Χίος Πόλη

19/12/17 10:05

τελ. ενημ.: 19/12/17 16:53

Το μπαλάκι στην Αρχαιολογία για τους ανεμοφράκτες της Προκυμαίας

ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ για τη διέλευση των πεζών, λέει ο Κ. Βεζέρης, ζητώντας κοινή σύσκεψη καταστηματαρχών, Λιμεναρχείου και Λιμενικού Ταμείου.

Στη συνεννόηση και στην κατανόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, φαίνεται ότι επαφίεται τελικά η λύση για τη νόμιμη τοποθέτηση των ανεμοφρακτών τόσο στο κεντρικό όσο και στο νότιο τμήμα της Προκυμαίας.

Παρά τις προσπάθειες ετών για συμβιβαστική λύση, που αφενός θα κατοχυρώνει τους καταστηματάρχες προφυλάσσοντάς τους από βροχή προστίμων, αφετέρου τις αρχές που θα πρέπει να είναι καλυμμένες απέναντι στο νόμο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το αυτονόητο, δηλαδή μία κοινή σύσκεψη καταστηματαρχών, Λιμεναρχείου και Λιμενικού Ταμείου προκειμένου να αποφασιστεί το είδος και ο τρόπος τοποθέτησης των ανεμοφρακτών.

Οι μέχρι σήμερα αποσπασματικές κινήσεις, παρά την καλή διάθεση των αρχών, είχαν ως αποτέλεσμα οι μισοί καταστηματάρχες να απολαμβάνουν πλήρως τα οφέλη των νέων πεζοδρομίων και οι άλλοι μισοί να απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση που τοποθετήσουν κατασκευές όμοιες με αυτές που έχουν τοποθετήσει συνάδελφοί τους λίγα μέτρα μακρύτερα.

Εν αναμονή της γνωμοδότησης του Κ.Α.Σ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αντ. Κέφης, εξήγησε το ιστορικό του προβλήματος που έχει προκύψει.

«Ξεκινήσαμε μία διαδικασία προκειμένου να μπορούν οι καταστηματάρχες να τοποθετήσουν ανεμοφράκτη για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες. Κάναμε κάποια σχέδια, τα περάσαμε από το Τοπικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, τα προωθήσαμε στην Αρχαιολογία Χίου. Μετά η Αρχαιολογία τα απέστειλε στο Συμβούλιο Νήσων, το οποίο αποφάνθηκε να τα στείλει στο Κ.Α.Σ. για να αποφασίσει την αποδοχή ή την απόρριψη των σχεδίων».

Υπομονή και συναίνεση

Ο Αντ. Κέφης, εκτός των άλλων, ζήτησε την υπομονή και τη συναίνεση των καταστηματαρχών στο νέο εγχείρημα του Λιμενικού Ταμείου.

«Αναμένουμε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πότε θα εντάξει το θέμα σε συνεδρίασή του. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει ένα σχέδιο με το οποίο θα πορευόμαστε στο μέλλον. Έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για τις 3ετείς παραχωρήσεις χώρων ,κάτι το οποίο ζητούν οι καταστηματάρχες εδώ και καιρό».

Τίποτα δεν έχει λάβει άδεια

Αναφερόμενος στα παράπονα των καταστηματαρχών της νότιας πλευράς του λιμανιού ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου σημείωσε ότι καμία κατασκευή δεν έχει αδειοδοτηθεί από το Λιμενικό Ταμείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Όπως φαίνεται οι κατασκευές που έχουν δημιουργηθεί είναι μόνιμες, κάτι που δεν επιτρέπεται. Κανονικά θα έπρεπε να είναι κατασκευές με συγκεκριμένα ανοίγματα, με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα της διέλευσης από έναν δημόσιο κοινόχρηστο χώρο. Όσες κατασκευές υπάρχουν τώρα δεν έχουν καμία άδεια. Το θέμα είναι γιατί να παρανομήσει κάποιος την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία», κατέληξε.

 

Υπάρχει χώρος για τους πεζούς

Τον ισχυρισμό του Αντ. Κέφη αντέκρουσε ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Κ. Βεζέρης, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και η Πολεοδομία αναγνωρίζει ότι πρόκειται για προσωρινή κατασκευή.

«Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει χώρος για τους πεζούς στα νέα πεζοδρόμια; Φυσικά και υπάρχει και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Αυτό που εγώ προτείνω είναι το αυτονόητο. Να υπάρξει μία κοινή σύσκεψη, να αποφασιστεί το είδος των κατασκευών και στο τελευταίο τμήμα των πεζοδρομίων, να λάβουμε την άδεια, να πληρώσουμε αυτά που μας αναλογούν και να δουλέψουμε κανονικά», ανέφερε ο κ. Βεζέρης.

Να σημειωθεί πάντως ότι σε τουλάχιστον 5 περιπτώσεις καταστημάτων της Προκυμαίας το Λιμεναρχείο έχει προχωρήσει σε επιβολή προστίμων και σύνταξη δικογραφίας για τις κατασκευές που έχουν τοποθετηθεί, μέτρο πάντως που μάλλον δεν είναι από μόνο του αρκετό για να επιβάλλει την ισότιμη αντιμετώπιση των επαγγελματιών. Και πρωτίστως δεν είναι αρκετό για να δώσει περιθώρια ακίνδυνης ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Προκυμαία.

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση