29.8.2017 12:52

Σχολικό κουδούνι για 3.041 Χιωτάκια του Δημοτικού και 31 προσφυγόπουλα

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η ανακοίνωση των σχολείων που θα φιλοξενήσουν ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας

Στα θρανία επιστρέφουν από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του νησιού. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο συνολικός αριθμός των μαθητών των δημοτικών σχολείων ανέρχεται σε 3.041, των νηπιαγωγείων του νησιού σε 873 ενώ 478 παιδιά θα εγγραφούν στην Α’ Τάξη.

Η φετινή σχολική χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή μιας και ο προγραμματισμός της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει τη φοίτηση 31 προσφυγόπουλων σε σχολεία της πόλης.

Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, θα δημιουργηθούν ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, ανάλογα με τα σημεία διαμονής των προσφυγόπουλων.

«Με τον όρο ζώνη εκπαιδευτικής προτεραιότητας εννοούμε τη δημιουργία τάξεων με 1 δάσκαλο όπου διδάσκονται μαθηματικά και ελληνική γλώσσα. Σε αυτές τις ζώνες φοιτούν τα παιδιά και των υπόλοιπων αλλοδαπών του νησιού καθώς και τα παιδιά των παλιννοστούντων Ελλήνων που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα», εξήγησε στον «π» ο Αριστείδης Κελεπερτζής.

 Οι προϋποθέσεις

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Χίο υπάρχουν 35 προσφυγόπουλα που διαμένουν σε διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης. Για τα 31 από αυτά οι γονείς τους έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα συγκεκριμένα παιδιά είναι να διαθέτουν κάρτα υγείας όπου να πιστοποιείται ότι έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και ότι είναι καλά στην υγεία τους. Το μέτρο της φοίτησης στα Δημοτικά Σχολεία δεν ισχύει για τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στους καταυλισμούς της Σούδας και της ΒΙ.ΑΛ..

Τι θα διδάσκονται

Τα Προσφυγόπουλα που θα ενταχθούν στις εκπαιδευτικές δομές του νησιού θα παρακολουθούν μέσω της ζώνης εκπαιδευτικής προτεραιότητας μαθηματικά κι ελληνική γλώσσα, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά θα παρακολουθούν μαθήματα μουσικής, γυμναστικής, ιστορίας κλπ. Μάλιστα όσων οι γονείς είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, όπως για παράδειγμα Σύριοι Πρόσφυγες, θα μπορούν να παρακολουθούν και το μάθημα των θρησκευτικών.

Ερωτώμενος για το ποια σχολεία θα φιλοξενήσουν τα προσφυγόπουλα ο κ. Κελεπερτζής σημείωσε ότι αυτό θα γίνει πλήρως γνωστό στο προσεχές διάστημα αφού πρώτα δοθούν στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι ακριβείς διευθύνσεις διαμονής των προσφυγικών οικογενειών. 

Ποια είναι τα υποψήφια σχολεία

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό Φύλλου 2639 στις 28 Ιουλίου 2017, δημιουργούνται σε πρώτη φάση Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας στα εξής Δημοτικά Σχολεία: Βολισσού, Καλαμωτής, Αγίου Μηνά, Καρδαμύλων και στα Δημοτικά σχολεία της πόλης 3ο, 7ο και 8ο. Όπως εξηγεί στον «π» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα ακολουθήσει και νεότερο ΦΕΚ στο οποίο ανάλογα με τις ανάγκες δύναται να προστεθούν κι άλλα σχολεία στα οποία θα δημιουργηθούν αντίστοιχες ζώνες.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ