Χίος Πόλη

31/12/18 10:11

τελ. ενημ.: 31/12/18 10:14

Το αντιτορπιλικό «Φορμίων» κατεβαίνει σήμερα στην πλατεία Βουνακίου για να εντυπωσιάσει

• Ο «π» στα άδυτα του συνεργείου της ενορίας του Φρουρίου

Λίγες ώρες πριν αποχαιρετήσουμε οριστικά το 2018 θα περίμενε κανείς ότι τα συνεργεία των ενοριών που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό των Αγιοβασιλιάτικων Καραβακιών δεν θα έκλειναν μάτι.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι φέτος, μόνο η ενορία του Κάστρου θα κατεβάσει νέο καραβάκι, αφού καμία άλλη ενορία της πόλης δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις κατασκευής νέου πλοίου.

Η κάμερα του «π» συνάντησε το συνεργείο του Φρουρίου σε μία αποθήκη στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου τους τελευταίους μήνες, με πολύ κόπο (και κόστος) ετοιμάζεται βήμα – βήμα το αντιτορπιλικό «Φορμίων», ακριβές αντίγραφο του γνωστού αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού που παροπλίστηκε πριν από 16 χρόνια.

«Η ιδέα για το καραβάκι ξεκινά 15- 20 ημέρες μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Από τότε αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε με τα μέσα που πάντα έχουμε στη διάθεσή μας. Μετά τη σκέψη ακολουθεί η μακέτα, τα σχέδια και η κατασκευή ξεκινά από τις αρχές του καλοκαιριού. Να βρούμε ξύλα, μαδεράκια, να σχεδιάσουμε τις λεπτομέρειες, να βάλουμε τα ηλεκτρικά, τα κατάρτια, τον οπλισμό και το κυριότερο τον πολυεστέρα, γιατί τα δικά μας καραβάκια επιπλέον στη θάλασσα», λένε με υπερηφάνεια στον «π».

Αβάσταχτο το κόστος

Όταν η συζήτηση καταλήγει στο οικονομικό, τότε στα πρόσωπα όλων ο προβληματισμός είναι εμφανής. «Το κόστος δεν καλύπτεται. Βγάζουμε ημερολόγια, προσπαθούμε με χορηγούς αλλά τα περισσότερα τα βάζουμε από την τσέπη μας, ότι μπορεί ο καθένας. Τα τελευταία χρόνια μας βοηθά και ο σύλλογος του Φρουρίου με πρωτοβουλία του προέδρου του Α. Βουδούρη κι αυτό είναι μεγάλη ανάσα για εμάς», λένε οι μικρότεροι της παρέας.

«Θα πρέπει να κατανοήσουν οι υπεύθυνοι ότι επειδή ο πήχης έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά, έχει ανέβει αντίστοιχα και το κόστος. Αυτό σημαίνει ότι τα συνεργεία  χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Ένα πλοίο για να κατασκευαστεί χρειάζονται 3 με 4.000 ευρώ και τα περισσότερα μπαίνουν από τις τσέπες των παιδιών. Τα χρήματα που μαζεύουν είναι πολύ λίγα», λέει ο μεγαλύτερος της παρέας Στρατής Βαξεβάνης, παροτρύνοντας τους φορείς να βοηθήσουν τη νέα γενιά να συνεχίσουν το έθιμο.

«Θα το συνεχίσετε;» ήταν η τελευταία ερώτηση. «Εμείς χωρίς καραβάκια δεν ζούμε. Δεν μπορούμε χωρίς αυτά. Δεν έχουμε λείψει ποτέ από διαγωνισμό και θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε εκεί», λένε ως υπόσχεση και δίνουν ραντεβού λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου στην πλατεία Βουνακίου.

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση