1.2.2024 7:35

Απολιθωμένο δέντρο στα Καρδάμυλα;

Πριν 40 περίπου χρόνια είχα διαβάσει σε σχόλιο κάποιου ξένου περιηγητή ότι στην Ανατολική περιοχή των Καρδαμύλων βρήκε απολιθωμένα δέντρα παρόμοια με αυτά του Σιγρίου Μυτιλήνης.

Το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι υπολογίζεται ότι έχει ηλικία κάπου 20 εκατομμύρια χρόνια και είναι προϊόν ηφαιστειακής δράσης.

Τότε το θεώρησα λογικό μια και η απόσταση Σίγρι Καρδάμυλα είναι κοντινή.

Ομως δεν είχα δώσει την πρέπουσα προσοχή μια και το σχόλιο περί απολιθωμένων δέντρων στα Καρδάμυλα δεν το βρήκα πουθενά αλλού γραμμένο.

Πριν 30 περίπου χρόνια στα Καρδάμυλα είχε έλθει ένα τμήμα ενός Γερμανικού πανεπιστημίου το οποίο έψαχνε στην ίδια περιοχή για πέτρινα ζωικά απολιθώματα . Οι φοιτητές τότε έψαχναν και βρήκαν απολιθώματα κάπου 4.5 εκατομμυρίων ετών. Μετά από ένα εικοσαήμερο ερευνών έφυγε παίρνοντας μαζί του κάπου 20 τσουβάλια απολιθώματα !!!

Τότε ο επικεφαλής του πανεπιστημίου μίλησε στον δήμαρχο για την παλαιοντολογική αξία της περιοχής τονίζοντας ότι μαζί με μια περιοχή στο Μεξικό αποτελεί μοναδικότητα στο είδος της.

Τότε δώρισε το γραφείο του δημάρχου με μια πέτρα που περιείχε ζωικό απολίθωμα (θαλάσσιο σαλίγκαρο) κάπου 2.5 εκατομμυρίων ετών.

Το δώρο αυτό που κοσμούσε το γραφείο του δημάρχου χάθηκε με την ενοποίηση των δήμων χωρίς κανένας να ξέρει που βρίσκεται !!!!!

Πάμε τώρα στο 1967 όπου στο Κοντάρι και συγκεκριμένα στα κεραμεία Μίχαλου βρέθηκαν οστά από μαμούθ ηλικίας αρκετών εκατομμυρίων ετών. Τα μαμούθ τότε μεταφέρθηκαν σε κάποιο πανεπιστήμιο της Γερμανίας.

Αφού μελετήθηκαν επέστρεψαν στην Ελλάδα και κατέληξαν σε κάποιο παλαιοντολογικό μουσείο του πανεπιστημίου στην περιοχή Ζωγράφου. (Απορώ γιατί δεν επέστρεψαν στην Χίο). (Απορώ γιατί δεν τα ζητήσαμε ποτέ).

Ολα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με το πέτρωμα που βρήκα στην περιοχή που αναφέρει ο περιηγητής (απολιθωμένα δέντρα) με βάζουν σε σκέψεις.

Το πέτρωμα που βρήκα είμαι σχεδόν σίγουρος ότι πρόκειται για απολιθωμένο δέντρο !!!

Στο πέτρωμα βλέπεις καθαρά ότι πρόκειται για κορμό δέντρου μια και ξεχωρίζεις άνετα τις γραμμώσεις ενός κορμού.

Ομως δεν έχω τέτοιες γνώσεις που να μπορώ να το πω με σιγουριά. Η μόνη μου γνώση είναι αυτή που εισέπραξα επισκεπτόμενος δύο φορές το απολιθωμένο δάσος Σιγρίου.

Αν το βάλομε σε συνδυασμό με τα ζωικά απολιθώματα που βρήκαν οι φοιτητές του πανεπιστημίου τότε πιθανόν να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από κάθε άποψη παλαιοντολογικό πλούτο που παραμένει στην αφάνεια.

Μήπως πρέπει να φέρομε κάποιο πανεπιστήμιο γεωλόγων προκειμένου να ερευνήσει την περιοχή;

Μήπως πρέπει να αφήσομε το ...survivor και να ασχοληθούμε με τον αφανή πλούτο του τόπου μας;

Στις φωτό μπορείτε να δείτε το πέτρωμα που σύμφωνα με τη άποψη μου είναι τμήμα κορμού δέντρου.

Επίτηδες και για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω την περιοχή.

Η περιοχή και το σημείο θα δοθούν μόνο σε κάποιο πανεπιστήμιο η σε κάποιο σοβαρό φορέα.

Αλέξανδρος Καραμούζος

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ