14.4.2024 6:15

Πόσο εφικτό σενάριο είναι η Χίος των 62.000 κατοίκων μέχρι το 2040;

Οι πληθυσμιακές μεταβολές των οικισμών του νησιού τα τελευταία 40 χρόνια μαρτυρούν την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων ώστε να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία, ειδικά στα χωριά

Σημαντικά συμπεράσματα για την εξέλιξη, πληθυσμιακή και όχι μόνο, της Χίου, προκύπτουν από τα στοιχεία της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του νησιού, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της ανάλυσης της πρώτης φάσης του έργου.

Οι μελετητές, παρουσίασαν  τρία εναλλακτικά σενάρια αυτά της μηδενικής παρέμβασης, της ήπιας παρέμβασης και της δυναμικής παρέμβασης, προτάσσοντας ότι για την περίπτωση της Χίου, προκρίνεται το σενάριο των ήπιων παρεμβάσεων, το οποίο αν ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα, μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, τότε θα οδηγήσει σε μία σημαντική πληθυσμιακή αύξηση, αφού βάσει των μοντέλων, υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός του νησιού μέχρι το 2040 θα φθάσει τους 62.100 κατοίκους.

Το σενάριο της ήπιας παρέμβασης

Το σενάριο ήπιας παρέμβασης σε πληθυσμιακό επίπεδο ουσιαστικά στηρίζεται στην αντίληψη ότι οι προτάσεις του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα εγκριθεί το 2025 θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται σταδιακά.

Γίνεται η παραδοχή ότι θα υπάρχει θετική πληθυσμιακή και δημογραφική εξέλιξη για όλους τους οικισμούς της περιοχής μελέτης, αφού το Τοπικό Πολεδομικό Σχέδιο θα συμβάλλει σε ενιαία οικονομική ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες και πλεονεκτήματα και στη διαμόρφωση των αναγκαίων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων κοινόχρηστων και κοινωφελών εξυπηρετήσεων.

Συνεπώς, η παροχή περισσότερων και ποιοτικών θέσεων εργασίας από τη μία πλευρά και η παροχή ικανοποιητικού επιπέδου ποιότητας ζωής από την άλλη στους μελετώμενους Δήμους θα δώσει ώθηση στην πληθυσμιακή αύξηση των οικισμών τους.

Σημειώνεται ότι καθοριστικοί παράγοντες συγκράτησης πληθυσμού (τους οποίους θα ρυθμίσει το Τ.Π.Σ.), αποτελούν, αφενός η χωρητικότητα των οικιστικών υποδοχέων (διαθέσιμα οικόπεδα), σε συνδυασμό με τυχόν νέες οικιστικές επεκτάσεις, προς αυτόν το σκοπό, όπου απαιτηθεί, αφετέρου η εξασφάλιση των νέων βιώσιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, σε εγγύτητα με τους οικιστικούς υποδοχείς (εξασφάλιση στέγης και εργασίας).

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι, που αφορά στην εξέλιξη του πληθυσμού του νησιού, είναι αυτό της καταγραφής των πληθυσμιακών δεδομένων τα τελευταία 40 χρόνια με την αντίστοιχη εκτίμηση πληθυσμού για το 2040, στην περίπτωση της άμεσης εφαρμογής του σεναρίου ήπιας παρέμβασης από το 2025.

Στους πίνακες που ακολουθούν καταγράφεται η μεταβολή του πληθυσμού χωρισμένη σε παραθαλάσσιους και ηπειρωτικούς οικισμούς ανά Δημοτική Ενότητα. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ