23.1.2018 14:25

Γόνιμος προβληματισμός στους Βαβύλους για την πρόκληση του Επιχειρηματικού Πάρκου

Πόσο εύκολο είναι το πατρογονικό χωράφι με τις ελιές να αρχίσουν να το βλέπουν οι Βαβυλούσοι βιομηχανικό ακίνητο; Η σπορά για τη μεταβολή έχει αρχίσει πάντως συστηματικά να γίνεται από τους πρωτεργάτες της ιδέας δημιουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου, Δήμο Χίου και Επιμελητήριο, και ήδη έχει δημιουργήσει γόνιμο προβληματισμό στους κατοίκους των Βαβύλων.

Η αρχική μελέτη χωροθέτησης του Επιχειρηματικού Πάρκου προέκρινε τρεις εναλλακτικές προτάσεις. Επικρατέστερη θεωρείται η περιοχή γύρω από τη Βαμβακουργία αφενός για την ύπαρξη της μεγάλης στεγασμένης υποδομής, αφετέρου για το γεγονός ότι εκεί υπάρχει ήδη ο βασικός επενδυτής, με συγκεντρωμένη έκταση που υπερβαίνει τα 40 στρ.. Οι μελετητές θεωρούν ότι για την εκκίνηση είναι σε πρώτη φάση ικανοποιητική η ύπαρξη περίπου 100 στρ. με δυνατότητες μελλοντικής επέκτασης, εφόσον παρουσιαστούν ανάλογες ανάγκες.

Για αυτό και κατά τη νέα συνάντηση με τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στους Βαβύλους, οι πάντες έστρεψαν το βλέμμα τους στις διαθέσεις του κ. Δαμ. Ζαννάρα, του δυνητικού βασικού επενδυτή. Μολονότι ο ίδιος δεν άνοιξε τα χαρτιά του, φαίνεται ότι επιθυμεί να προχωρήσει στην επένδυση, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν στη σύσταση της απαραίτητης ΕΑΝΕΠ (Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου) κι άλλοι όμοροι ιδιοκτήτες.

Η προεργασία

Η νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στους Βαβύλους, σε συνέχεια της αρχικής ενημέρωσης που είχε προηγηθεί τον περασμένο Αύγουστο, εισήγαγε στον προβληματισμό περισσότερους από 50 ιδιοκτήτες χωραφιών, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί από έρευνα της Πολεοδομίας έπειτα από την επικαιροποίηση του Κτηματολογίου.

Σε γη και χρήμα

Από τους ιδιοκτήτες ζητήθηκε να εξετάσουν τη δυνατότητα σύστασης και συμμετοχής στην ΕΑΝΕΠ με εισφορά σε γη και σε χρήμα. Για την εισφορά τους σε γη θα απαιτηθεί περίπου το 25% των εκτάσεων που θα περιληφθούν εντός των ορίων του επιχειρηματικού πάρκου προκειμένου να διαμορφωθούν τα κοινωφελή δίκτυα. Η εισφορά τους σε χρήμα δεν είναι δυνατόν ακόμα να προσδιοριστεί, αν πρώτα δεν υπάρξει οριστική κατάληξη για την έκταση του επιχειρηματικού πάρκου. «Η ευελιξία που υπάρχει δίνει τη δυνατότητα σε όποιον δεν διαθέτει την οικονομική άνεση συμμετοχής στην Εταιρεία με χρήμα να συνδιαμορφώσει το ποσοστό του, αυξάνοντας την εισφορά σε γη», δίνει την εναλλακτική λύση ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης.

Υπολογίζεται, πάντως, ότι το κόστος των αρχικών μελετών για την υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου αδειοδοτήσεων θα κυμανθεί από τις 40.000 – 100.000 ευρώ.

5 χρόνια μετά την απόφαση

«Η δεύτερη φάση, της υλοποίησης του επιχειρηματικού πάρκου, είναι δυνατόν να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με αναμενόμενο ποσοστό 55%», επισημαίνει ο επιστημονικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου, Γ. Περρής.

«Το δύσκολο επομένως είναι να ληφθεί η απόφαση από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες. Σ’ αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σήμερα κι ο Δήμος, μαζί με το Επιμελητήριο, θα συνεχίσουν να ωθούν για την υλοποίηση της ιδέας, δεδομένου ότι το 2019 οι οχλούσες επιχειρήσεις της πρωτεύουσας θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό. Από τη μέρα που θα ληφθεί η απόφαση, σε 4-5 χρόνια είναι πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της υλοποίησης», δίνει ένα περίγραμμα των χρονικών προσδοκιών ο αντιδήμαρχος.

Θα έχουν τη διορατικότητα οι κάτοικοι των Βαβύλων να αντιμετωπίσουν τα ελαιοχώραφα ως βιομηχανικά ακίνητα με υψηλό συντελεστή δόμησης; Να δώσουν, δηλαδή, αξία στη γη τους; Η προδιάθεση δείχνει θετική. Τα ερωτήματα συνεχίζουν να είναι πολλά κι ο χρόνος για την απόφαση μετρά αντίστροφα.

Ν.Δ.Γ. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ