11.6.2024 14:58

Οι μύλοι της Χίου- Από τη δόξα της διαφήμισης της Sony στην εγκατάλειψη (Pics)

Οι μύλοι της Χίου, ένα από τα πιο εμβληματικά και φωτογραφημένα τοπόσημα του νησιού, έχουν περάσει από τη δόξα στην εγκατάλειψη, αντικατοπτρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος.

Κάποτε αποτελούσαν το κεντρικό θέμα σε καμπάνιες της SONY, προβάλλοντας την ομορφιά και την ιστορική αξία του νησιού. Σήμερα, ωστόσο, στο σύνολό τους οι μύλοι, συμπεριλαμβανομένων και των νότιων μύλων των Ταμπάκικων βρίσκονται σε πλήρη παραμέληση, μια εικόνα που δεν τιμά ούτε το νησί ούτε τους κατοίκους του.

Πριν από μερικά χρόνια, οι μύλοι της Χίου αποτέλεσαν το κύριο θέμα στις διαφημιστικές καμπάνιες της SONY, προβάλλοντας την ανανεωμένη τους όψη και τη λειτουργικότητά τους. Εικόνες των μύλων κοσμούσαν αφίσες και προϊόντα, ενισχύοντας την τουριστική αξία του νησιού και προσελκύοντας πλήθη επισκεπτών. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, αποτελούν βασικό σημείο στο πρόγραμμα τουριστών από κάθε γωνιά της γης, χειμώνα – καλοκαίρι.

Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά. Οι μύλοι δίπλα στο Νοσοκομείο χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων ενώ οι νότιοι μύλοι έχουν εγκαταλειφθεί, με τα σκουπίδια, τις παρατημένες βάρκες και τα πεταμένα υλικά να αποτελούν τον κανόνα.

Σε αυτή την εικόνα έρχεται και να προστεθεί η κατάσταση στον παραθαλάσσιο μύλο του Νοσοκομείου, ο οποίος κάθε χρόνο λόγω της καθίζησης βρίσκεται ολοένα και πιο μέσα στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο ενιαίο παραλιακό μέτωπο Δασκαλόπετρας - Κονταρίου

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Δημήτρης Πατελίδας, με τον οποίο επικοινώνησε ο «π», επεσήμανε ότι, οι μύλοι εντάσσονται στο σχεδιασμό του ενιαίου παραλιακού μετώπου, από τη Δασκαλόπετρα μέχρι το Κοντάρι. Αυτός ο σχεδιασμός, που βρίσκεται ακόμα στη φάση της μελέτης, περιλαμβάνει παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης των μύλων. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτού του έργου αναμένεται να πάρει πολλά χρόνια, προκαλώντας ανησυχία για την τύχη των μύλων μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα ο κ. Πατελίδας επισήμανε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ανάγκη για άμεση παρέμβαση

Παρά τις υποσχέσεις για μελλοντικές παρεμβάσεις, η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση. Οι νότιοι μύλοι χρειάζονται καθαρισμό και βασική συντήρηση για να διατηρήσουν την ιστορική τους αξία και να μην αποτελούν ντροπή για το νησί. Οι επισκέπτες που βλέπουν την εγκατάλειψη αυτή σχηματίζουν αρνητική εντύπωση, ενώ η παραμέληση συνεχίζει να επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι μύλοι της Χίου δεν είναι απλώς ένα τουριστικό αξιοθέατο. Αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του νησιού. Η διατήρησή τους δεν είναι μόνο μια υποχρέωση προς το παρελθόν, αλλά και μια επένδυση για το μέλλον. Ο Δήμος οφείλει άμεσα να διασφαλίσει ότι οι μύλοι θα συνεχίσουν να στέκουν αγέρωχοι, ως σύμβολο της αυθεντικότητας και της ομορφιάς του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ