4.5.2017 12:04

Στη Ρίγα της Εσθονίας το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου

Συνεχίζοντας δυναμικά την πορεία συνεργασίας με άλλα σχολεία της Ευρώπης, αντιπροσωπεία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, αποτελούμενη από τις εκπαιδευτικούς Θεοδώρα Τσεγενίδου, Ελένη Καλαγκιά και Σοφία Βαρλά, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, επισκέφθηκε τη Ρίγα της Εσθονίας από  6 – 10 Μαρτίου 2017.Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που παρουσιάστηκαν από το  σχολείο της Λετονίας, αναφέρονταν  στη διδασκαλία του STEM (science, technology, engineering, maths) μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου προγράμματος, η αποστολή επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο  «Rigas 22, vidusskola», παρακολούθησε μαθήματα, συμμετείχε σε εργαστήρια μέσα και έξω από τη σχολική μονάδα, γνώρισε το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου. Παράλληλα συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήρι μέσα στους δρόμους της πόλης, που είχε σαν στόχοτη  μύηση στην αρχιτεκτονική (γειτονιά Artnouveau)  και τον προσανατολισμό μέσα στην πόλη. Τέλος ακολούθησε επίσκεψη στο «KuressaareGumnasium»της νήσου Saaremaaτης Εσθονίας, όπου υλοποιήθηκαν παρόμοιες δράσεις (με έμφαση στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών κατά τη διδασκαλία, ιδιαίτερα στη ρομποτική). Παράλληλα στα πλαίσια του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο  «ParnuScienceCenter» (Πλανητάριο και κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης), όπου πήραμε μια μικρή γεύση των δυνατοτήτων που παρέχονται από τη συνεργασία τόσο με τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές των σχολείων.                

Το σύνολο του προγράμματος βασίστηκε στη φιλοσοφία του S.T.E.M.. Υπήρξε πληθώρα δραστηριοτήτων, πληροφοριών και ερεθισμάτων  στα σχετικά πεδία.  Τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν ανέδειξαν τη χρήση σύγχρονων υλικών μέσων,κατάλληλης μεθοδολογίας, στρατηγικών ενδυνάμωσης, καθώς και την ανάγκη για αλλαγή σκηνικού όσον αφορά τους παραδοσιακούς τρόπους διδασκαλίας. Στην αξιολόγηση κάθε ημέρας, η ομάδα μας συμμετείχε σε παιδαγωγικές συζητήσεις σχετικές με την οργάνωση και εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος, αντάλλαξε απόψεις και αλληλοεπίδρασεμε τους εταίρους (Φιλανδία, Νορβηγία, Λετονία, Εσθονία, Γερμανία και Ισπανία).

Το Erasmus+  έδωσε την ευκαιρία να διευρύνουν τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς  ορίζοντές και να επωφεληθούν από τη δημιουργικότητα μαθητών και δασκάλων.  Η εμπειρία αυτού του εβδομαδιαίου προγράμματος ήταν εξαιρετική καθώς ανέδειξε τις προοπτικές  της χρήσης και εφαρμογής των νέων τεχνολογιών καθημερινά στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων.Με την επιστροφή της αποστολής στη Χίο, πραγματοποιήθηκε διάχυση  των νέων γνώσεων, εμπειριών, και  πληροφοριών, στους υπόλοιπους συναδέλφους, με την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού,  σημειώσεων και σχεδίων μαθημάτων που συλλέχθηκαν από τα εργαστήρια και κάθε πτυχή του προγράμματος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τίτλο «Full steam ahead for better education», υλοποιείται στο σχολείο μας από το Σεπτέμβριο του 2016.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ