19.1.2024 13:42

Πέπλο πλήρους στασιμότητας σε όλα τα δημόσια έργα

Το περίφημο «ανοιχτό εργοτάξιο» της Χίου που αποτέλεσε προεκλογικό σύνθημα, πλέον «πνίγει» πολίτες και επιχειρηματίες που σε ρόλο παρατηρητή βλέπουν το νησί να βαλτώνει

Κάθε άλλο παρά με το δεξί, μπήκε το 2024 για τη Χίο, αφού οι προσδοκίες που καλλιέργησαν εντέχνως προεκλογικά οι αιρετοί όλων των βαθμίδων για σημαντική πρόοδο στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου.

Μία ματιά στη Χίο του 2024, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι, όλα όσα πολίτες και επιχειρηματίες θεωρούν σημαντικά για την πρόοδο του νησιού καλύπτονται από ένα πέπλο πλήρους στασιμότητας, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί πότε τα έργα θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης.

Από παράταση σε παράταση

Με πρόφαση την έλλειψη χρημάτων αλλά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όλα τα μεγάλα έργα, μηδενός εξαιρουμένου, παίρνουν συνεχώς παρατάσεις κάνοντας τα χρονοδιαγράμματα να φαντάζουν πλέον με κακόγουστα ανέκδοτα.

Η αρχή έγινε από το πολυπόθητο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, που αναίτια και εν κρυπτώ, έλαβε παράταση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών για τον Σεπτέμβριο του 2024, παρότι προεκλογικά υποτίθεται ότι θα παραδιδόταν τον φετινό χειμώνα.

Σειρά παίρνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο, του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και μήνες, αφού η εικόνα που παρουσιάζει είναι η ίδια από την τελευταία προεκλογική τηλεοπτική παρουσία Μηταράκη στο κτίριο.

Λίγα μέτρα μακρύτερα, δύο έργα που στοιχειώνουν τη Χίο έρχονται να επιβεβαιώσουν τον τίτλο του άρθρου.

Από τη μία η περιβόητη Ιωάννου Χρήστου, η οποία παραδίδεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το 2021 μέχρι και σήμερα και από την άλλη το έργο της αναβάθμισης του αερολιμένα Χίου και της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων.

Ειδικά για το τελευταίο έργο, η περιορισμένη αναβάθμιση σε σχέση με το αρχικό masterplan αλλά και το γεγονός ότι η επέκταση έχει μπλέξει στο γαϊτανάκι των εργολάβων και των κατασκευαστικών εταιρειών, προμηνύουν ένα έργο το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το όραμα των τελευταίων γενεών της Χίου για ένα μεγάλο και σύγχρονο αεροδρόμιο.

Σειρά στον κατάλογο των έργων της στασιμότητας παίρνει η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου της Χίου, έργο το οποίο καρκινοβατεί με ορατό πλέον τον κίνδυνο απένταξης, αφού οι εργασίες έχουν καθυστερήσει σημαντικά, μετατρέποντας την καρδιά του κέντρου της πόλης σε ένα ανοιχτό εργοτάξιο επί σειρά μηνών.

Αλληλένδετο με τον Δημοτικό Κήπο είναι και το περιβόητο έργο του ανοιχτού κέντρου εμπορίου, το οποίο προβλέπει σειρά παρεμβάσεων σε οδούς της πόλης της Χίου, ώστε αυτές να καταστούν πιο ελκυστικές και ευκολότερα προσβάσιμες στους καταναλωτές.

Η αρχή έγινε από την οδό Αμάντου, με τις εργασίες όμως, συνολικά για το έργο να παίρνουν παράταση για τον Δεκέμβριο του 2024 ενώ στο σύνολο των οδών θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Έτσι σήμερα, οι καταστηματάρχες και οι περίοικοι της οδού Αμάντου είναι εγκλωβισμένοι σε ένα ανοιχτό εργοτάξιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους.

Στα στάσιμα νερά των δημόσιων εργολαβιών της Χίου και το έργο της ανακατασκευής της παλιάς Ιχθυόσκαλας, για το οποίο οι αρχικές δεσμεύσεις ήταν  ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Αρχές του 2024 και η μόνη πρόοδος στο έργο το οποίο ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από το Υπ. Μετανάστευσης, είναι ο μουσαμάς των 30.000 ευρώ, που απεικονίζει τη μελλοντική εικόνα του κτιρίου μετά την ολοκλήρωσή του.

Τελευταίο έργο στη μακρά λίστα, η σύνδεση των Ταμπάκικων με τον Περιφερειακό της πόλης, αφού μετά τις τομές της αρχαιολογίας κατά μήκος του χειμάρρου της Αγίας Ειρήνης, υπάρχει πλήρης στασιμότητα, με το έργο να παίρνει παράταση για τα τέλη του 2024.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι αιρετοί της Χίου, πραγματοποιούν την πρώτη τους κοινή συνάντηση στις 26 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο, με την ελπίδα να μπορέσουν να δώσουν ώθηση στα βαλτωμένα «έργα της γενιάς μας».

 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ