12.4.2018 11:46

Ένας μύκητας απειλεί τα αγέρωχα αιωνόβια πλατάνια της Χίου

Μετά τους φοίνικες παίρνουν σειρά οι πλάτανοι, που κινδυνεύουν από ένα μύκητα, οδηγώντας τους στην νέκρωση. Η αρχή έγινε με το ιστορικό κουρουνιώτικο πλατάνι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Πλατάνια άρρηκτα συνδεδεμένα με χωριά, με πλατείες, με δροσιά. Πλατάνια αιώνων που τείνουν να καταστραφούν, να ξεψυχήσουν και να αφήσουν τις πλατείες των χωριών έρημες. Δεν είναι μόνο οι φοίνικες που έχουν προσβληθεί από σκαθάρι και σιγά – σιγά τους τρώει το σαράκι.

Μύκητας πλατάνων

Σειρά έχουν τα πλατάνια, τα οποία έχουν αρχίσει να κινδυνεύουν από έναν μύκητα, που δυστυχώς, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα για να καταπολεμηθεί, αφότου προσβάλει το δέντρο. Η ασθένεια που έχει καταβάλει τα πλατάνια ονομάζεται «μεταχρωματικό έλκος πλατάνου» και προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis fimbriata. F. sp. Platani, που έκανε την εμφάνιση του πρώτη φορά το 1945 στη Γαλλία και σήμερα παρατηρείται περισσότερο σε μεσογειακές χώρες. Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία. Μία ασθένεια που απειλεί με αφανισμό τα πλατάνια ολόκληρης της χώρας.

Κουρούνια

Ο εντυπωσιακός πλάτανος της εκκλησίας του Άγιου Γιάννη στα Κουρούνια, κάτω απ’ τη δροσιά του οποίου στήθηκαν αμέτρητα πανηγύρια,  κινδυνεύει από αφανισμό προσβεβλημένος από τον μύκητα, ωστόσο οι Κουρουνιώτες με τη βοήθεια και τις οδηγίες του γεωπόνου Γ. Κεφάλα κάνουν ό,τι μπορούν για να τον σώσουν ακολουθώντας τις κατάλληλες θεραπείες, όπως υποστηρίζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ο «αυλόγυρος», έντυπο του χωριού. 

Ιστορικά δέντρα

Ο πλάτανος του Πιτυούς, 700 και πλέον ετών, δεσπόζει στην είσοδο του χωριού και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Ο πλάτανος στις Αμάδες ή τα ιστορικά πλατάνια της πλατείας Βουνακίου, η συστοιχία των πλατανιών στο Άγιο Γάλας και ένα σωρό ακόμη μεγαθήρια δέντρα, που για αιώνες βρίσκονται  ριζωμένα και παρατηρούν τις όποιες αλλαγές έχει φέρει ο χρόνος,  κινδυνεύουν από την ασθένεια, που αργά ή γρήγορα, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα πεθάνουν, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό, πρωτίστως στις καρδιές των κατοίκων.

Λύση

Η πρόωρη ανθρώπινη επέμβαση και η διαρκής παρακολούθηση  μπορεί να τα σώσει, με ριζοπότισμα σωστών φαρμάκων,  επιμελή κοπή και απομάκρυνση «ύποπτων» κλαδιών. Διαδικασία αρκετά κοστοβόρα μα ταυτόχρονα σωτήρια, καθώς οι πλάτανοι αποτελούν τη ζωντανή ιστορία πολλών χωριών και οφείλουμε να τη διατηρήσουμε.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ