5.12.2017 10:40

Η θεωρία είναι εύκολη, στην πράξη τι γίνεται...

Η ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ μπορεί να προστατέψει την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά με ακρίβεια και φθηνότερο κόστος.

Ως το πρώτο ουσιαστικό πρακτικό βήμα για να συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι των παραδοσιακών διατηρητέων οικισμών τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα τους και τις διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική πολιτιστική μας κληρονομιά, χαρακτηρίστηκε η καινοτόμα πρακτική αποτύπωσης παραδοσιακών οικισμών «Φωτογραμμετρική Αποτύπωση Αναπτυγμάτων Όψεων».

Η τεχνική παρουσιάστηκε στην ημερίδα με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μουσείο Μαστίχας από την Τοπική Επιτροπή Χίου της  Ελληνικής  Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  και τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής.

Όμως το σημαντικότερο, ίσως, άμεσο, «χειροπιαστό» πρακτικό κέρδος είναι ότι ο παραδοσιακός οικισμός της Καλαμωτής θα μπορεί, σε περίπτωση φθοράς, επισκευής ή οικοδόμησης να αναπαραχθεί με μεγάλη ακρίβεια, έως και ενός εκατοστού, όπως επισήμαναν οι καθηγητές του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. 

Η παρουσίαση

Αντικείμενο της προσπάθειας αυτής είναι η φωτογραμμετρική αποτύπωση ενός τμήματος του πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού της Καλαμωτής μέσω του προσδιορισμού κατάλληλης μεθοδολογίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Στην παρουσίαση αναλύθηκε η εργασία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Καλαμωτή από την ΕΛΛΕΤ και την Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, που, οραματικά, ανοίγει δρόμους για την προστασία και ανάπτυξη παραδοσιακών διατηρητέων οικισμών με εκκίνηση την αποτύπωση τους με μεγαλύτερη ακρίβεια και φθηνότερο κόστος.

«Αν καταστραφεί ο  παλιός οικισμός ξέρουμε πια πως θα αναπλαστεί», δηλώνει στον «π» ο αντιδήμαρχος Μαστιχοχωρίων Ανδρέας Βεργίτσης.

Συνεργασία

Ταυτόχρονα όμως έγινε το πρώτο βήμα για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι πρέπει να αποκτήσει συνείδηση προστασίας των παραδοσιακών διατηρητέων οικισμών μας.

«Έγινε σαφές ότι η συνεργασία με την Αρχαιολογία είναι μονόδρομος, αφού με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου είναι μηδαμινή», προσθέτει.

«Το μέλλον του τόπου είναι άρρηκτα δεμένο με την απόκτηση συνείδησης αρχιτεκτονικής προστασίας των οικισμών, για να προστατευθεί ο θησαυρός μας και μέσα από αυτό να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης με σημείο αιχμής την Αρχιτεκτονική μας κληρονομιά», επισημαίνει.

Στοιχεία

Στον ιστορικό πυρήνα της Καλαμωτής το ποσοστό των ερειπωμένων σπιτιών είναι πολύ υψηλό.               

Εκτός από κάποια σκαριφήματα όψεων κάποιων πολύ λίγων σπιτιών, από τα οποία δύσκολα μπορούν να εκτιμηθούν διαστάσεις χωρίς σοβαρές αποκλίσεις από την πραγματικότητα, για όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν στοιχεία.

Πιλοτικό πρόγραμμα

Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά για πρώτη φορά  σε παρόμοιες συνθήκες, για αυτό σε πρώτη φάση εκπονήθηκε διπλωματική εργασία από σπουδαστές της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ με την επίβλεψη του καθηγητή Ανδρέα Γεωργόπουλου, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Συντονιστής του εγχειρήματος  ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία υποχρεώνει τα νέα έργα στο εσωτερικό του οικισμού να περιορίζονται μόνο σε αποκατάσταση των αρχικών μορφών. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι μετρητικά στοιχεία δεν υπάρχουν.

Αντικείμενο της προσπάθειας αυτής είναι η φωτογραμμετρική αποτύπωση ενός τμήματος του πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού της Καλαμωτής μέσω του προσδιορισμού κατάλληλης μεθοδολογίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Εισηγήσεις

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση του προγράμματος ENtopia –από τον Κώστα Καρρά, Αντιπρόεδρο Europa Nostra και Ιδρυτή της Ελληνικήε Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Οι ομιλητές Θάνος Βλαστός, συγκοινωνιολόγος-πολεοδόμος καθηγητής ΕΜΠ, Ανδρέας Γεωργόπουλος τοπογράφος μηχανικός καθηγητής ΕΜΠ, Ολυμπία Κουρουνιώτη τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ, Ελένη Μαϊστρου αρχιτέκτων μηχανικός ομότιμος καθηγήτρια ΕΜΠ και Άννα Μισαηλίδου αρχαιολόγος ανέλυσαν τη σημασία των αποτελεσμάτων της καινοτόμας πρακτικής, τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετώπισαν αλλά και τη δυναμική της νέας μεθοδολογίας.

Οι Βασίλης Μπάλλας υπεύθυνος Τοπικής Επιτροπής Χίου της ΕΛΛΕΤ και Μιλτιάδης Λάζογλου Χωροτάκτης-Πολεοδόμος παρουσίασαν το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη δραστηριότητα της τοπικής επιτροπής του νησιού. Τη διαδικασία συντόνισε ο πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής Γιώργος  Σφήκας.

Χορηγία

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με χορηγία της Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα-Προκοπίου. 

 

Πηγή φωτ.: Mastic news

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ