25.4.2023 16:57

ΕΠΠΟΧΙ - Νέα γεώτρηση απειλεί τον υδροφόρο ορίζοντα στη Βολισσό

Η Διεύθυνση υδάτων Βορείου Αιγαίου με το υπ αριθμόν πρωτοκόλλου 10930/25/4/23 έγγραφό της χορηγεί σε ιδιώτη άδεια διάνοιξης νέας γεώτρησης στην υδρολεκάνη του Μαλαγκιώτη, περιοχής Βολισσού. 

Καταρχάς, σημειώνουμε ότι δεν αμφισβητούμε, απεναντίας υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων των ιδιοκτητών αγροτικών καλλιεργειών να εξυπηρετούνται από τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά όχι δίχως σχεδιασμό και δίχως μελέτες. 

Η περιοχή της Βολισσού, εδώ και μερικά χρόνια ταλανίζεται από πρόβλημα ύδρευσης, αφού όλο το καλοκαίρι δεν έχουν νερό τα σπίτια και οι επιχειρήσεις του χωριού επειδή υπάρχει ανεξέλεγκτη εξάπλωση του δικτύου από την ΔΕΥΑΝΧ για να εξυπηρετήσει με δήθεν αρδευτικό νερό όλα τα εκτός σχεδίου τροχόσπιτα και τροχοβίλες.

Ο κάμπος της Βολισσού κινδυνεύει άμεσα με καταστροφή από εισβολή της θάλασσας μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα αφού ήδη στην υδρολεκάνη του Μαλαγκιωτη λειτουργούν 5 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΝΧ και ιδιωτών, στην περιοχή Σκάφη τα πηγάδια τραβούν θάλασσα και στην περιοχή του Ροδώνα ο υδροβιότοπος είναι τόσο καταπονημένος, ώστε έχουν στερέψει για τρίτη χρονιά φέτος τα μπρίσματα, ενώ η στάθμη των πηγαδιών βρίσκεται Απρίλη μήνα σε οριακό σημείο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σε μια περίοδο ανομβρίας λοιπόν, σε μια περίοδο κατά την οποία λαμβάνονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα για να έχουμε νερό το καλοκαίρι και κόβονται όλα τα αρδευτικά ρολόγια, έρχεται η αποκεντρωμένη διοίκηση και δίχως να έχει προβεί ποτέ σε υδρολογική μελέτη της ήδη καταπονημένης υδρολεκάνης Μαλαγκιώτη, δίνει άδεια για νέα γεώτρηση σε ιδιώτη. 

Αυτή η απόφαση είναι προκλητική για την κοινωνία και για την λογική, και μπορεί να αποβεί καταστροφική, να αποτελέσει την χαριστική βολή για την περιοχή της Βολισσού.

Το ΕΠΠΟΧΙ απαιτεί από τον Δήμο Χίου και την Περιφερειακή Διοίκηση να ενεργήσουν άμεσα προς την κατεύθυνση της εκπόνησης υδρολογικής μελέτης για τον υδροφόρο ορίζοντα Μαλαγκιωτη, παγώνοντας μέχρι νεωτέρας κάθε άδεια νέας γεώτρησης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ