Τέλος, με τη συμβολή του Συλλόγου Μονοπατιών Χίου θα διοργανωθούν περιπατητικές διαδρομές σε μάντρες του Αίπους.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με ένα μεγάλο κτηνοτροφικό πανηγύρι.

Στόχος η θεσμοθέτηση

«Ήδη διαπιστώνονται οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή της Γιορτής Κτηνοτροφίας στο βασικό καλοκαιρινό θεσμό του νησιού. Η συμπαράσταση του Συλλόγου Κτηνοτροφίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς είναι μεγάλη, ενώ ενδιαφέρον, χωρίς καν να έχει δημοσιοποιηθεί έχουν δείξει ήδη ταξιδιωτικά πρακτορεία από την Τουρκία για να την εντάξουν στον προγραμματισμό τους. Το Πιτυός ενδείκνυται για ένα εύρος υπαίθριων δραστηριοτήτων και η πρώτη χρονιά διοργάνωσης θα αποτελέσει για όλους μας έναν δείκτη για τη μετεξέλιξη της Γιορτής» συμπληρώνει εκ μέρους της Art Line η Σ. Νταούτη. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ