6.7.2024 9:34

Μια άλλη Καλλιμασιά μέσα από το 8ο Φεστιβάλ "Μούσα Ελληνική"

Γέμισε η Καλλιμασιά κόσμο, επισκέπτες και κατοίκους του χωριού, με το Διήμερο Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς, που διοργάνωσε το 8ο Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική-Mousa Hellenica Festival (που αφιέρωσε τις δυο από τις τρεις τελευταίες μέρες του, στην Καλλιμασιά), σε συνδιοργάνωση με το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», με λαογραφικά δρώμενα και στοιχεία απ' άκρη σ' άκρη στο χωριό, συνδυασμένα με μουσικές συνοδείες χορωδιακές και ορχηστρικές από τα μέλη του φεστιβάλ στα δρομάκια της Καλλιμασιάς, χορευτικά προσκεκλημένων συλλόγων... και μια συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο Καλλιμασιάς, αφιερωμένη στον Έρωτα, με Χορωδίες και σολίστες υπέροχους!...

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», στα πλαίσια του 8ου Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ Ελληνική διοργάνωσε το...

Posted by Εφημερίδα Πολίτης on Friday, July 5, 2024

Κόσμος πολύς χάρηκε το Διήμερο Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς που ξεκίνησε την Παρασκευή το Βράδυ 5 Ιουλίου και ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 στα πλαίσια του 8ου Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική, που ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου, και χάρισε για μια ακόμα φορά, υπέροχα μουσικά και κάθε είδους τέχνης πολιτιστικά δρώμενα ποιότητας, στα χωριά και την πόλη της Χίου, παράλληλα με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια σπουδαστών και τα ερευνητικά forum του Μουσικού Σχολείου Χίου και των Πανεπιστημίων Βοστώνης και Μακεδονίας. 

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, εργαλεία, αντικείμενα, έπιπλα και πράγματα βγήκαν από το «σπίτι» τους-το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς (που ήταν ανοιχτό και επισκέψιμο όπως και σήμερα Σάββατο), και ζωντάνεψαν, με τη βοήθεια και τη συμμετοχή των ανθρώπων της «Προόδου Καλλιμασιάς» - στους δρόμους του χωριού, όλα τα παλιά επαγγέλματα... Νοτάριος-Συμβολαιογράφος (γραφιάς για προικοσύμφωνα κι αγοραπωλησίες) με τα όλα του, με φτεράτη πένα και μελανοδοχείο... Κουρέας με μηχανές χειροκίνητες για το σβέρκο, πινέλα για το ξύρισμα και λεκανάκια... Φωτογράφος με τον καλλιτεχνικό του μπερέ και τις φωτογραφικές μηχανές του παρελθόντος που απαθανάτισαν την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων μας... κι ανάμεσά τους κεράσματα, με μαστίχα υποβρύχιο, γλυκά και αλμυρά, λικεράκια, ποτηράκια ουζάκι και σούμα, δροσερό νερό... και στην κάθε γωνιά μέχρι την Εκκλησία και τους γύρω δρόμους, μουσικά καλλιτεχνικά δρώμενα, βιολιά, βιολοντσέλα, αρμόνια, λαούτα, «μενεξέδες και ζουμπούλια»! ...

Την ευχάριστη διάθεση όλων των περιπατητών στο Διήμερο Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς, ενίσχυσε άλλο τόσο, ένα όμορφο Χορευτικό μπροστά στη χωριοκλησιά, από τα Παραδοσιακά Χορευτικά Τμήματα του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου «ο Γεώργιος Βούρος», που ήταν προσκεκλημένος με τη χορωδία του, για την κεντρική συναυλία της μέρας, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού, η οποία ξεκίνησε στις εννιά το βράδυ και συγκέντρωσε πολύ κόσμο που με χαρά, γέμισε το κινηματοθέατρο!...Παράλληλα με τη συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο, στην αυλή της Εκκλησίας Κοίμηση της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε παράσταση με Θέατρο Σκιών, που παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι.

Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Καλλιμασιάς, όπου έγινε η συναυλία, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει μια υπέροχη και πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση Χίων Εικαστικών, με έργα των, Ελένη Ντουρλουντάδου, Βιργινία Σίμου, Στέλλα Φόρου, Μαρία Νεράκη και επίσης έργα μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου, μελών του Ψυχιατρικού Ξενώνα Χίου... και κατοίκων της Καλλιμασιάς.

Η συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο «Η Πρόοδος» Καλλιμασιάς, είχε τίτλο «Έρως Ανίκατε Μάχαν» και τη γενική σκηνοθεσία και επιμέλειά της, είχε η πολύ γνωστή Θεατρική Σκηνοθέτης Νίτσα Κλούβα. 

Η Μουσική Βραδιά ξεκίνησε με την υπέροχη Σοπράνο Αναστασία Φύσσα, που με την όμορφη και καλλιεργημένη φωνή της, μάγεψε το κοινό, με τραγούδια ρομαντικά και ερωτικά Ελλήνων Συνθετών. Στο πιάνο την συνόδευε ο διάσημος και καταξιωμένος πιανίστας Γιάννης Φιλιππουπολίτης που τραγούδησε κι εκείνος και πολλές φορές πρίμο-σεκόντο με τη σοπράνο, προσθέτοντας αρμονία στο εξαίσιο άκουσμα. 

Η Χορωδία του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων «ο Γεώργιος Βούρος», που αμέσως μετά παρουσίασε το πρόγραμμά της, με την υπέροχη χαρισματική Μαέστρο Βίνα Αμπανούδη και όλες τις φωνές, αντρικές και γυναικείες, εναρμονισμένες, συντονισμένες και σίγουρες στα χέρια της Μαέστρου, που απέδωσαν τα επιλεγμένα τραγούδια (Άγγιγμα Ψυχής, Το Σημάδι του Έρωτα... και άλλα) με χάρη και επιτυχία... και με τις ευφυέστατες αισθαντικές αυξομειώσεις στην ένταση...πρόσθεσε συναίσθημα στην εκδήλωση.

Τα μέλη της ΘΑΛίΑΣ με κείμενα και απαγγελίες ανάμεσα στα τραγούδια, έδωσαν όλο το νόημα της εκδήλωσης... και χάρισαν ένα γλυκό χαμόγελο στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων, με τα ευαίσθητα και διεισδυτικά πεζογραφήματα και ποιήματα (μερικά μάλιστα και αυτοβιογραφικά δικά τους), με κεντρικό ήρωα τον Φτερωτό Έρωτα, που αγγίζει με τα ελπιδοφόρα βέλη του κάποια στιγμή όλους... και δεν κοιτάζει χρόνια!...

Είχε πολλά όμορφα κείμενα, που δρόσισαν τις ψυχές του κοινού, με ιστορίες νέων και γερόντων, που με την ίδια αγνότητα κι αφέλεια, παραδίνονται αμαχητί, ευτυχείς και ανέμελοι, στα γλυκά συναισθήματα του Έρωτα!...

Η «ψυχή» της Καλλιμασιάς, ο αειθαλής και αγαπητός Δημήτρης Μελαχροινούδης, δεν παρέλειψε να σηκωθεί να μιλήσει για τα πρώτα του ερωτικά σκιρτήματα όταν ήταν μαθητής, εποχές που ο Έρωτας ήταν εκ' βαθέων!... Ο Δημήτρης Μελαχροινούδης στη συνέχεια, επαίνεσε την Ελευθερία Λυκοπάντη που με το Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική και τη ΘΑΛίΑ αναβαθμίζει την Πολιτιστική Ζωή του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος του Γεωργίου Βούρου Λουκάς Αμπελιώτης, με το κλείσιμο της βραδιάς έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της Εκδήλωσης, ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση της συμμετοχής της Χορωδίας του «Γεωργίου Βούρου» στο Φεστιβάλ, και τόνισε ότι όλη η ψυχή και η κινητήριος δύναμη, του Φεστιβάλ, της Μούσας Ελληνικής και της ΘΑΛίΑΣ, που προσφέρουν τα μέγιστα στην πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια του τόπου μας, είναι η Ελευθερία Λυκοπάντη... και παράλληλα ευχαρίστησε το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος» για την πολύ όμορφη αυτή πολιτιστική σύμπραξη. Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, απένειμε δύο τιμητικές πλακέτες εκ μέρους του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου «ο Γεώργιος Βούρος», μία στην Ελευθερία Λυκοπάντη και μία στην «Πρόοδο» Καλλιμασιάς για την τόσο επιτυχημένη συνεργασία και πνευματική μέθεξη, των εκδηλώσεων του 8ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική, στο κεφάλαιο του διημέρου της Καλλιμασιάς. 

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική και το Διήμερο Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς (σε συνεργασία με την «Πρόοδο»), συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα, Σάββατο 6 Ιουλίου 2024, με τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς να ζωντανεύουν στους δρόμους του χωριού, με συναυλία Τζαζ, με Βωβό Κινηματογράφο και Θέατρο Σκιών, με παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά!...

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ