3.1.2018 16:52

Καθαίρεση κατασκευών και διάλογος από το μηδέν για τους ανεμοφράκτες της προκυμαίας

Διάσταση απόψεων στους καταστηματάρχες νότιου και κεντρικού τμήματος

Με την διαπίστωση ότι, ούτως ή άλλως, από την 1η Ιανουαρίου καμία κατασκευή πάνω στην προκυμαία, είτε νέα είτε παλαιότερη, δεν έχει άδεια από το Λιμενικό Ταμείο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη νομιμότητα των ανεμοφρακτών, ξεκίνησε η κοινή σύσκεψη Λιμεναρχείου, Λιμενικού Ταμείου και Καταστηματαρχών το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης φάνηκε η διάσταση των απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στους καταστηματάρχες με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αντώνη Κέφη να επισημαίνει ότι: «η προκυμαία δύο ταχυτήτων δεν δημιουργείται από τη στάση των αρχών αλλά από την απόφαση μερίδας καταστηματαρχών να υπερβούν τα όρια της νομοθεσίας».

«Υπάρχει χώρος για τους πεζούς»

Τη δική του γραμμή, στην οποία αντιτέθηκαν οι καταστηματάρχες της νότιας πλευράς της προκυμαίας, κράτησε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος και αισίως αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κ. Βεζέρης, λέγοντας ότι οι κατασκευές που έχουν τοποθετηθεί είναι προσωρινές και άρα μπορούν να αφαιρεθούν άμεσα. Κατηγόρησε μάλιστα το Λιμενικό Ταμείο για αστοχίες λέγοντας ότι έχει δώσει λάθος εικόνα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αφού από τα πεζοδρόμια μπορούν να περάσουν οι πεζοί χωρίς πρόβλημα έχοντας στη διάθεσή τους 3 μέτρα ελεύθερου χώρου.

«Να μπει τέλος στην παρανομία»

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από αυτή του Κ. Βεζέρη, τον οποίο κατηγόρησαν εμμέσως πλην σαφώς για αδιαφάνεια στις κινήσεις του Συλλόγου με αποτέλεσμα να ζημιώνεται μερίδα επιχειρηματιών, εξέφρασαν οι καταστηματάρχες της νότιας πλευράς της προκυμαίας.

Η πιο χαρακτηριστική τοποθέτηση ήταν αυτή του Κ. Μωράκη ο οποίος υπογράμμισε ότι η μοναδική λύση είναι η τήρηση του νόμου. «Αν συνεχίσουμε να είμαστε παράνομοι, δεν θα  μπορέσει να προχωρήσει η έγκριση του σχεδίου των κατασκευών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτό το νησί χρόνια ταλαιπωρείται με τη λογική «ο γνωστός του γνωστού». Ο νόμος υπάρχει. Προχωράμε και ευημερούμε όλοι με βάση τον νόμο. Η παραλία έχει χάσει την αίγλη της επειδή ο καθένας κάνει του κεφαλιού του», ανέφερε.

Επιτέλους ισονομία

Τη διάσταση λογικής μεταξύ των επιχειρηματιών της προκυμαίας ανέδειξε και η τοποθέτηση του Γ. Γεωργούλη εκ μέρους του καταστήματος «Cosmo» που εμφανώς αγανακτισμένος από την κατάσταση που επικρατεί κατηγόρησε τον Κ. Βεζέρη ότι δεν είναι με το πλευρό τους.

«Εδώ και τρία χρόνια στη νότια προκυμαία περιμένουμε. Στην αρχή μας είπαν από τον Δήμο να κάνουμε υπομονή να ολοκληρωθούν τα νέα πεζοδρόμια. Μόλις ολοκληρώθηκαν και πήγαμε κι εμείς να κάνουμε όμοιες κατασκευές, αφού μέχρι σήμερα είμαστε με τις τέντες μόνο, μας είπαν βγάλτε τα γιατί θα σας πάμε αυτόφωρο. […]Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να κάνουμε κακό σε κανέναν, αυτό το οποίο ζητάμε είναι η ισονομία, όταν κάποιος παρανομεί να υπάρχει κάποιος να του λέει ότι παρανομεί και να τον αναγκάζει να βγάζει τις κατασκευές. Όταν  λοιπόν εγώ είμαι νομοταγής απαιτώ να είναι και ο άλλος», ανέφερε ο κ. Γεωργούλης.

Η εμπλοκή της Κτηματικής Υπηρεσίας

Κατά τη διάρκεια πάντως της συνεδρίασης, η υπολιμενάρχης Ε. Αργύρη επανέλαβε ότι για τις κατασκευές που ήδη υπάρχουν το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί μόνο μία φορά. «Μετά την επιβολή προστίμου, στέλνουμε την παράβαση στην Κτηματική Υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την καθαίρεση των κατασκευών. Το πότε η Κτηματική θα αποφασίσει την καθαίρεση και την διοικητική αποβολή, είναι καθαρά ζήτημα δικό της», είπε, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των καταστηματαρχών, αφού σε περίπτωση που υπάρξει διοικητική αποβολή από την Κτηματική Υπηρεσία τότε το ίδιο κατάστημα στερείται του δικαιώματος κατάληψης κοινοχρήστου χώρου στο μέλλον.

Η μπάλα στον Κ. Βεζέρη

Παρότι πάντως ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου προσπάθησε να αμυνθεί των κατασκευών που έχουν τοποθετηθεί λέγοντας ότι τα καταστήματα έχουν επενδύσει χρήματα στην τοποθέτηση ανεμοφρακτών και συνεπώς δεν γίνεται να τους ξηλώσουν, συνηγόρησε στην ανάγκη νέου διαλόγου μεταξύ καταστηματαρχών και αρχών, λέγοντας ότι ο Σύλλογος του οποίου προεδρεύει αλλά και το Επιμελητήριο που εκπροσώπησε ως αντιπρόεδρος, θα επανέλθουν με τεκμηριωμένη πρόταση στο προσεχές μέλλον, αφού προηγουμένως υπάρξει εντατικός διάλογος με όλους τους καταστηματάρχες της προκυμαίας.

Μέχρι τότε θα πρέπει είτε να πείσει τους καταστηματάρχες της κεντρικής προκυμαίας να ξεστήσουν τις μόνιμες κατασκευές, είτε να πείσει τους καταστηματάρχες της νότιας πλευράς να κάνουν λίγη υπομονή ακόμη. Το τι από τα δύο τελικά θα γίνει, απομένει να φανεί στο προσεχές διάστημα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ