19.2.2018 18:45

ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ: Ξεσήκωσε ο Αγάς με τη Χανούμα του στους Ολύμπους

Το έθιμο των Αγάδων αναβιώνεται με επιτυχία σε πολλά χωριά της νότιας Χίου την Καθαρή Δευτέρα. Αγά όμως με Χανούμα συναντάς μόνο στους Ολύμπους που ανελλιπώς από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι στήνουν το λαϊκό δικαστήριο στην πλατεία του χωριού «δικάζοντας» όσους υπέπεσαν σε κάποιο αδίκημα.  

 Το έθιμο έχει τις ρίζες του  στο 1830 όταν η Χίος βρισκόταν υπό τον τουρκικό ζυγό και η Σουλτάνα έδειχνε εύνοια στο νησί μας. Οι Χιώτες τότε αγανακτισμένοι από τις συνεχείς ποινές των καδήδων –δικαστών ξεσηκώθηκαν αφού δεν άντεχαν να πληρώνουν άλλα πρόστιμα.

Ο κατηγορούμενος πάει στον Αγά συνοδεία του καλιτζή και πληρώνει το πρόστιμο που θα του επιβάλει ο Αγάς. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται καλύπτουν τα έξοδα του εθίμου και όσα περισσέψουν ο σύλλογος τα διαθέτει για κάποιο κοινωφελές έργο στο χωριό.

Ο πρώτος χορός πάντως ανήκει πάντα στον Αγά και την Χανούμα και δεν είναι λίγες οι φορές που ο κατηγορούμενος «αναγκάζεται» να χορέψει την Χανούμα.

Κατά την διάρκεια της δίκης τα μέλη του συλλόγου κέρασαν τους παρευρισκόμενους ξηρούς καρπούς, παστελαριές και διάφορα νηστίσιμα εδέσματα ενώ δεν λείπει η σούμα και το κρασί.

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ