28.4.2017 9:24

Θα τολμήσουν οι δικηγόροι να σώσουν την αξιοπρέπεια του νησιού;

ΥΠΟ ΣΚΕΨΗ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Το τεκμηριωμένο πόρισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, που αποδόμησε την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί υποχρεωτικότητας παραμονής των μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, εξετάζουν να αξιοποιήσουν περαιτέρω χιώτες δικηγόροι.

Η αναβλητικότητα στις κινήσεις των θεσμικών παραγόντων σχηματοποιεί την άποψη στον δικηγορικό κόσμο ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και να αποφασίσει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του γεωγραφικού περιορισμού μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών.

Τα περισσότερα από τα μέλη που εργάστηκαν για τη σύνταξη του πορίσματος εκτιμούν ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ο έσχατος φρουρός των δικαίων των νησιών που έχουν μονομερώς επιφορτιστεί το μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Από τη δουλειά που έχουν κάνει διαπίστωσαν ότι το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα άρνησης αποσυμφόρησης των νησιών είναι πολύ εύκολο να καταπέσει, μόλις προσβληθεί με τεκμηριωμένο τρόπο.

Έχουν αρχίσει λοιπόν να διακινούν ευρέως την ιδέα ότι, εφόσον το νομικό οπλοστάσιο που χαρίστηκε στο Δήμο Χίου δεν αξιοποιείται επαρκώς, ίσως είναι ευθύνη του δικηγορικού κόσμου της Χίου να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Ανθ. Ζαννάρα, έδειξε να αιφνιδιάζεται από τη διαρροή της παραπάνω πληροφορίας. «Συνηθίζω να ανακοινώνω μόνο ενέργειες που έχουν γίνει», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως σε κάθε περίπτωση μια τέτοιας βαρύτητας απόφαση θα είναι συλλογική.

Στελέχη του δικηγορικού κόσμου πάντως επέμεναν ότι η προσφυγή στο ΣτΕ είναι μονόδρομος, καθώς έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα η Χίος να αποδεσμευτεί από την βαρύτατη ποινή μετατροπής της σε μόνιμο στρατόπεδο μεταναστών. «Μια συστηματική νομική εμπλοκή στην υπόθεση θα δώσει νέες διαστάσεις», ανέφερε στον «π» δικηγόρος του νησιού.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ