Χίος Πόλη

16/10/17 9:45

τελ. ενημ.: 17/10/17 9:57

Τις συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης ποιος θα βρεθεί να τις δικάσει;

• ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ η απαρχαιωμένη «έδρα» της Δικαιοσύνης στη Χίο την ώρα που οι υπεύθυνοι παίζουν «κρυφτούλι» γύρω από τα εγκαταλελειμμένα κουφάρια του νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Εικόνες που προκαλούν θλίψη, οργή και αποτροπιασμό κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του «π», σε μία ενδελεχή έρευνα στο απαρχαιωμένο «δικαστικό μέγαρο» της Χίου, εκεί όπου καθημερινά οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης αναγκάζονται να δικάζουν κάτω από επιεικώς άθλιες συνθήκες.

Άποψη από γραφεία υπαλλήλων του Πρωτοδικείου. 

Εικόνα από το ετοιμόρροπο μπαλκόνι του «μεγάρου».

Μία καρέκλα χρησιμοποιείται ως μέσο για να κλείνει η μπαλκονόπορτα στο γραφείο του Ανακριτή. 

Με ταινία κολλούν οι υπάλληλοι τα σάπια παράθυρα.

Πεσμένοι σοβάδες, ξηλωμένοι τοίχοι, σκουριασμένα παράθυρα, κολλημένα τζάμια με ταινία, υπάλληλοι και δικαστές στοιβαγμένοι ανάμεσα σε χιλιάδες έγγραφα, σημαντικά αρχεία να σαπίζουν στη σκόνη και στην υγρασία και σάπια ξύλινα πατώματα, αποτελούν ένα μόνο μέρος της τραγικής εικόνας ενός χώρου που εκθέτει ανεπανόρθωτα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προσβάλλει Δικαστές και Εισαγγελείς.

Το αίσθημα της εγκατάλειψης είναι ορατό σε κάθε βήμα όποιου πολίτη επιχειρήσει να επισκεφθεί τα δύο κτίρια του Πρωτοδικείου, για το ένα εκ των οποίων καταβάλλεται ιδιαίτερα υψηλό τίμημα σε ιδιώτη. Η πρόσβαση στα κτίρια για άτομα με αναπηρία αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές απλά να περιμένουν στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Το σάπιο πάτωμα του Πρωτοδικείου. 

Μόλις ένας χώρος 2 Χ 2 αποτελεί το σημείο σύναξης των δικαστών σε περίπτωση ολιγόλεπτης διακοπής της δίκης. 

Ο χώρος του ιστορικού αρχείου του Πρωτοδικείου, που στο παρελθόν έχει κινδυνέψει να καταστραφεί από πυρκαγιά αλλά και πλημμύρα.

 

Κομμάτια από το μαρμάρινο αέτωμα του κτιρίου κρέμονται στον αέρα, πάνω από το πολυσύχναστο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Αιγαίου. 

Στο παραπάνω σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η επιλήψιμη από κάθε άποψη στάση της πολιτείας, που από το 2013 έχει εγκαταλείψει το έργο της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου, χωρίς να προχωρήσει στην εκκαθάριση της παλιάς εργολαβίας από την εταιρεία «ΠΡΟΤΕΚΑΤ ΑΤΕ» και στον ορισμό νέου αναδόχου.

Παρότι η εταιρεία έλαβε ως προκαταβολή για το έργο το συνολικό ποσό του 1.504.668 ευρώ, η απόσβεσή της προκαταβολής μέχρι τη στιγμή της εγκατάλειψης του έργου το 2014 ανήλθε μόνο σε 258.998 ευρώ, χαρακτηριστικό δείγμα του ρυθμού των εργασιών.

Ένοχη σιωπή…

Σχεδόν 5 χρόνια μετά την εγκατάλειψη του έργου του νέου Δικαστικού Μεγάρου κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Ανάμεσα στα δεκάδες έγγραφα που έχει αποστείλει η Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου ξεχωρίζει το τελευταίο έγγραφο με ημερομηνία 23-2-2017, μέσα από το οποίο η κ. Τομπάζη ζητά να ενημερωθεί γραπτά «αν τελικά έχει επιλεχθεί ανάδοχος εταιρεία για την ολοκλήρωση του έργου και, εάν όχι, για ποιους λόγους είτε καθυστερούν είτε τελούν σε αδράνεια οι σχετικές ενέργειες», της «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.».  Το συγκεκριμένο έγγραφο παρέμεινε αναπάντητο ενώ την ίδια τύχη είχε και η ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης σχετικά με την τύχη του νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Δεν έκαναν ούτε τα αυτονόητα

Πέντε σχεδόν χρόνια μετά το φιάσκο της δημιουργίας του νέου Δικαστικού Μεγάρου οι υπηρεσίες του Υπουργείου ακόμα δεν έχουν πράξει τα αυτονόητα. Κι αυτό γιατί από το 2014 μέχρι σήμερα η εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.»  ούτε έχει ελέγξει την τελική επιμέτρηση του έργου, ούτε καν το έχει παραλάβει από τον προηγούμενο ανάδοχο με αποτέλεσμα το «νέο» κτίριο να σαπίζει εγκαταλελειμμένο και το απαρχαιωμένο Πρωτοδικείο καθημερινά να καταρρέει απειλώντας την ασφάλεια προσωπικού αλλά και κοινού. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση