5.1.2019 13:46

Ανοχύρωτο το Παντουκειός με καθημερινές ζημιές σε βάρκες και καταστήματα

«Πληρώνουμε τέλη χωρίς να ενδιαφέρεται το Λιμενικό Ταμείο», λένε οι κάτοικοι.

Φωνή αγανάκτησης υψώνουν οι κάτοικο του Παντουκειούς απέναντι στη συνεχιζόμενη αδιαφορία του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που αγνοεί τις εκκλήσεις τους για λιμενικά έργα, ώστε να αποτρέπονται οι καθημερινές ζημιές στις βάρκες και στην παραλιακή ζώνη του χωριού.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο καταστηματάρχης της περιοχής Γιάννης Μπουσέκας, παρότι οι ψαράδες πληρώνουν περί τα 100 ευρώ για λιμανιάτικα στο Λιμενικό Ταμείο, είναι αναγκασμένοι να βάζουν και να βγάζουν τις βάρκες τους όποτε έχει καιρό ώστε να μην παθαίνουν ζημιές.

«Σε πολλά σημεία ο δρόμος είναι έτοιμος να καταρρεύσει γιατί τον έχουν ξεγκουφίσει οι φουρτούνες. Πριν 2 χρόνια βιοπαλαιστής ψαράς έχασε τη βάρκα του που με αυτή έβγαζε ένα πιάτο φαγητό για την οικογένειά του. Τον ρώτησε κανείς αν έχει τη δυνατότητα να πάρει άλλη; Και πέραν αυτού όταν πήγε να τη διαγράψει λόγο καταστροφής τη βάρκα του δεν μπορούσε γιατί έπρεπε να τους πληρώσει κιόλας τα λιμενικά τέλη για ένα (λιμάνι) ανοχύρωτο που του βούλιαξε την περιουσία του. Αυτοί είναι!», αναφέρει ο Γ. Μπουσέκας.

Ζημιές και στα καταστήματα

Σύμφωνα με τον ίδιο η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην παραλιακή ζώνη του οικισμού όπου εξαιτίας της έλλειψης λιμενικών υποδομών η θάλασσα γίνεται ένα με τη στεριά, μεταφέροντας πέτρες και βότσαλα. «Τα καταστήματα πληρώνουν σεβαστά ποσά στο λιμενικό ταμείο για την ενοικίαση μέρους της χερσαίας ζώνης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για να έχουν αυτό το αποτέλεσμα», συμπληρώνει.

Να αξιοποιηθούν τα μπλόκια

Τέλος ο Γ. Μπουσέκας επαναφέρει στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα των κατοίκων του Παντουκειούς και της Συκιάδας, προκειμένου να τοποθετηθούν τα 200 μπλόκια που βρίσκονται στο Θόλος, στην είσοδο του κόλπου του Παντουκειούς, με στόχο να μετριάζεται ο κυματισμός και να αποφεύγονται οι ζημιές.

«Έχουν 200 μπλόκια τα οποία ρημάζουν στο θόλο ανεκμετάλλευτα. Τι είναι τα υπόλοιπα; Μηχανικούς έχουν στο δήμο και τους πληρώνουν να κάνουν μια μελέτη για το λιμάνι, ένα γερανό μόνο θα πλήρωναν, και θα έφτιαχναν μια προέκταση στην ήδη υπάρχουσα προβλήτα να μπορέσουμε να αποτρέπουμε όλες αυτές τις καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα που έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι.
Αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε σύλλογο στο Παντουκειός για να μπορέσουμε μόνοι μας να κάνουμε κάποια έργα έστω μηδαμινά αλλά ουσιαστικά με την οικονομική δυνατότητα που έχουμε. Το μόνο που παίρνουμε από τις αρχές του τόπου ξέρετε τι είναι; Συστάσεις μηνύσεις και απειλές. Και ξέρετε γιατί; Γιατί βάλαμε παγκάκια ,βάλαμε καλαθάκια, βάλαμε πίνακες ανακοινώσεων, φτιάξαμε παρτεράκια στα δέντρα, βάλαμε σωσίβια, βάλαμε ταμπέλες προστατευτικές, βάφουμε αναπαλαιώνουμε ότι έχει απομείνει από τα παλιά χρόνια για να διατηρηθεί, και ομορφαίνουμε όσο μπορούμε αυτόν τον τόπο με δικά μας έξοδα με εθελοντική εργασία χωρίς να τους επιβαρύνουμε στο παραμικρό»
, καταλήγει ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ