8.4.2019 11:11

Πόσα χρόνια πρέπει να περνούν για τα αυτονόητα;

Σύμβαση με συνεργείο και την … καλή τύχη χρειάζονται όσοι παρκάρουν στον ΕΥΟΔΟ γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζει στην εποχή της.

Γιατί στον τόπο μας πρέπει να βιώνουμε το καθημερινό μαρτύριο του αυτονόητου; Γιατί η αδυναμία κοινού παρονομαστή τοπικών αρχών και υπηρεσιών πρέπει να στοιχίζει στους πολίτες;

Αυτόματα ερωτήματα για όποιον δοκιμάζει τη στάθμευση στον πλέον πολυσύχναστο χώρο στάθμευσης της πρωτεύουσας, τον … ΕΥΟΔΟ, που δεν έχει αλλάξει ούτε το όνομα του από τότε που δημιουργήθηκε, μολονότι ότι ΟΕΥΟΔΟΣ έχει περάσει πια στη λήθη της αυτοδιοικητικής μας ιστορίας. Η επιχείρηση στάθμευση θυμίζει πορεία στα τυφλά στη ζούγκλα, καθώς η βλάστηση υπερβαίνει πολλές φορές το ύψος των αυτοκινήτων.

Κι αν αυτό με μια εκτεταμένη χορτοκοπή, που ήδη έχει καθυστερήσει, ξεπερνιέται από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, η επικινδυνότητα δεν εξαλείφεται. Τεράστια χαντάκια από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις παραμονεύουν παντού τον λίγο απρόσεκτο οδηγό, έτοιμα να τον στείλουν … στο ταμείο, απευθείας σε συνεργείο αποκατάστασης ζημιών του οχήματος του.

Η Αρχαιολογία ως αιτία και … δικαιολογία

Οι ενδείξεις που υπάρχουν ότι το υπέδαφος της περιοχής ενδέχεται να κρύβει σημαντικά ιστορικά τεκμήρια της αρχαίας πόλης της Χίου έρχονται ως αρχικός φραγμός σε κάθε σκέψη επέμβασης. Η αυστηρή αρχική απαγορευτική προσέγγιση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου σε κάθε πρόταση επέμβασης σε ενδεχόμενους αρχαιολογικούς χώρους γίνεται ουσιαστικό εμπόδιο  αλλά και πρώτης τάξεως αιτιολογία για να μην προχωρήσει τελικά τίποτα.

Πέρα από την συμπεριφορά των αρχαιολογικών υπηρεσιών κατά το δοκούν (βλ. περίπτωση Σούδας) οι πολίτες δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί καταστρέφεται μια μελλοντική ανάδειξη αρχαιοτήτων, όταν στο χώρο στάθμευσης γίνουν τα αναγκαία επιφανειακά έργα αποκατάστασης του. Η απολύτως απαραίτητη οδοστρωσία κι η τοποθέτηση ενός αρχικού ασφαλιστικού υλικού που θα προσδώσει στον χώρο τη σημερινή του διάσταση.

Είναι τόσο δύσκολη η εκκίνηση ενός υπηρεσιακού διαλόγου που θα καταλήξει στην αυτονόητη απόφαση; Θα επιτρέψει τις απολύτως απαραίτητες επισκευαστικές επεμβάσεις ώστε ο χώρος να παραμείνει στη διάθεση των πολιτών ώσπου να ιεραρχηθεί από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ως τόπος περεταίρω διερεύνησης. Ως τότε οι επεμβάσεις να μην θέσουν στον παραμικρό κίνδυνο τα πιθανά υπόγεια αρχαιολογικά στοιχεία.

Εκτεταμένος καθαρισμός και διαγράμμιση

Η αναγκαία πρωτοβουλία που θα πρέπει να αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου θα πρέπει να συνοδευτεί από την απόφαση απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, έναν εκτεταμένο καθαρισμό  και την αναγκαία διαγράμμιση που θα ορίζει σωστά τις θέσεις στάθμευσης και θα τις αυξήσει. Απλές κινήσεις που δείχνουν σεβασμό στο δικαίωμα της ελεύθερης στάθμευσης στο κέντρο, σε μια πόλη που καθημερινά κόβει θέσεις στάθμευσης χωρίς να μεριμνά να τις αντικαταστήσει.

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ